akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Népviseleti találkozók Udvarhelyszéken

Népviseleti találkozók Udvarhelyszéken

Udvarhelyszék hat kisrégiójából több mint nyolcvan település öltözött népviseletbe az elmúlt hétvégén: ezernél több résztvevő – kicsik és nagyok, fiatalok és szépkorúak – vették ki és öltötték magukra a ládafiából a féltve őrzött ünnepi viseletet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett rendezvényeken.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015-ben indította útjára Székelyföldön népviseleti találkozók megszervezését, mely két udvarhelyszéki kistérséget, a Homoród mentét és a Sóvidéket célozta meg az elmúlt években. A Homoród mente Népviseletben hét, a Sóvidék Népviseletben kistérségi találkozó négy kiadást ért meg mindeddig.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt években egyre inkább felmerült a népviseleti találkozók kiterjesztésének igénye, idéntől további kisrégiókat is felölelt a rendezvénysorozat, így – Homoród mente és Sóvidék mellett – Nyikó mentén, Nagy-Küküllő mentén, Havasalján és Keresztúrszéken is sor került az ünnepségekre.

A Homoród menti Abásfalván, a sóvidéki Parajdon, a Nyikó menti Farkaslakán szombaton, a keresztúrszéki Székelyszenterzsébeten, a Havasalja-i Zetelakán és a Nagy-Küküllő menti Székelyderzsben vasárnap összegyűlt települések képviselői – minden helyszínen – egy ökumenikus istentiszteleten vettek részt, amit felvonulás, népviseleti bemutatók és kulturális műsorok, illetve helyi fotókból összeválogatott népviseleti kiállítások megtekintése követett.

A kulturális műsorokkal tarkított és közös ebéddel befejeződő rendezvények megszervezésében és lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállaltak a befogadó önkormányzatok és civil szervezetek, lelkészek és polgármesterek, valamint fellépők és számos önzetlen segítő, akiknek – ezúton is – hálás köszönetét fejezi ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

Két hét múlva, október 14-én kerül sorra Székelyudvarhelyen a rendezvény-sorozat záró ünnepségére.

További részleteket a következő internetes felületeken olvashatnak, illetve alább megtekinthetik a képes összeállításunkat.

Hargita népe: Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte
Élő Székelyföld: Parajd – Sóvidék Népviseletben V.
Napi Újság: Népviseletbe öltözött Udvarhelyszék

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu