akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat 2023
Nyitóoldal > Hírek > Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz ...

Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt az Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az Európa Unió kutatási és innovációs programja, a HORIZON keretében valósíthat meg egy környezeti katasztrófahelyzetekre felkészítő kutatás-fejlesztési projektet az NSKI.

A 15 partnerből álló nemzetközi konzorcium októberben induló projektjének célja, hogy segítse a polgárok és a közösségek felkészítését a katasztrófahelyzetekre, illetve a klímaváltozással összefüggő egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekre. A projekt további célja a klímaváltozásból fakadó természeti, illetve más, ember okozta katasztrófák túlélésére való képzés is.

A tavaly novemberben az Enhanced citizen preparedness in the event of a disaster or crisis-related emergency (HORIZON-CL3-2022-DRS-01-01) című felhívásra benyújtott pályázat maximális pontszámot kapott az értékelőktől. Az eredmény kiemelkedő magyar siker, a projekt nemzetközi konzorciumát ugyanis a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet vezeti, és abban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mellett partner a Székely Family & Co. Nonprofit Kft. is. A konzorcium összesen 10 ország vezető szakmai és tudományos szervezetének összefogásával szerveződött.

E projekt megkezdése fontos mérföldkő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet életében is. Kormányzati műhelyünk idén tíz éves tudományos tevékenységének is az elismerése, hogy részt vehetünk egy uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben. A projekt stratégiai szintű kiaknázását és fenntarthatóságát, eredményeinek népszerűsítését, valamint a felhasználók Kárpát-medencei szintű bevonását a Nemzetstratégiai Kutatóintézet biztosítja. Projekt-tevékenységeink kitűnően illeszkednek intézményünk küldetéséhez is: a Kárpát-haza nemzeti összetartozásának és a határokon átívelő nemzetépítésnek ugyanis egyik legfontosabb terepe a katasztrófahelyzetekre való felkészülés. E válsághelyzetek kezelésében továbbá lényeges a különböző nemzetek közötti partnerség is, a környezeti válságjelenségek ugyanis nem állnak meg az etnikai és országhatároknál, hanem a Kárpát-medence egységes táji ökorendszerében mindenhol hasonló és egymással összefüggő kihívásokat képeznek.

Hírek
2023. november 30.
Hungarikumok – Podcast-beszélgetés

A közelmúltban megjelent A hungarikumok szerepe a magyar identitás és az országimázs formálásában című egyetemi tankönyv szerzőjével és intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel készített podcast-beszélgetést Sallai Zsófia, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs Irodájának vezetője.


2023. november 28.
Lezajlott az NSKI ötödik interdiszciplináris konferenciája Debrecenben

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2023. november 23–24-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferenciáját a Kárpát-medencei magyarság helyzetéről. Idén Debrecen adott otthont a rendezvénynek. 


2023. november 21.
XXII. Lakiteleki Filmszemle

2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu