akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > A Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

A Magyar Hősök Arcképcsarnoka Székelyudvarhelyen

Az államalapítás ünnepségeihez kapcsolódva a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban került kiállításra Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festő ikonosztáza. A megnyitó ünnepségen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott ünnepi beszédet.

A monumentális alkotás száz magyar hadtörténeti személy portréjának a gyűjteménye, amely Attila hun királytól egészen Maléter Pál ezredesig azon hősöknek kíván emléket állítani, akik történelmünk során a hazát védelmezték. A megnyitó ünnepségen felvonult a Hagyományőrző Székely Huszárezred, a beszédek sorát Hegedűs István énekes-furulyás népzenész darabjai tették színesebbé.

Miklós Zoltán múzeumigazgató köszöntője után Ölvedi Zsolt alpolgármester szólt a vendégekhez, majd az NSKI elnökét követően Tóth Norbert, a kiállítás kurátora ajánlotta az ikonosztázt a résztvevők figyelmébe.

Szász Jenő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent István napján a magyarság és a kereszténység közti megbonthatatlan szövetséget ünnepeljük. „Ha végigtekintünk a nemzetek századok során kötött szövetségein, akkor azt látjuk, hogy a hosszan tartó együttműködések mellett előfordulnak rövidebb, alkalmi társulások is aszerint, hogy mely érték vagy érdek képviseletét tartották leggyümölcsözőbbnek a felek. A magyarság történelme is leírható ilyen szövetségek láncolataként, de e láncolatban csak egy, csak egyetlen egy bizonyult olyan tartósnak, hogy a zivataros századok során se veszítsen erejéből: ez pedig a kereszténységgel kötött szövetsége.” – emelte ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

A tárlat december 10-ig tekinthető meg.

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu