akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi ...

Temesváron a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás

A temesvári Új Ezredév Központban mutatták be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott, nemzeti költőnket megidéző kiállítást – számolt be a temesvári Heti Új Szó. A bemutatott anyagot hetven Kárpát-medencei alkotóművész műveiből válogatták.

A kiállításmegnyitón Nt. Gazda István, az Új Ezredév Református Egyházközség lelkipásztora Petőfi Sándor és Temesvár kapcsolatát mutatta be, hangsúlyozva, hogy emlékét ma is ápolja a bánsági magyar közösség, szelleme közöttünk él és az általa képviselt értékek semmit sem veszítettek időszerűségükből.

Farkas Imre temesvári RMDSZ-elnök az össztartozás, együttmunkálkodás jelentőségét helyezte előtérbe köszöntőbeszédében, majd Kása Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség Temes megyei elnöke mondott beszédet, kiemelve a közösségi  értékek megőrzésének szükségességét és ezek megtartó erejét.

Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja, a Várbástya egyesület elnöke méltató beszédében kifejtette meggyőződését, hogy magyarnak lenni talán még soha nem volt ilyen jó Temesváron, mint a mostani időszakban, amikor érezhetően erősödik a magyar közösség és jövője alakításán munkálkodik.

A kiállítást a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet elnöke, Szász Jenő nyitotta meg, aki emlékeztetett arra, hogy a Boldogasszony-kiállítással és a történelmi zászlók átadó ünnepségével a katolikus egyházi intézmények felé nyitott az intézet, most a Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítással arReformátus egyházzal működik együtt. „Két olyan nagy személyisége van a magyar kultúrtörténetnek, akik a legnagyobb hatással vannak a magyarságra: Mária, a magyarok Nagyasszonya és Petőfi Sándor, a nemzet költője.” – fogalmazta meg meggyőződését az elnök.

Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállításmegnyitó sikeréhez hozzájárultak ihletett Petőfi-szavalataikkal Lőrincz Rita és Hegyi Kincső, a Temesvári Csiki Gergely Színház művészei, illetve Dr. Bodó Mária zongoratanár tanítványa, a fiatal kora ellenére sokszorosan díjazott Lucas Kohl temesvári zongoraművész, aki Liszt Ferenc Szerelmi álmok és Rigoletto-parafrázis című műveit adta elő, nagy virtuozitással.

A kiállítás április 28-ig látogatható az Új Ezredév Központ kiállítótermeiben hétköznapokon 9.00–17.00, hétvégén 12.00 és 17.00 óra között. 

Hírek
2024. május 28.
Kolozsvár után Sepsiszentgyörgyön a Petőfi 200 kiállítás

Májusban további két erdélyi helyszínen mutatkozott be a bicentenáriumi Emlékév alkalmából meghirdetett Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás.


2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu