akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírek > XXII. Lakiteleki Filmszemle

XXII. Lakiteleki Filmszemle

2023. november 15-17. között került megrendezésre a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott XXII. Lakiteleki Filmszemle. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet hagyományos partnere a rendezvénynek, a szakmai zsűriben intézetünket munkatársunk, Matkovics Annamária színművész képviselte.

A filmszemle a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Dunaversitas Egyesület közös szervezésében valósult meg.

A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXII. Lakiteleki Filmszemlére két kategóriában lehetett nevezni: Művelődés-hungarikumok, helyi értékek a Kárpát-medencében, valamint a 18 év alatti fiatalok mobiltelefonnal készített Most mutasd meg! – helyi értékek a településemen és környezetemben témakörben. A felhívásban kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 118 alkotás érkezett, az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 43 alkotás került be. 

A díjakat Lezsák Sándor, József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Buglya Sándor, a zsűri elnöke, Sára Balázs, a zsűri társelnöke, V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum Bizottság tagja, Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, illetve a zsűri további tagjai adták át.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 forintos különdíját és a Neumann Lapkiadó által felajánlott egyéves Eurázsia magazin előfizetését a „Megmozdul a föld” című, a marosvásárhelyi Miholcsa Gyula rendezte alkotás kapta.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 forintos különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a  „Hangszerhúrok, sorsfonalak” című, a székelyudvarhelyi Fábián Andor rendezte alkotás kapta.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 forintos különdíját és Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Nkft. ügyvezetőjének különdíját a „Csillagösvényen” című, a székelyudvarhelyi Száva Enikő rendezte alkotás kapta.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 forintos különdíját az „Akácfa a sziklában” című, a csapi K. Debreceni Mihály rendezte alkotás kapta.

 

Hírek
2024. január 11.
Hungarikumokról a Nők Lapja folyóiratban

A Nők Lapja szerkesztősége a közelmúltban interjút készített intézetünk munkatársával, Dr. Tőzsér Anettel a hungarikumoknak a települések fejlődésében és az országimázs formálásában betöltött szerepéről. 


2024. január 4.
Templomi kivetítőrendszerek Székelyudvarhelyen

Az elmúlt esztendő utolsó hetében holografikus kivetítő- és online rendszereket adtak át három székelyudvarhelyi templomban. A Ferences Templomba, a Szent Miklós-hegyi és a Szent György Plébániatemplomokba felszerelt rendszerek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából kerültek használatba.


2023. december 22.
Jótékonysági koncert a Szent István Bazilikában

Advent harmadik vasárnapján került sor – a Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány javára szervezett – jótékonysági koncertre, amelyen a székelyudvarhelyi Alla Breve Vegyeskar és a budapesti Liszt Ferenc Kamarazenekar léptek fel.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
VIA LUCIS
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu