Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi ...

Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi Lövétén

Rangos rendezvényre került sor 2021. október 29-én délután öt órától Lövétén, a nemrég felújított régi Római Katolikus Népiskola épületében, amelyen Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek is részt vett és köszöntő beszédet mondott.

Külhoni bemutatásra került az 1481-ben a Corvina Könyvtár műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost számára készült breviáriummal egybekötött miseköny fakszimile-válogatást, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére jelentetett meg.

Kálmáncsehi Domokos nagyprépost életútját Szász Jenő, az NSKI elnöke méltatta. Dr. Puskás Attila, az NSKI egyházügyi vezető főtanácsosa a Kálmáncsehi kódex reneszánsz vonatkozásait ismertette, Schöck Gyula, a kivitelező Schöck Artprint Kft. vezetője a kódexfestészet régi és új technikáiról beszélt.

Ugyanakkor sor került a „Régi magyar imakönyvek Erdélyben” című projekt bemutatására is, amelyet az Mihály János történész, ötletgazda ismertetett. A projekt fővédnöke: Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek,  védnökök: Főtisztelendő Fazakas Z. Márton O. Praem csornai apát, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Dr. Kovács Gergely megáldotta a kiállítást és áldását adta a mozgalomra. Végezetül a résztvevők megtekintették a helyi egyháztörténeti múzeumban ebből az alkalomból létrehozott, közel száz kötetből álló imakönyv kiállítást.

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024