Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi ...

Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.

A kiállításmegnyitón Nt. Gazda István, az Új Ezredév Református Egyházközség lelkipásztora Petőfi Sándor és Temesvár kapcsolatát mutatta be, hangsúlyozva, hogy emlékét ma is ápolja a bánsági magyar közösség, szelleme közöttünk él és az általa képviselt értékek semmit sem veszítettek időszerűségükből.

Farkas Imre temesvári RMDSZ-elnök az össztartozás, együttmunkálkodás jelentőségét helyezte előtérbe köszöntőbeszédében, majd Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség Temes megyei elnöke mondott beszédet, kiemelve a közösségi  értékek megőrzésének szükségességét és ezek megtartó erejét.

Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja, a Várbástya egyesület elnöke méltató beszédében kifejtette meggyőződését, hogy magyarnak lenni talán még soha nem volt ilyen jó Temesváron, mint a mostani időszakban, amikor érezhetően erősödik a magyar közösség és jövője alakításán munkálkodik.

A kiállítást a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet elnöke, Szász Jenő nyitotta meg, aki emlékeztetett arra, hogy a Boldogasszony-kiállítással és a történelmi zászlók átadó ünnepségével a katolikus egyházi intézmények felé nyitott az intézet, most a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítással arReformátus egyházzal működik együtt. „Két olyan nagy személyisége van a magyar kultúrtörténetnek, akik a legnagyobb hatással vannak a magyarságra: Mária, a magyarok Nagyasszonya és Petőfi Sándor, a nemzet költője.” – fogalmazta meg meggyőződését az elnök.

Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó sikeréhez hozzájárultak ihletett Petőfi-szavalataikkal Lőrincz Rita és Hegyi Kincső, a Temesvári Csiki Gergely Színház művészei, illetve Dr. Bodó Mária zongoratanár tanítványa, a fiatal kora ellenére sokszorosan díjazott Lucas Kohl temesvári zongoraművész, aki Liszt Ferenc Szerelmi álmok és Rigoletto-parafrázis című műveit adta elő, nagy virtuozitással.

A kiállítás április 28-ig látogatható az Új Ezredév Központ kiállítótermeiben hétköznapokon 9.00–17.00, hétvégén 12.00 és 17.00 óra között. 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024