Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

2014. március 6-án Kisebbségek és nemzeti közösségek – a külhoni magyarság jogvédelmének hagyományos és új útjai címmel tartotta első konferenciáját a Nemzetstratégiai Akadémia. A konferenciasorozat nyitó rendezvényén a fővédnök Vizi E. Szilveszter, akadémikus, Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Duray Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Andrássy György, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője adtak elő.

A Nemzetstratégiai Akadémia megnyitóján Szász Jenő, a társrendező Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke röviden vázolta az intézet egy éves működését. A nemzetegyesítés szempontjából nélkülözhetetlen nemzetstratégiai paradigmaváltás szükségességéről szólva kiemelte, ez lehet az egyedüli bázisa a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának. Hangsúlyozta, ezt a paradigmaváltást a Nemzetstratégiai Akadémia következő rendezvényei a XXI. század kínálta lehetőségek bemutatásával fogják támogatni.

Vizi E. Szilveszter a rendezvénysorozat fővédnöke megnyitójában a nemzeti önazonosság megtartásának parancsára és annak kiteljesedésének európai lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) Alkotmányosság, nemzetstratégia, kisebbség és/vagy közösség című előadásában az elmúlt bő két évtized nemzetpolitikai fejlődéstörténetét vázolta – különös tekintettel azokra az irányváltó mozzanatokra (Státustörvény, Alaptörvény) – amelyek a Kárpát-medencei és a világ magyarsága számára alapvető változást és új lehetőségeket teremtettek.

Duray Miklós és Andrássy György professzorok a nemzetközi normarendszer és a magyar nemzeti közösségek reális léthelyzetének viszonyában vizsgálta az egyéni és közösségi jogok elfogadtatásának és érvényre juttatásának lehetőségét, abban az európai környezetben, ahol a már évtizedek óta kodifikált alaptézisek nyelvhasználati előírásait is sok esetben sértik egyes országok gyakorlatai.

Önmagában a „kisebbség” kifejezés kapcsán az is felvetődött, hogy újra kellene bizonyos fogalmakat értelmezni illetve pontosítani a külhoni magyarság – és általában az őshonos közösségek – szakirodalmi, szakpolitikai használatában. Ezt a gondolatkört Kiss Antal, a HUNINEU brüsszeli irodavezetője elemezte a délelőtti ülést záró előadásával.

Az előadásokat követő hozzászólásokban hangsúlyosan szerepelt az anyanyelv kultúránkban meghatározó szerepe és jelentősége a világban szétszórt magyarság életében akár a tömbök, a szórvány vagy akár a nyugati diaszpóra esetében.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet prioritásként kezeli a tudományos és gyakorlati eredmények, jó gyakorlatok összegzését és hasznosíthatóvá tételét a Kárpát-medencei magyarság számára egy olyan világban, ahol a globális lehetőségek kihívásokat, de egyben új lehetőségeket is tartogatnak a huszonegyedik század emberének.

Kapcsolódó dokumentumok

A konferencia programja
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024