akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Egy múlt, egy örökség – két ...

Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei

2022. április 7-én tartották az SK/HU/WETA/2101/4.1/015 azonosítószámú, „Egy múlt, egy örökség – két nemzet: Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek erődített helyei” című projekt nyitórendezvényét a felvidéki Martoson.

A rendezvényen részt vettek a projektvezető partnerének, a Via Nova – A Jövő Szövetségének képviselői, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet projektben részt vevő munkatársai is.

A projekt előzményének tekinthető, hogy 2018-ban jelent meg az NSKI gondozásában Karczag Ákos és Szabó Tibor Felvidék és Kárpátalja erődített helyei című kétkötetes várkatasztere. E kötetből válogatás készült a szerzőpáros segítségével, mely a Pozsony, Nagyszombat és Nyitra kerületek legjelentősebb erődített helyeit foglalja magában. Hamarosan e válogatásból – a projekt keretében –  egy online, magyar–szlovák kétnyelvű kiadvány születik. Az online térképes melléklettel rendelkező kiadvány célja – amellett, hogy lehetőséget biztosítson magyar és szlovák nyelven a térség erődített helyeinek megismerésére, kutatására –, hogy erősítse a két nemzet közti kulturális kapcsolatokat.

A projekt keretében elkészül továbbá öt, határ menti makroregionális térség turisztikai kiadványa is, melyek célja a régiók idegenforgalmi népszerűsítése. A nap során e kiadványok előzetes bemutatására is sor került.

A projekt nyitó rendezvényén köszöntőt mondott Keszeg István Martos község polgármestere. Ezt követően a Via Nova elnöke, Gubík László mutatta be a projekt vezető partnerének a küldetését, szakmai tevékenységét, majd Mészáros Attila, a projekt referense ismertette a Via Nova projektben vállalt célkitűzéseit, feladatait.

Az NSKI részéről Schwarcz Gyöngyi osztályvezető bemutatta az NSKI szakmai tevékenységét, valamint jelen projekt előzményeit, majd Lovász Gergely és Ilyés Réka ismertették az Intézet projektben vállalt tevékenységeit, céljait.

A rendezvény végén Keszeg István polgármester és Gubík László, a Via Nova elnöke bemutatták a jelenlévőknek a martosi rendezvényligetet.

Fotók: Via Nova ICS

További megjelenések: https://felvidek.ma/2022/04/egy-mult-egy-orokseg-ket-nemzet/

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu