akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Az aradi vértanúkra emlékezett az NSKI ...

Az aradi vértanúkra emlékezett az NSKI a nemzeti gyásznapon

Ahogy minden évben, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is megemlékezett az aradi vértanúkról a nemzeti gyásznapon. A Nagysándor József utcai székházban az Intézet falán emléktábla tiszteleg az utcanévadó honvéd tábornokról. 

A megemlékezésen Kovács Katalin Tünde tartott rövid zenés összeállítást, melyben az Ének az Aradi Vértanúkról, illetve a Virrassz még, Mária című dalt gitárkíséretben adta elő. Utána Csonka Ákos szavalta el Tompa Mihálytól A gólyához című verset, majd Dr. Bali János az Intézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója tartott előadást Érzelmek és emlékezet címmel. Az előadásban az igazgató arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként élte meg és máig hogyan éli meg a nemzet a gyászt. Illetve bemutatta, hogy az aradi mártírok kivégzése miként jelent meg a művészetekben.

Végül az Intézet munkatársai megkoszorúzták Nagysándor József emléktábláját az épület bejáratánál, illetve közösen vonultak át a Batthyány-örökmécseshez, ahol a Himnusz eléneklése után megkoszorúzták az emlékművet.

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu