akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz ...

Európai Uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben vesz részt az Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az Európa Unió kutatási és innovációs programja, a HORIZON keretében valósíthat meg egy környezeti katasztrófahelyzetekre felkészítő kutatás-fejlesztési projektet az NSKI.

A 15 partnerből álló nemzetközi konzorcium októberben induló projektjének célja, hogy segítse a polgárok és a közösségek felkészítését a katasztrófahelyzetekre, illetve a klímaváltozással összefüggő egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekre. A projekt további célja a klímaváltozásból fakadó természeti, illetve más, ember okozta katasztrófák túlélésére való képzés is.

A tavaly novemberben az Enhanced citizen preparedness in the event of a disaster or crisis-related emergency (HORIZON-CL3-2022-DRS-01-01) című felhívásra benyújtott pályázat maximális pontszámot kapott az értékelőktől. Az eredmény kiemelkedő magyar siker, a projekt nemzetközi konzorciumát ugyanis a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet vezeti, és abban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mellett partner a Székely Family & Co. Nonprofit Kft. is. A konzorcium összesen 10 ország vezető szakmai és tudományos szervezetének összefogásával szerveződött.

E projekt megkezdése fontos mérföldkő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet életében is. Kormányzati műhelyünk idén tíz éves tudományos tevékenységének is az elismerése, hogy részt vehetünk egy uniós támogatású kutatás-fejlesztési projektben. A projekt stratégiai szintű kiaknázását és fenntarthatóságát, eredményeinek népszerűsítését, valamint a felhasználók Kárpát-medencei szintű bevonását a Nemzetstratégiai Kutatóintézet biztosítja. Projekt-tevékenységeink kitűnően illeszkednek intézményünk küldetéséhez is: a Kárpát-haza nemzeti összetartozásának és a határokon átívelő nemzetépítésnek ugyanis egyik legfontosabb terepe a katasztrófahelyzetekre való felkészülés. E válsághelyzetek kezelésében továbbá lényeges a különböző nemzetek közötti partnerség is, a környezeti válságjelenségek ugyanis nem állnak meg az etnikai és országhatároknál, hanem a Kárpát-medence egységes táji ökorendszerében mindenhol hasonló és egymással összefüggő kihívásokat képeznek.

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu