akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 ...

Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.

Mint ismeretes, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a bicentenáriumi Emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-medencét átölelő kiállítás-sorozatot indított, amelynek fővédnöke Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A reprezentatív kiállítás 70 kortárs művész olvasatában a magyarság nemzeti költőjének életpályáját és költészetének – a reformkori anyanyelvi kultúra megszületésének, kulturális intézményei megerősödésének, illetve az együtt élő népek egymásra utaltságának és szövetségének – üzenetét kívánja a művészetszerető közösségekhez eljuttatni.

Május 8-án a kolozsvári Művészeti Múzeum épületében, a Bánffy-palotában került sor a megnyitó rendezvényre, majd ezt követően május 22-én a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kiállító-terében, a Lábasházban nyílt meg a kiállítás.

Az ünnepségekről készült tudósításokat, illetve a képgalériákat alább tekinthetik meg.

kronikaonline.ro – Talpra, kolozsvári! – Petőfi örök aktualitását szemlélteti a kincses városban megnyílt kiállítás

3szek.ro – Petőfi köztünk élFotó:
Kolozsvár – Feleki István, Sárba Katalin
Sepsiszentgyörgy – Török Etele

 

 

 

 

 

Hírek
2024. május 28.
Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu