akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési ...

Magyarországi, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai fejlesztési központok szerepe a sajátos nevelési igényű gyermekek életminőségének javításában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által elkészített kutatási jelentésben arra kerestük a választ, hogy kik nevezhetők sajátos nevelési igényű gyermekeknek és számukra milyen diagnosztizálási és fejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésre Magyarországon, Erdélyben, a Vajdaságban és Kárpátalján. Milyen szükségletekre és igényekre kell választ adniuk ezeknek az oktatási és fejlesztési központoknak.

A téma megalapozásaként feldolgoztuk a sajátos nevelési igényű tanulókra vonatkozó szakirodalmakat, jogszabályi rendelkezéseket. Külön kitértünk a sajátos nevelési igény egyik speciális csoportjának, az autizmusnak az értelmezésére. Ezen kívül azt is vizsgáltuk, hogy az oktatási intézmények milyen speciális segítséget tudnak nyújtani a sajátos nehézségekkel küzdő tanulóknak a tanulásban és az iskolai közösségbe való beilleszkedésben.

A korábbi, szegregált oktatást előtérbe helyező oktatáspolitikát napjainkban az oktatási intézményekben felváltotta az integrációs politika. Mindkét nevelési-oktatási módszernek megvannak az előnyei és a nehézségei, ezért az elemzésekben is kitérünk az ez irányú pedagógiai tapasztalatokra. A tanulmányban feltártuk azt is, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekekkel mely szervezetek foglalkoznak és milyen szervezeti keretek között működnek fejlesztési központok. 

A kutatási jelentés elérhető a Nemzetstratégiai Kutatóintézet honlapján és letölthető az alábbi linken: 
http://nski.hu/admin/data/file/20220411/a-magyarorszagi,-az-erdelyi,-a-vajdasagi-es-a-ka.pdf

Hírek
2022. július 21.
Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

Gyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


2022. július 20.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. július 12.
Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu