Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > In memoriam Duray Miklós

In memoriam Duray Miklós

Ha valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…

Duray Miklós, a magyar nemzetpolitika és nemzetstratégia kimagasló személyisége, aki súlyos üldöztetést, bebörtönzést, egzisztenciális fenyegetettséget, elhallgattatást és száműzetést is kénytelen volt elviselni élete során, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt munkatársa, elnöki tanácsadója volt az elmúlt tíz évben.
A magyarságáért sokat szenvedett Duray Miklós azon kevesekhez tartozott, akik nem csak saját szűkebb közösségük érdekében cselekedtek, hanem a Kárpát-medencei, sőt, a világmagyarság jövőjének alakítását is ösztönözték a gondolataikkal. Ő már akkor nemzetstratégiát épített, amikor az államszocializmus sötét éveiben ilyen irányú gondolkodás hivatalosan még Magyarországon sem létezhetett. Duray Miklós az egyik kiemelkedő alakja a szülőföldön való megmaradást szorgalmazó nemzetstratégiai doktrína kidolgozásának, amely épp az ő munkásságának is köszönhetően válhatott – kisebb-nagyobb megszakítással – a kilencvenes évek elejétől Magyarország által máig felvállalt politikai törekvéssé. A magyarságot egységben szemlélő elképzelésére utal az a gondolata, amit többször is említett nekünk: „nem csak a kisebbségi létben fontos a szülőföldön maradás, hanem Magyarország számára is, ami lassan elenyészhet, ha nem erre törekszünk.”
Duray Miklós aktív részese volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2014-ben elkészített Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014–20 című tervdokumentumoknak, amelyekről azt nyilatkozta később, hogy „Trianon óta ez az első gazdasági és tudás irányzatú össznemzeti fejlesztési törekvés”, és amelyek kiindulási alapját képezték az Orbán-kormányok Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési törekvéseinek.
Azóta pedig még számtalan – Kárpát-medencei léptékű – tudományos konferencia, műhelymunka, hálózatépítés, kiadói munka kötődik Duray Miklós nálunk töltött éveihez, amelyek összefoglaló kötetét szándékunkban áll közkinccsé tenni az elkövetkezőkben.

Ma, temetésének napján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főhajtással tiszteleg Duray Miklós emléke előtt.
Nem csak élvezetes és megtisztelő nemzetstratégiai együttgondolkodásunkra, nem csak gazdagon gyümölcsöző tudományos kutatói és közéleti szervezői munkásságára, nem csak a magyar nemzet irányába tanúsított hűségére és felelősségére, hanem emberi nagyságára és megtisztelő barátságára is örökké emlékezni fogunk.

Isten nyugtasson, Miklós!

In memoriam Duray Miklós

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024