akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat 2023
Nyitóoldal > Hírek > In memoriam Duray Miklós

In memoriam Duray Miklós

Ha valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…

Duray Miklós, a magyar nemzetpolitika és nemzetstratégia kimagasló személyisége, aki súlyos üldöztetést, bebörtönzést, egzisztenciális fenyegetettséget, elhallgattatást és száműzetést is kénytelen volt elviselni élete során, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt munkatársa, elnöki tanácsadója volt az elmúlt tíz évben.
A magyarságáért sokat szenvedett Duray Miklós azon kevesekhez tartozott, akik nem csak saját szűkebb közösségük érdekében cselekedtek, hanem a Kárpát-medencei, sőt, a világmagyarság jövőjének alakítását is ösztönözték a gondolataikkal. Ő már akkor nemzetstratégiát épített, amikor az államszocializmus sötét éveiben ilyen irányú gondolkodás hivatalosan még Magyarországon sem létezhetett. Duray Miklós az egyik kiemelkedő alakja a szülőföldön való megmaradást szorgalmazó nemzetstratégiai doktrína kidolgozásának, amely épp az ő munkásságának is köszönhetően válhatott – kisebb-nagyobb megszakítással – a kilencvenes évek elejétől Magyarország által máig felvállalt politikai törekvéssé. A magyarságot egységben szemlélő elképzelésére utal az a gondolata, amit többször is említett nekünk: „nem csak a kisebbségi létben fontos a szülőföldön maradás, hanem Magyarország számára is, ami lassan elenyészhet, ha nem erre törekszünk.”
Duray Miklós aktív részese volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2014-ben elkészített Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014–20 című tervdokumentumoknak, amelyekről azt nyilatkozta később, hogy „Trianon óta ez az első gazdasági és tudás irányzatú össznemzeti fejlesztési törekvés”, és amelyek kiindulási alapját képezték az Orbán-kormányok Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési törekvéseinek.
Azóta pedig még számtalan – Kárpát-medencei léptékű – tudományos konferencia, műhelymunka, hálózatépítés, kiadói munka kötődik Duray Miklós nálunk töltött éveihez, amelyek összefoglaló kötetét szándékunkban áll közkinccsé tenni az elkövetkezőkben.

Ma, temetésének napján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet főhajtással tiszteleg Duray Miklós emléke előtt.
Nem csak élvezetes és megtisztelő nemzetstratégiai együttgondolkodásunkra, nem csak gazdagon gyümölcsöző tudományos kutatói és közéleti szervezői munkásságára, nem csak a magyar nemzet irányába tanúsított hűségére és felelősségére, hanem emberi nagyságára és megtisztelő barátságára is örökké emlékezni fogunk.

Isten nyugtasson, Miklós!

In memoriam Duray Miklós

 

Hírek
2023. március 14.
Petőfi 200 – Marosvásárhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Petőfi 200 kiállítássorozata Marosvásárhelyre érkezett. Nagy Miklós Kund művészeti író, a társszervező Bernády Alapítvány alelnökének, a kiállítás szakmai megnyitójának Népújságban megjelent cikkét olvashatják.


2023. február 21.
Budapesti Székely Bál – a kárpátaljai gyermekekért és nagycsaládokért

Szombaton, február 18-án kilencedik alkalommal rendezte meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Budapesti Székely Bált, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, kedvezményezettjei pedig a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a Beregszászi Horváth Anna Gimnázium voltak.


2023. január 17.
In memoriam Duray Miklós

Ha valaki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapjának keresőjébe beírja Duray Miklós nevét, több tucat találattal szembesül.
Nem véletlenül…


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu