Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírek > X. Budapesti Székely Bál

X. Budapesti Székely Bál

Február 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.

Az est alkalmával fellépett a Kokas Károly népzenész által 2006-ban alapított Kokas Banda, illetve a 2018-ban Gyergyószentmiklóson alakult 4S Street Zenekar. A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte, társrendezője a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Kossuth-díjas koreográfus, Zsuráfszky Zoltán, szakmai vezetője pedig Zs. Vincze Zsuzsa, Magyarország Érdemes Művésze volt. A produkcióban fellépett Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó is.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében felidézte Teréz anya mondását, miszerint: „A szeretet sohasem leereszkedő, a jótékonyság pedig nem szánalom, hanem szeretet. A jótékonyság és a szeretet egy tőről fakad, hiszen a jótettel egyben szeretetet is adsz; ne csak pénzt adj tehát, hanem nyújtsd oda kezed”, és elmondta, hogy mind a tíz Budapesti Székely Bál alkalmával ehhez az eszmeiséghez tartották magukat.

Az est folyamán Tiszteletbeli Székely címet adományoztak Hampel Katalin divattervezőnek, Dr. Janó Márk államtitkárnak és Varga Bajusz Veronika helyettes-államtitkárnak, illetve L. Simon Lászlónak. A Tiszteletbeli Székely cím azoknak jár, akik lelki rokonságot éreznek, sorsközösséget vállalnak az idők viharait dacosan álló székelységgel, és akik a testvéri összetartozás érzésétől áthatott cselekvő tenni akarással szállnak síkra a nemzetegyesítés ügyéért, és akiket – ettől a pillanattól fogva – a székelyek közösségük megbecsült tagjainak tekintenek.

A Dr. Kövér László házelnök által megnyitott bál Hampel Katalin divattervező bemutatójával folytatódott, amelyen felléptek Sasvári Sándor és Varga Miklós előadóművészek is. Később a Budapesti Székely Bálok hagyományos résztvevői, Olti Attila és zenekara szolgáltatta a tánczenét.

Az alábbiakban megtekinthetik az eseményen készült fotógalériát, illetve az összefoglaló kisfilmet.

Fotó: Bach Máté, Horváth Péter Gyula

 

BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024