Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren 

Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.

A magyar nyelven történő továbbtanulást elősegíteni hivatott szórványprogram részeként, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bevonásával a szórványban élő fiatalok számára a magyar identitástudat megerősítése a cél.

Az alapítói okiratnak megfelelően, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési törekvése elsősorban egy összefüggő, a társadalmi berendezkedés minden területére kiterjedő Kárpát-medencei hálózatok kiépítését feltételezi. Szász Jenő, az NSKI elnöke a nemzetmegtartó és újraegyesítő erőt a külhoniak számára adott lehetőségekben látja. A külhoni magyar közösségeknek érezniük kell az anyaország törődését, az Alkotmányban is megfogalmazott felelősségvállalást. 

Az Erdély szívében található Küküllőszög Balázsfalva, Magyarpéterfalva, Búzásbocsárd, Bethlenszentmiklós, Boldogfalva és Küküllővár településeket foglalja magába. A csoportot kísérő Makkai Dénes  református lelkész elmondása szerint, egyes településeken a magyar lakosság száma nem haladja meg a húsz-harminc százalékot sem. A román többségben lévő falvakban nehéz a magyarság helyzete az identitás-tudat megőrzése, ezáltal a fennmaradás tekintetében. A beolvadás elleni harc legfontosabb alappillérei, hogy a gyermekek magyarul tanuljanak, hogy ne csak az iskolában, hanem egymás között és az élet más területein is anyanyelvüket használják.

A szórványban élők magyarságának megtartása érdekében az is elengedhetetlen, hogy magyar a magyarral találkozzon, ezáltal a határon túlról érkezők közelebb kerülhessenek gyökereikhez, nemzeti múltjukhoz, hogy ne csak azt a történelemszemléletet ismerjék, amelyet az országuk többségi nemzete hangoztat. Ez a kirándulás lehetőséget nyújtott minderre, mégpedig egy olyan helyszínen, ahol honfoglaló őseink, Árpád és vezérei tették le a Kárpát-haza alapköveit.

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024