akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar ...

Fenntarthatóság és körforgásosság: Kárpát-medencei zöldgazdaság magyar módra

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei kiterjedésű, karbon-semleges zöldenergia előállításának lehetőségeit kutatja és tervezi, amelyek moduláris biomassza alapú reaktorok üzemeltetésén alapulnak. Az új Horizont Európa program keretén belül kapcsolatot kezdeményeztünk a fenntartható zöldenergia termelő és értékesítő vállalatokkal és szervezetekkel a Hungarian Energy Investors Forum 2021 elnevezésű energetikai konferencián.

A világjárvány alaposan megmozgatta az olaj, a földgáz, az elektromos áram vagy akár a szén-dioxid-kvóták árfolyamát, a szektor vállalatainak villámgyorsan kellett alkalmazkodniuk nem csak a megváltozott működési környezethez, de a járványügyi helyzetre is reagálniuk kellett. Magyarország meghatározó energetikai konferenciájának, az Energy Investment Forumnak központi témája idén az energia-átmenet, a dekarbonizáció és az ellátásbiztonság voltak.

                                                                            

Horizon Europe (Horizont Európa) elnevezésű program a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló kutatási és innovációs uniós keretprogram a Horizon 2020  folytatása, amely az ötletektől kezdve egészen a piaci alkalmazásig kívánja támogatni a kutatást és innovációt, kiegészítve a nemzeti és regionális forrásokat. A program várhatóan megerősíti az európai tudományos és technológiai ágazatot, hogy az választ tudjon adni azokra a globális kihívásokra, amelyekkel az egészségügy, az idősödő társadalom, a biztonság, a környezet- és légszennyezés, valamint az éghajlatváltozás terén szembesülünk, különös tekintettel a világjárvány okozta változásokra.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet olvasatában a Kárpát-medencei körforgásos gazdaság fenntarthatóságának egyik meghatározó indexe az energia, a gazdaságfejlesztés alapvető feltétele pedig a decentralizált energia-függetlenség.

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu