akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Szakmai műhelymunka Felvidéken

Szakmai műhelymunka Felvidéken

A felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet szakmai műhelymunkát tartott a szlovákiai magyarok politikai viselkedéséről, amelyre Somorján, az intézmény székházában került sor.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Csonka Ákos felvidéki referens tartott előadást, melyben a külhoni magyar államfőjelölési hagyományokat és eredményeket vette – egész Kárpát-medencei kiterjesztésben – górcső alá. Előadásában rámutatott, hogy a külhoni régiók tekintetében Erdélyben állítottak a legtöbbször államfőjelöltet, szám szerint hét esetben, a Felvidéken négyszer, míg a Vajdaságban két alkalommal. Valamennyi esetben a jelöltség szimbolikus jelentőségű volt, ugyanakkor megállapítható, hogy minden alkalommal a legdominánsabb pártok pártfunkcionáriusai vállalták a megmérettetést, így azok gyakorlatilag a párt építésére, népszerűsítésére szolgáltak. Csonka Ákos előadásából az is kiderült, hogy a szavazókedv valamennyi esetben alacsonyabbnak bizonyult, mint a parlamenti választások esetében, a különbség hozzávetőleg 10-15% között mozgott.

A konferencián továbbá a szlovákiai magyar politika céljairól és lehetőségeiről Fiala-Butora János, a magyar politikai elit szlovákiai pártszíntérről való lehetséges szövetségeseiről Tokár Géza, míg három évtizedet felölelve a kisebbségi nyelvhasználatról Horony Ákos tartott előadást. Gyurovszky László a választók magyar pártoktól a szlovák pártok felé tartó távolodását prezentálta, Őry Péter pedig azt vizsgálta, hogy merre tart a felvidéki magyar szavazó. Baki Attila három község választási eredményein keresztül elemezte a választók szavazási szokásainak megváltozását, Öllös László mintegy összefoglalóként a felvidéki magyar pártok programjait és kampányait boncolgatta előadásában.

Forrás: Fórum Kisebbségkutató Intézet, Magyar Interaktív Televízió

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu