Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Népviseleti találkozók Udvarhelyszéken

Népviseleti találkozók Udvarhelyszéken

Udvarhelyszék hat kisrégiójából több mint nyolcvan település öltözött népviseletbe az elmúlt hétvégén: ezernél több résztvevő – kicsik és nagyok, fiatalok és szépkorúak – vették ki és öltötték magukra a ládafiából a féltve őrzött ünnepi viseletet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett rendezvényeken.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015-ben indította útjára Székelyföldön népviseleti találkozók megszervezését, mely két udvarhelyszéki kistérséget, a Homoród mentét és a Sóvidéket célozta meg az elmúlt években. A Homoród mente Népviseletben hét, a Sóvidék Népviseletben kistérségi találkozó négy kiadást ért meg mindeddig.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt években egyre inkább felmerült a népviseleti találkozók kiterjesztésének igénye, idéntől további kisrégiókat is felölelt a rendezvénysorozat, így – Homoród mente és Sóvidék mellett – Nyikó mentén, Nagy-Küküllő mentén, Havasalján és Keresztúrszéken is sor került az ünnepségekre.

A Homoród menti Abásfalván, a sóvidéki Parajdon, a Nyikó menti Farkaslakán szombaton, a keresztúrszéki Székelyszenterzsébeten, a Havasalja-i Zetelakán és a Nagy-Küküllő menti Székelyderzsben vasárnap összegyűlt települések képviselői – minden helyszínen – egy ökumenikus istentiszteleten vettek részt, amit felvonulás, népviseleti bemutatók és kulturális műsorok, illetve helyi fotókból összeválogatott népviseleti kiállítások megtekintése követett.

A kulturális műsorokkal tarkított és közös ebéddel befejeződő rendezvények megszervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállaltak a befogadó önkormányzatok és civil szervezetek, lelkészek és polgármesterek, valamint fellépők és számos önzetlen segítő, akiknek – ezúton is – hálás köszönetét fejezi ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

Két hét múlva, október 14-én kerül sorra Székelyudvarhelyen a rendezvény-sorozat záró ünnepségére.

További részleteket a következő internetes felületeken olvashatnak, illetve alább megtekinthetik a képes összeállításunkat.

Hargita népe: Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Élő Székelyföld: Parajd – Sóvidék Népviseletben V.
Napi Újság: Népviseletbe öltözött Udvarhelyszék

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024