akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti ...

Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.

A tábor fókuszában három kérdéskör állt: Felvidék, mint a tábornak otthont adó régió, a szomszédos Ukrajnában zajló háború, valamint a nemzetpolitika. A témák elismert szakértői műhely- és panelbeszélgetések során járták körbe a társadalompolitikai, szlovák belpolitikai, demográfiai, illetve szomszédságpolitikai kérdéseket. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Szász Jenő elnök képviselte, aki Duray Miklóssal és Kántor Zoltánnal, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójával boncolgatta a magyar nemzetstratégia- és politika irányvonalait, míg Bali János kutatási igazgató az ifjúságkutatás és a felvidéki fiatalok identitásának tárgykörét taglalta. Csonka Ákos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet felvidéki referense a szlovákiai belpolitikai panelbeszélgetésnek volt az egyik előadója.

Gubík László, aki szintén az NSKI munkatársa, de ugyanakkor a felvidéki Esterházy Akadémia alapító igazgatója is, Kövér László, házelnök és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár előadását moderálta a tábor nyitónapján.

Hírek
2022. szeptember 28.
Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete – tíz éve a nagycsaládosok szolgálatában.

2022. szeptember 24-én a Munkácsy Mihály Magyar Házban ünnepelte tízedik születésnapját a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a rendezvényen Kudlotyák Krisztina, az Intézet kárpátaljai munkatársa képviselte.


2022. szeptember 14.
Gyermekrajzok Tamási Áronról a Józsa Judit Galériában

Szeptember 13-án rendhagyó ünnepségnek adott otthont a Józsa Judit Galéria: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal meghirdetett rajz- és esszépályázatának Tamási Áronra vonatkozó díjnyertes alkotásaiból összeállított tárlat nyitotta meg kapuját a „belvárosi kicsi Erdélynek” is nevezett kiállítótérben.


2022. szeptember 1.
A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására

összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu