akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Budapesti világörökségek

Budapesti világörökségek

A budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.

A szerző a tanulmányában célul tűzte ki a budapesti világörökségi helyszín (Duna-part látképe és a budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete) turisztikai jelentőségének vizsgálatát, és az ott megvalósított fejlesztések eredményeinek és hatásainak bemutatását. Arra is kereste a választ, hogy a fenntartható turizmus alapelvei hogyan, milyen formában valósulnak meg a budapesti világörökségi helyszíneken.

Szakirodalmi forrásokkal tárta fel a Világörökség Egyezmény kialakulásának a folyamatát, a Világörökség Egyezmény tartalmát, a magyarországi világörökségi helyszínekre vonatkozó jogszabályi hátteret. Tanulmányozta továbbá a világörökségek hatását a turisztikai versenyképességre, a világörökségi helyszínek fenntartható működtetésének és fejlesztésének főbb kérdéseit és a budapesti világörökségi helyszínen az elmúlt 10 évben elvégzett fejlesztések eredményeit és azok hatásait. A primer kutatás keretében 8 félig strukturált interjút készített el a budapesti világörökségi helyszínek kezeléséért és menedzseléséért felelős szervezetek képviselőivel. 

A kutatási jelentés elérhető az alábbi linken: 
https://nski.hu/admin/data/file/20240321/budapesti-vilagoroksegek_kutatasi-jelentes_2024.pdf


Képek forrása: wikipedia.org – 
budapest világörökségi helyszínei, pixabay.com, flickr.com, pexel.com

 

Hírek
2024. május 28.
Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu