akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.

A négy Fehér megyei helyszínen – Küküllővár, Bethlenszentmiklós, Búzásbocsárd, Magyarpéterfalva – a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum két végzős diákjának, Miclea Andrea-Szidónia és Pascoi Blanka-Krisztina közreműködésével megszervezett programsorozat alkalmával mintegy 60 szórványközösségben élő óvodás és kisiskolás ismerkedhetett meg Ludas Matyi történetével a diáklányok előadásában, illetve vehetett részt az ehhez kapcsolódó interaktív mesejátékban, éneklésben, foglalkozásban.

A 2014-ben útjára indított mintaprojekt kiemelt elemét képezik az identitáserősítő programok, ugyanis a szórványban élő családok meggyőzése gyerekeik magyar nyelven való taníttatásának szükségességéről elsősorban a magyar kultúrkörhöz való tartozás érzésének gyengesége, az identitásvesztés és az ezzel összefüggő akarat hiánya miatt ütközik nehézségekbe. A gyermekeknek szervezett interaktív-mesés nemzeti identitást erősítő programok fontos célja ezáltal a szórványiskolák fennmaradásának támogatása is.   

Hírek
2024. július 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

!!! FIGYELEM! 

Tisztelt Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a Diplomamunka Pályázat (BA és MA hallgatók), mind a Tudományos Alkotás Pályázat (kutatók részére kiírt) határidejét meghosszabbítottuk augusztus 15-ig.


2024. július 19.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

!!! FIGYELEM! 

Tisztelt Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy mind a Diplomamunka Pályázat (BA és MA hallgatók), mind a Tudományos Alkotás Pályázat (kutatók részére kiírt) határidejét meghosszabbítottuk augusztus 15-ig.

 


2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu