Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Énlaka konferencia – ötödször

Énlaka konferencia – ötödször

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-as indulásával egyidejűleg kapcsolódott be az Énlaka-programba, amelynek előzményei még a kilencvenes évekig nyúlnak vissza. 1994-ben kezdődött az autentikus székely gazdálkodó falu épített örökségének (lakóházak, gazdasági épületek, templom, temető) mentése és őrzése, s amelynek kimondott-kimondatlan célja a falu felvétele a világörökségi listára. Az Énlaka-konferenciasorozat V. rendezvénye a székelység zenei kultúrájának történeti mélységében való megismertetését tűzte ki célul.

A 2015. szeptember 11–13-ig tartó konferencia előadói az eddigi kutatások eredményeit összegezték, egyben irányokat is szabtak az eljövendő évek tudományos és művészeti tevékenységének.

A konferenciasorozat 2007-ben kezdődött a falutörténet és kultúra „mélyfúrás” jellegű tárgyalásával. Majd következtek a Székelyföldön élő népi mesterségek (2009) kutatói, aztán a székelység régészeti emlékeinek és történetének megvitatása (2011). Újabb két év múltán (2013) a régi és mai székelyföldi gazdálkodás volt a téma. Az idei évben került sorra a népzenei- és tánchagyomány tárgyalása és az ebből alakult, még élő népzene- és tánc szó szerint vett bemutatása. Fellépők a Gyimesközéploki Együttes, a Kékiringó Néptáncegyüttes, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Népzene Tanszék hallgatói, a Mákvirágok Néptáncegyüttes, a Tarisznyás Együttes és az Udvarhely Néptáncműhely voltak.

A konferenciát Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára nyitotta meg, aki civil foglalkozását tekintve maga is karnagy, zenetanár és zeneesztéta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet két munkatársa, Bali János és Mihály János is tartott előadást.

A 2017-es év kihirdetett témája Székelyföld műemlékei, a műemlékek mentése és mindennapi műemlékhasználat kérdései, aminek napirendre tűzésében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ugyancsak alapvetően érdekelt.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024