akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > X. Budapesti Székely Bál

X. Budapesti Székely Bál

Február 3-án a Pesti Vigadóban került sor a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálok tizedik, jubileumi alkalmára, amelynek fővédnöke – a korábbiakhoz hasonlóan – Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. A bál teljes bevétele kárpátaljai gyermekek megsegítését fogja szolgálni.

Az est alkalmával fellépett a Kokas Károly népzenész által 2006-ban alapított Kokas Banda, illetve a 2018-ban Gyergyószentmiklóson alakult 4S Street Zenekar. A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépését Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója rendezte, társrendezője a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Kossuth-díjas koreográfus, Zsuráfszky Zoltán, szakmai vezetője pedig Zs. Vincze Zsuzsa, Magyarország Érdemes Művésze volt. A produkcióban fellépett Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó is.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke beszédében felidézte Teréz anya mondását, miszerint: „A szeretet sohasem leereszkedő, a jótékonyság pedig nem szánalom, hanem szeretet. A jótékonyság és a szeretet egy tőről fakad, hiszen a jótettel egyben szeretetet is adsz; ne csak pénzt adj tehát, hanem nyújtsd oda kezed”, és elmondta, hogy mind a tíz Budapesti Székely Bál alkalmával ehhez az eszmeiséghez tartották magukat.

Az est folyamán Tiszteletbeli Székely címet adományoztak Hampel Katalin divattervezőnek, Dr. Janó Márk államtitkárnak és Varga Bajusz Veronika helyettes-államtitkárnak, illetve L. Simon Lászlónak. A Tiszteletbeli Székely cím azoknak jár, akik lelki rokonságot éreznek, sorsközösséget vállalnak az idők viharait dacosan álló székelységgel, és akik a testvéri összetartozás érzésétől áthatott cselekvő tenni akarással szállnak síkra a nemzetegyesítés ügyéért, és akiket – ettől a pillanattól fogva – a székelyek közösségük megbecsült tagjainak tekintenek.

A Dr. Kövér László házelnök által megnyitott bál Hampel Katalin divattervező bemutatójával folytatódott, amelyen felléptek Sasvári Sándor és Varga Miklós előadóművészek is. Később a Budapesti Székely Bálok hagyományos résztvevői, Olti Attila és zenekara szolgáltatta a tánczenét.

Az alábbiakban megtekinthetik az eseményen készült fotógalériát, illetve az összefoglaló kisfilmet.

Fotó: Bach Máté, Horváth Péter Gyula

 

Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu