akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Szakmai tevékenység > A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL > Publikációk > Az EFOP-1.12.1-17-2017-00003 projekt keretében külső partnereink ... > Helyzetfeltáró kutatások, felmérések a népesedési, társadalmi ...

Helyzetfeltáró kutatások, felmérések a népesedési, társadalmi tendenciák kimutatása érdekében

Publikációk:

BAKK Miklós (2020): A Kárpát-medence határai – frontierek és régiók (KHSZ 2020/1-2)

TÖRÖK Ibolya (2020): Regionális átalakulás és gazdasági versenyképesség Erdélyben (KHSZ 2020/1-2)

FARKAS György (2020): Etnikai tömbök kutatása regionális közelítésben Dél-Szlovákia magyarlakta térségében (KHSZ 2020/1-2)

Kéziratok:

CSATA Zsombor, KISS Tamás, TŐZSÉR Anett, BORBÉLY Mátyás, KISS Dénes és SCHWARCZ Gyöngyi (2018): A Kárpát-medencei magyarok kutatásának elméleti, gyakorlati és módszertani kérdései. Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Budapest. Kézirat. (A tanulmány teljes szövege elérhető a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben.)

PÉTI Márton, PAKOT Levente, MEGYESI Zoltán és SZABÓ Balázs (2020): A Kárpát-medencei magyarság népesség-előreszámítása, 2011–2051. Kézirat. (Közlésre benyújtva.)

PÉTI Márton, CSATA Zsombor, SCHWARCZ Gyöngyi és BORBÉLY Mátyás (2020): Hogy élnek a magyarok? A Kárpát-medencei magyarság életminőségének átfogó vizsgálata. Kézirat. (Közlésre benyújtva.)

CSATA Zsombor, SCHWARCZ Gyöngyi, PÉTI Márton és BORBÉLY Mátyás (2020): A Kárpát-medencei magyarság jóllétének összehasonlító elemzése. Kézirat. (Közlésre benyújtva.)

BAKK Miklós, BORBÉLY Mátyás, CSATA Zsombor, LAKATOS Artúr, PÉTI Márton, SCHWARCZ Gyöngyi, SZABÓ Balázs, SZÁSZ Jenő, TŐZSÉR Anett (2020): Helyzetfeltáró kutatások, felmérések a Kárpát-medencében. Népesedési és társadalmi tendenciák feltárása, a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság makroregionális, határon átnyúló tényezőinek vizsgálata. Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Budapest. Kézirat. (A tanulmány más projekttevékenységek eredményeit is megjeleníti, teljes szövege elérhető a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben.)

A Kárpát-medencei magyarság társadalmi-gazdasági pozíciói és prognózisa kutatásra épülő tanulmány (Market Insight Kft.) 

A Kárpát-medencei magyarság népesedési, társadalmi jövőformálásában érintett döntéshozók és véleményformálók vizsgálata (Transylvania Inquiry SRL) 

Demográfiai helyzetfeltárás és prognózis, különös tekintettel az egészségügyi állapotra, szociális helyzetre (Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet)


A Kárpát-medence jelenlegi és várható geopolitikai pozícióinak főbb földrajzi tényezői (EUROTERV 2002. Üzleti és Területfejlesztési Tanácsadó Kft.) 

A Kárpát-medencei magyarság társadalmi-gazdasági pozíciói és prognózisa kutatásra épülő tanulmány (EUROTERV 2002. Üzleti és Területfejlesztési Tanácsadó Kft.)    

Egyéb termékek:

Kárpát-medencei információs és területi információs bázis létrehozása (az alábbi felület más projekttevékenységek eredményeit is megjeleníti)
https://karpathaza.hu/karpat-medencei-adatbazis/az-adatbazis-kuldetese/

Kárpát-medencei népesség-előrejelzés - podcast, illetve Kárpát-medencei népesség-előrejelzés – interjú
https://ma7.sk/podcast/adasido/nepesseg-eloreszamitas-40-ev-alatt-3-millioval-kevesebb-magyar-lesz-a-karpat

https://www.youtube.com/watch?v=aYFaUH6FS3Q&ab_channel=Erd%C3%A9lyiMagyarTelev%C3%ADzi%C3%B3

Szakmai tevékenység
SZAKMAI SZERVEZETI EGYSÉGEK
Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság
Nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatóság
Elnöki Kabinet - Kárpát-medencei kulturális- és sportéleti misszió
Külhoni Kutatási Hálózatok Igazgatósága
A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEKRŐL
Publikációk
Projektek külső támogatással
Kárpát-haza Galéria
Beszámolók
NSKI-konferenciasorozatok és konferenciák
Stratégiai együttműködési megállapodások
Fejlesztési javaslatok
Hírek
2022. július 21.
Az a nemzet, amely bölcsőbe fektet, élni akar – a vándorbölcsőprogramról Tusványoson

Gyermekvállalás, szülőföldön maradás a Székelyföldön címmel zajlott beszélgetés a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vándorbölcsőprogramjáról Tusványos első napján, a Mikó Imre-sátorban. Az eseményen – rendhagyó módon – bölcsőátadás is történt, ezúttal egy ötödik gyermekét váró csíkszentmártoni család vehette át a bölcsőt születendő gyermekük számára.


2022. július 20.
KONFERENCIA FELHÍVÁS

2022. július 12.
Részt vett a felvidéki Esterházy Közéleti Táborban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022. július 6–10. között a felvidéki Martoson első alkalommal került megrendezésre az Esterházy Közéleti Tábor, melynek célja, hogy szakmai továbbképzést biztosítson a nemzetpolitika, a történelem, a nemzetközi kapcsolatok, valamint a politikatudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar egyetemi hallgatóknak, doktoranduszoknak és fiatal kutatóknak.


összes hír >>
Európai uniós pályázatok
Kárpát-Haza Fejlesztési Hálózat
A Kárpát-haza őrei
Kárpát-Haza Galéria
Kárpát-Haza.hu
Várak/Hrady/Castelli
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu