akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit ...

Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

Szeptember 13-án rendhagyó ünnepségnek adott otthont a Józsa Judit Galéria: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal meghirdetett rajz- és esszépályázatának Tamási Áronra vonatkozó díjnyertes alkotásaiból összeállított tárlat nyitotta meg kapuját a „belvárosi kicsi Erdélynek” is nevezett kiállítótérben.

A Józsa Judit Galéria – amint azt Dr. Péti Márton, az NSKI elnökhelyettese is kiemelte ünnepi beszédében – sok éves együttműködésben segíti az Intézet által felvállalt értékfeltáró és értékmentő munkát. Az elnökhelyettes Tamási emberi és írói nagyságát emelte ki, aki tudatosan vállalta a székelység nagykövetének szerepét, míg A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke, a Tamási Áron emlékév koordinátora a székelyföldi író eddig még nem ismert írásaira hívta fel a figyelmet. A Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelent Tamási-kötet szerzője – a kiállított rajzok és esszék méltatásakor – megjegyezte, hogy azok a gyerekek, akik ilyet rajzolnak és írnak azt a bizonyosságot hintik el bennünk, hogy lesz magyar jövendő. Hitet adnak, hogy haza nemcsak a magasban, hanem a Kárpát-medence minden tájékán lesz, hiszen a megtartó és megújuló erő ott szunnyad, ébredezik a szívükben.

Józsa Judit lelkesítő beszéddel nyitotta meg a kiállítást és csodálatos ajándékokkal lepte meg a jelenlevő gyerek-alkotókat, az esemény szervezőit és résztvevőit.

A kiállítás lelkiségét Jékely Zoltán Táltos volt című, Tamási emlékére írt verse erősítette, melyet a székelyudvarhelyi Máthé Gyopár Bíborka szavalt el fiatalos lendülettel.

A kiállítás szeptember 25-ig látogatható.

Hírek
2022. november 18.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. november 14.
Udvarhelyszék Népviseletben

Egynapos tanácskozást szervezett a lövétei Zöld Erdély Egyesület által működtetett Népiskolában a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet (NSKI). A pénteki esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján az elmúlt évtizedben létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.


2022. november 11.
Aranyhintó, aranykard

Székelyudvarhelyre látogatott dr. Kálmán Attila történész, aki kedd délután Magyar arisztokrácia Erdélyben címmel tartott előadást a Tamási Áron Gimnázium dísztermében.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu