Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Gasztrokulturális örökségi helyszínek 

Gasztrokulturális örökségi helyszínek

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül valósul meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a zselízi Sacher Polgári Társulás gasztrokulturális projektje.

A program az országhatárokon átnyúló, regionális kiterjedésű hagyományőrzést, gasztrokulturális termékek és turisztikai szempontok szerint fontos helyszínek beazonosítását, a témába vágó – Garam menti, zselízi és a szomszédos anyaországi régióban – a versenyképesség növelését, a helyi értékek és lehetőségek feltárását tűzte ki célul. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt feladatának tekinti ugyanis a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatok erősítését: az intézmény több, hasonló projektet is koordinált.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet partnere, Zselíz történelmi és kulturális értékeinek ápolását felvállaló Sacher Polgári Társulás tevékenységében kiemelt helyet foglal el a Sacher-hagyaték szellemi örökségének ápolása, népszerűsítése és helytörténeti vonatkozásainak minél alaposabb szintű feltárása. A társulás 2016 tavaszán annak apropóján (is) alakult, hogy a világhírű Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher 1843 környékén két évet töltött a Garam menti városban, ahol fia is született: Eduard, az illusztris bécsi Sacher Hotel megalapítója.

A projekt eredményeként elkészült tanulmány összesíti a régió gasztrokulturális hagyományait és cukrászati termékeit, illetve bemutatja a kapcsolódó gasztrokulturális örökségi helyszíneket. Az értéktárak elérhetők a két szervezet honlapján is.  

A kiadványok megtekinthetők itt

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024