Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz ...

Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt az Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az Európa Unió kutatási és innovációs programja, a HORIZON keretében valósíthat meg egy környezeti katasztrófahelyzetekre felkészítő kutatás-fejlesztési projektet az NSKI.

A 15 partnerből álló nemzetközi konzorcium októberben induló projektjének célja, hogy segítse a polgárok és a közösségek felkészítését a katasztrófahelyzetekre, illetve a klímaváltozással összefüggő egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekre. A projekt további célja a klímaváltozásból fakadó természeti, illetve más, ember okozta katasztrófák túlélésére való képzés is.

A tavaly novemberben az Enhanced citizen preparedness in the event of a disaster or crisis-related emergency (HORIZON-CL3-2022-DRS-01-01) című felhívásra benyújtott pályázat maximális pontszámot kapott az értékelőktől. Az eredmény kiemelkedő magyar siker, a projekt nemzetközi konzorciumát ugyanis a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet vezeti, és abban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mellett partner a Székely Family & Co. Nonprofit Kft. is. A konzorcium összesen 10 ország vezető szakmai és tudományos szervezetének összefogásával szerveződött.

E projekt megkezdése fontos mérföldkő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet életében is. Kormányzati műhelyünk idén tíz éves tudományos tevékenységének is az elismerése, hogy részt vehetünk egy uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben. A projekt stratégiai szintű kiaknázását és fenntarthatóságát, eredményeinek népszerűsítését, valamint a felhasználók Kárpát-medencei szintű bevonását a Nemzetstratégiai Kutatóintézet biztosítja. Projekt-tevékenységeink kitűnően illeszkednek intézményünk küldetéséhez is: a Kárpát-haza nemzeti összetartozásának és a határokon átívelő nemzetépítésnek ugyanis egyik legfontosabb terepe a katasztrófahelyzetekre való felkészülés. E válsághelyzetek kezelésében továbbá lényeges a különböző nemzetek közötti partnerség is, a környezeti válságjelenségek ugyanis nem állnak meg az etnikai és országhatároknál, hanem a Kárpát-medence egységes táji ökorendszerében mindenhol hasonló és egymással összefüggő kihívásokat képeznek.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024