akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi ...

Kálmáncsehi-breviárium bemutató és imakönyv-kiállítás a székelyföldi Lövétén

Rangos rendezvényre került sor 2021. október 29-én délután öt órától Lövétén, a nemrég felújított régi Római Katolikus Népiskola épületében, amelyen Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek is részt vett és köszöntő beszédet mondott.

Külhoni bemutatásra került az 1481-ben a Corvina Könyvtár műhelyében Kálmáncsehi Domonkos székesfehérvári nagyprépost számára készült breviáriummal egybekötött miseköny fakszimile-válogatást, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére jelentetett meg.

Kálmáncsehi Domokos nagyprépost életútját Szász Jenő, az NSKI elnöke méltatta. Dr. Puskás Attila, az NSKI egyházügyi vezető főtanácsosa a Kálmáncsehi kódex reneszánsz vonatkozásait ismertette, Schöck Gyula, a kivitelező Schöck Artprint Kft. vezetője a kódexfestészet régi és új technikáiról beszélt.

Ugyanakkor sor került a „Régi magyar imakönyvek Erdélyben” című projekt bemutatására is, amelyet az Mihály János történész, ötletgazda ismertetett. A projekt fővédnöke: Excellenciás és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek,  védnökök: Főtisztelendő Fazakas Z. Márton O. Praem csornai apát, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Dr. Kovács Gergely megáldotta a kiállítást és áldását adta a mozgalomra. Végezetül a résztvevők megtekintették a helyi egyháztörténeti múzeumban ebből az alkalomból létrehozott, közel száz kötetből álló imakönyv kiállítást.

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu