Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.

A négy Fehér megyei helyszínen – Küküllővár, Bethlenszentmiklós, Búzásbocsárd, Magyarpéterfalva – a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum két végzős diákjának, Miclea Andrea-Szidónia és Pascoi Blanka-Krisztina közreműködésével megszervezett programsorozat alkalmával mintegy 60 szórványközösségben élő óvodás és kisiskolás ismerkedhetett meg Ludas Matyi történetével a diáklányok előadásában, illetve vehetett részt az ehhez kapcsolódó interaktív mesejátékban, éneklésben, foglalkozásban.

A 2014-ben útjára indított mintaprojekt kiemelt elemét képezik az identitáserősítő programok, ugyanis a szórványban élő családok meggyőzése gyerekeik magyar nyelven való taníttatásának szükségességéről elsősorban a magyar kultúrkörhöz való tartozás érzésének gyengesége, az identitásvesztés és az ezzel összefüggő akarat hiánya miatt ütközik nehézségekbe. A gyermekeknek szervezett interaktív-mesés nemzeti identitást erősítő programok fontos célja ezáltal a szórványiskolák fennmaradásának támogatása is.   

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024