akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Gasztrokulturális örökségi helyszínek 

Gasztrokulturális örökségi helyszínek

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alap keretén belül valósul meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a zselízi Sacher Polgári Társulás gasztrokulturális projektje.

A program az országhatárokon átnyúló, regionális kiterjedésű hagyományőrzést, gasztrokulturális termékek és turisztikai szempontok szerint fontos helyszínek beazonosítását, a témába vágó – Garam menti, zselízi és a szomszédos anyaországi régióban – a versenyképesség növelését, a helyi értékek és lehetőségek feltárását tűzte ki célul. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt feladatának tekinti ugyanis a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatok erősítését: az intézmény több, hasonló projektet is koordinált.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet partnere, Zselíz történelmi és kulturális értékeinek ápolását felvállaló Sacher Polgári Társulás tevékenységében kiemelt helyet foglal el a Sacher-hagyaték szellemi örökségének ápolása, népszerűsítése és helytörténeti vonatkozásainak minél alaposabb szintű feltárása. A társulás 2016 tavaszán annak apropóján (is) alakult, hogy a világhírű Sacher-torta megalkotója, Franz Sacher 1843 környékén két évet töltött a Garam menti városban, ahol fia is született: Eduard, az illusztris bécsi Sacher Hotel megalapítója.

A projekt eredményeként elkészült tanulmány összesíti a régió gasztrokulturális hagyományait és cukrászati termékeit, illetve bemutatja a kapcsolódó gasztrokulturális örökségi helyszíneket. Az értéktárak elérhetők a két szervezet honlapján is.  

A kiadványok megtekinthetők itt

Hírek
2022. július 21.
Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

Gyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


2022. július 20.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. július 12.
Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu