akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

Trianoni megemlékezések Budapesten és Székelyudvarhelyen

A nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.

Padányi Viktor író, történész soraival kezdte a megemlékezést Csapó György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet erdélyi származású munkatársa a Batthyány-örökmécsesnél, felidézve az 1920. június 4-i budapesti történéseket: „… E sorok írója 14 éves fiú volt és negyedikes gimnazista akkoriban. Tíz órakor növénytan óra kezdődött és Kovách Demjén tanár úr magas, szikár alakja pontosan jelent meg az ajtóban, mint mindig. Felment a katedrára, beírta az osztálykönyvet, de nem kezdte el a feleltetést, mint szokta, hanem lehajtott fővel meredt maga elé egy hosszú percig… és akkor megkondultak a harangok. … Kovách Demjén tanár úr felállt, odament a térképtartóhoz, kivette a térképet, melynek felső sarkában még ez a név állt: „A Magyar Szent Korona Országainak Politikai Térképe”, és felakasztotta a térképállványra … kimélyített csendben inkább magának, mint nekünk, ennyit mondott: „Consummatum est”. Ötvennégyen voltunk, ötvennégy tizennégyéves magyar fiú. A Golgota utolsó szavai után nem bírtuk tovább. Leborultunk a padokra és lekezdünk sírni. Odakint kongtak a harangok. Nagymagyarország keresztülfeszítésének a napja volt, 1920. június 4. Péntek…

Dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási igazgatója a szégyenteljes és igazságtalan esemény magyar társadalomban uralkodó sokféle emlékezetéről és értelmezésről tartott előadást, és – Padányi Viktor szavaihoz is kapcsolódva – Krisztus keresztútjához hasonlította a magyarság 1918 és 1920 közötti történéseit. Kiemelte ugyanakkor annak fontosságát, hogy nem csak hátra, hanem előre is kell tekintenünk, melyet egyedül talán az Orbán Viktor miniszterelnök vezette jelenkori magyar kormány ismert fel először. Az NSKI igazgatója gondolatait végül Karinthy Frigyes kisfiának írt soraival zárta: „De nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.

A Batthyány-örökmécsesnél zajló megemlékezés végén Csonka Ákos, az NSKI felvidéki munkatársa Reményik Sándor: Nem nyugszunk bele! című költeményét szavalta el, majd – a nemzeti összetartozást kifejezve – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Felvidéken, Erdélyben, Kárpátalján és a diaszpórában született munkatársai – Szász Jenő elnök vezetésével – elhelyezték az emlékezés koszorúit a gróf Batthyány Lajos tiszteletére állított emlékműnél, valamint Nagysándor József honvéd vezérőrnagy – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában található – emléktáblájánál.

Az Intézet munkatársai ezt követően részt vettek a Hősök terén, a Magyar Teátrumi Társaság által szervezett megemlékezésen, ahol száz táncos közös, élőzenével kísért néptánc előadásával emlékeztek meg a száz évvel ezelőtti eseményekről. A rendezvény végeztével Szász Jenő, az NSKI elnöke megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

A budapesti megemlékezések mellett, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet külhoni munkatársai Székelyudvarhelyen, a Szász Jenő polgármestersége alatt visszaállított Millenniumi Emlékoszlopra is elhelyezték az emlékezés koszorúját.

Hírek
2024. február 27.
X. Budapesti Székely Bál

Február 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.


2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu