akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit ...

Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

Szeptember 13-án rendhagyó ünnepségnek adott otthont a Józsa Judit Galéria: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal meghirdetett rajz- és esszépályázatának Tamási Áronra vonatkozó díjnyertes alkotásaiból összeállított tárlat nyitotta meg kapuját a „belvárosi kicsi Erdélynek” is nevezett kiállítótérben.

A Józsa Judit Galéria – amint azt Dr. Péti Márton, az NSKI elnökhelyettese is kiemelte ünnepi beszédében – sok éves együttműködésben segíti az Intézet által felvállalt értékfeltáró és értékmentő munkát. Az elnökhelyettes Tamási emberi és írói nagyságát emelte ki, aki tudatosan vállalta a székelység nagykövetének szerepét, míg A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke, a Tamási Áron emlékév koordinátora a székelyföldi író eddig még nem ismert írásaira hívta fel a figyelmet. A Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelent Tamási-kötet szerzője – a kiállított rajzok és esszék méltatásakor – megjegyezte, hogy azok a gyerekek, akik ilyet rajzolnak és írnak azt a bizonyosságot hintik el bennünk, hogy lesz magyar jövendő. Hitet adnak, hogy haza nemcsak a magasban, hanem a Kárpát-medence minden tájékán lesz, hiszen a megtartó és megújuló erő ott szunnyad, ébredezik a szívükben.

Józsa Judit lelkesítő beszéddel nyitotta meg a kiállítást és csodálatos ajándékokkal lepte meg a jelenlevő gyerek-alkotókat, az esemény szervezőit és résztvevőit.

A kiállítás lelkiségét Jékely Zoltán Táltos volt című, Tamási emlékére írt verse erősítette, melyet a székelyudvarhelyi Máthé Gyopár Bíborka szavalt el fiatalos lendülettel.

A kiállítás szeptember 25-ig látogatható.

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu