akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című ...

Megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent az Ibolyától krizantémig 1867–1920 című tanulmánykötet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az MTA–VEAB Gazdaság-, Jog- és Társadalomtudomány Szakbizottság és a Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány szervezésében rendezték meg 2017 és 2018 folyamán az Állam- és nemzetstratégiai mérföldkövek I. Megegyezés Ausztria és Magyarország között – 1867 című (2017. november 23–24.) és az Állam- és nemzetstratégiai mérföldkövek II. Ausztria és Magyarország a dualizmus válságától a versailles-i békerendszerig – kihívások és válaszok című (2018. december 6–7.) történettudományi konferenciát Veszprémben. Jelen tanulmánykötet munkáit e két találkozón elhangzott előadások ihlették.

A terjedelmes, 35 tanulmányt számláló kiadványt különösen értékessé teszi, hogy szerzői közt nem csupán történészeket köszönthetünk, hanem a történettudomány mellett számos más tudományterület képviselőit is. Így a kötetben közzétett tanulmányok, gondolatok és értekezések a történészek szemén túl a közgazdaságtan, a társadalomföldrajz, a szociológia, a politikatudomány, a filozófia, a publicisztika, az oktatástudomány és a geopolitika tudományának szemszögéből is láttatják a dualizmus korszakát.

Könyvünk a centenáriumi évfordulóra emlékezve készült, s sokszínűségével bizonyítja, hogy habár a kiegyezés óta eltelt 154 év és az első világháborút lezáró Párizs környéki békék óta is több mint 100 esztendő, a tárgyalt korszak még mindig számos lehetőséget, megválaszolandó kérdést rejt a kutató ember számára.

A kiadvány letölthető és nyomtatható formában az alábbi linken érhető el:
http://nski.hu/admin/data/file/20210408/ibolyatol-krizantemig-1867-1920-nski.pdf

Kívánjuk Önöknek, hogy forgassák haszonnal!

Hírek
2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


2024. április 2.
Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.


2024. március 25.
Budapesti világörökségek

A budapesti világörökségi helyszínek fenntartható turisztikai hasznosítása és nemzetstratégiai jelentősége címmel a közelmúltban megjelent a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási jelentése, melynek szerzője Dr. Tőzsér Anett.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu