Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Budapesti világörökségek

Budapesti világörökségek

A budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.

A szerző a tanulmányában célul tűzte ki a budapesti világörökségi helyszín (Duna-part látképe és a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete) turisztikai jelentőségének vizsgálatát, és az ott megvalósított fejlesztések eredményeinek és hatásainak bemutatását. Arra is kereste a választ, hogy a fenntartható turizmus alapelvei hogyan, milyen formában valósulnak meg a budapesti világörökségi helyszíneken.

Szakirodalmi forrásokkal tárta fel a Világörökség Egyezmény kialakulásának a folyamatát, a Világörökség Egyezmény tartalmát, a magyarországi világörökségi helyszínekre vonatkozó jogszabályi hátteret. Tanulmányozta továbbá a világörökségek hatását a turisztikai versenyképességre, a világörökségi helyszínek fenntartható működtetésének és fejlesztésének főbb kérdéseit és a budapesti világörökségi helyszínen az elmúlt 10 évben elvégzett fejlesztések eredményeit és azok hatásait. A primer kutatás keretében 8 félig strukturált interjút készített el a budapesti világörökségi helyszínek kezeléséért és menedzseléséért felelős szervezetek képviselőivel. 

A kutatási jelentés elérhető az alábbi linken: 
https://nski.hu/admin/data/file/20240321/budapesti-vilagoroksegek_kutatasi-jelentes_2024.pdf


Képek forrása: wikipedia.org – 
budapest világörökségi helyszínei, pixabay.com, flickr.com, pexel.com

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024