akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi ...

Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi Lövétén

Rangos rendezvényre került sor 2021. október 29-én délután öt órától Lövétén, a nemrég felújított régi Római Katolikus Népiskola épületében, amelyen Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek is részt vett és köszöntő beszédet mondott.

Külhoni bemutatásra került az 1481-ben a Corvina Könyvtár műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost számára készült breviáriummal egybekötött miseköny fakszimile-válogatást, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére jelentetett meg.

Kálmáncsehi Domokos nagyprépost életútját Szász Jenő, az NSKI elnöke méltatta. Dr. Puskás Attila, az NSKI egyházügyi vezető főtanácsosa a Kálmáncsehi kódex reneszánsz vonatkozásait ismertette, Schöck Gyula, a kivitelező Schöck Artprint Kft. vezetője a kódexfestészet régi és új technikáiról beszélt.

Ugyanakkor sor került a „Régi magyar imakönyvek Erdélyben” című projekt bemutatására is, amelyet az Mihály János történész, ötletgazda ismertetett. A projekt fővédnöke: Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek,  védnökök: Főtisztelendő Fazakas Z. Márton O. Praem csornai apát, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Dr. Kovács Gergely megáldotta a kiállítást és áldását adta a mozgalomra. Végezetül a résztvevők megtekintették a helyi egyháztörténeti múzeumban ebből az alkalomból létrehozott, közel száz kötetből álló imakönyv kiállítást.

Hírek
2024. július 16.
A bizonytalanságból Tündérország ölelő karjaiba: kárpátaljai gyermekeket táboroztatott Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel együttműködve – július első két hetében mintegy 200 kárpátaljai gyermeket táboroztatott a székelyvarsági NAP Parkban. A Kós Károly nevét viselő Honismereti Tábor az idén februárban megrendezett X. Budapesti Székely Bál bevételéből valósulhatott meg.


2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu