akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > A magyarságszimbólumoktól a hungarikumokig

A magyarságszimbólumoktól a hungarikumokig

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet A magyarságszimbólumoktól a hungarikumokig: a kulturális örökség helyzete a Kárpát-medencében címmel rendez konferenciát november 18-án (csütörtök), a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében.

A szakmai programon résztvevők előadást hallhatnak többek között a hungarikumok nemzeti és helyi identitást meghatározó szerepéről, valamint arról, hogy a hungarikumok miként formálhatják az imázsépítést és a közösségépítést Kárpát-medencei szinten. Az érdeklődők megismerkedhetnek továbbá annak a vizsgálatnak az eredményeivel is, amelyet a magyarságszimbólumok jelentéskülönbségeivel és rétegzettségével kapcsolatban végeztek. Képet kaphatnak arról, miként működnek a szellemi kulturális örökségeket őrző közösségek Magyarországon és értesülhetnek egy élő szellemi kulturális örökséggel (a matyó népművészettel) kapcsolatos kutatás tapasztalatairól is. 

A konferencia foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy milyen ma a Kárpát-medencei fiatalok magyarságismerte, és hogyan viszonyulnak a népi kultúrához. A külhoni magyar értéktárak közül a Felvidéki Magyar Értéktárat mutatja be egy előadás. A hungarikum mozgalom fejlődésének folyamatában meghatározó állomás volt a Hungarikum Stratégia megszületése, majd a hungarikumok jogi státuszát rögzítő törvény életbe lépése. A konferencián ezekről a rendelkezésekről is pontosabb képet kaphat a hallgatóság.

A konferenciát személyes részvétellel szervezzük meg, az elhangzó előadásokat ugyanakkor élőben, interneten is közvetítjük.

 A konferencia programja az alábbi linken tölthető le: PROGRAM

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu