Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > 2020

Hírarchívum - 2020

2020. december 22.

Tovább bővült a Kárpát-Haza Statisztikák honlap
tovább » 

2020. december 16.

Mikulásjárás KárpátaljánIdén nyolcadik alkalommal jutott el Kárpátaljára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Mikulása. A vírushelyzet miatt sajnos elmaradtak az ünnepségek, illetve a személyes találkozás, de – a Külügyi Szolgálatnak köszönhetően – a többnyire hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő gyermekeknek szánt, egyéni kívánság szerint összeállított 125 csomag célba érkezett.


tovább » 

2020. december 2.

II. Kárpát-medencei interdiszciplináris konferencia az NSKI szervezésébenSok látogatóval, sikeresen zajlott az NSKI idei tudományos nagyrendezvénye, a II. Interdiszciplináris konferencia a Kárpát-medencei magyarság társadalmi és gazdasági helyzetéről. 


tovább » 

2020. december 2.

Multidiszciplináris tanulmánykötet a Kárpát-medence és magyarságának egyes társadalmi, gazdasági, környezeti jelenségeiről és kihívásairólA Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában megjelent a Multidiszciplináris tanulmánykötet a Kárpát-medence és magyarságának egyes társadalmi, gazdasági, környezeti jelenségeiről és kihívásairól - című tanulmánykötet.


tovább » 

2020. december 1.

Nagy Zoltán felvidéki festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanA Kárpát-haza Galéria online tárlatának decemberi kiállító művésze: Nagy Zoltán felvidéki festőművész

A kiállítás időtartama: 2020. december 1 – 10.


tovább » 

2020. november 27.

II. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL


VÉGLEGES PROGRAM


tovább » 

2020. november 20.

Kanyó Ervin délvidéki grafikusművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanA Kárpát-haza Galéria online tárlatának novemberi kiállító művésze: Kanyó Ervin délvidéki grafikusművész

                                       
A kiállítás időtartama: 2020. november 9 – november 18.


tovább » 

2020. november 19.

Szkukálek Lajos felvidéki festőművész, grafikusművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanA Kárpát-haza Galéria online tárlatának novemberi kiállító művésze: Szkukálek Lajos felvidéki festőművész, grafikusművész

A kiállítás időtartama: 2020. november 19 – november 30.


tovább » 

2020. november 12.

Bővült a Kárpát-Haza Statisztikák honlap
tovább » 

2020. október 29.

Tudomány határok nélkülA történelem sokszorosan bebizonyította már: a tudományt nem lehet országhatárok közé szorítani. Különösen igaz ez napjainkra, amikor digitalizált világunkban a tudomány szempontjából jelképessé válnak a politikai határok.


tovább » 

2020. október 19.

Sánta Csaba erdélyi szobrászművész- virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanA Kárpát-haza Galéria online tárlatának október-novemberi kiállító művésze: Sánta Csaba erdélyi szobrászművész

A kiállítás időtartama: 2020. október 26 – november 8.


tovább » 

2020. október 16.

Vándorbölcsők LemhénybenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Székelyföldi Vándorbölcső Programjának keretében október 11-én, a kézdiszéki Lemhényben a délelőtti szentmise keretében került sor további vándorbölcsők átadására.


tovább » 

2020. október 15.

Kedei Zoltán erdélyi festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza GalériábanA Kárpát-haza Galéria online tárlatának októberi kiállító művésze: Kedei Zoltán erdélyi festőművész.

A kiállítás időtartama: 2020. október 12 – 22.

A kiállítást virtuálisan megnyitja: Nagy Miklós Kund az erdélyi, valamint a marosvásárhelyi magyar  művészeti élet meghatározó személyisége. A város szellemi központjává fejlődött Bernády házat működtető, Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány alelnöke.


tovább » 

2020. október 10.

A jövő a múltra épül – Kárpát-medencei kendergazdaságA Nemzetstratégiai Kutatóintézet koordinálásával elindult a határokon átnyúló, a Kárpát-medencei ipari kendergazdaság újjáépítését szolgáló „A jövő a múltra épül. Az ipari kender feldolgozásán alapuló, határon átnyúló gazdasági fejlődés (FUTURE IN HEMP)” fejlesztési projekt.


tovább » 

2020. október 10.

XIII. Urmánczy Nándor Emléknap2020. október 10-én emlékeztek Maroshévízen dr. Urmánczy Nándor képviselő, politikus, író halálának 80. évfordulójára, aki egyik legfontosabb feladatának a nemzeti összetartozás megőrzését tekintette.


tovább » 

2020. október 7.

Emlékezés az aradi vértanúkraA Nemzetstratégiai Kutatóintézet székháza a budapesti Nagysándor József honvéd vezérőrnagy, aradi vértanú nevét viselő utcában található, az épületben tábla is őrzi emlékét. Az NSKI munkatársai – az elmúlt évek hagyományának megfelelően – idén is megemlékeztek az aradi vértanúkra.


tovább » 

2020. október 6.

Székelyföldi Vándorbölcső ProgramA járványhelyzet ellenére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Vándorbölcső Programja folyamatosan működik.


tovább » 

2020. október 1.

Kusztura Sándor székelyudvarhelyi festőművész kiállításaA Kárpát-haza Galéria online tárlatának októberi kiállító művésze: Kusztura Sándor székelyudvarhelyi festőművész.

A kiállítás időtartama: 2020. október 1 – 11.


tovább » 

2020. augusztus 4.

Új nemzetépítő lehetőség Kárpát-medencére kiterjedő gazdaságfejlesztési összefogássalA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatósága az elmúlt öt évben feltárta és előkészítette egy új nemzeti gazdasági ágazat felépítésének lehetőségét.


tovább » 

2020. július 30.

Elindult a Kárpát-haza Statisztikák
tovább » 

2020. július 21.

KONFERENCIA FELHÍVÁS


II. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL


tovább » 

2020. június 25.

Jankovics Marcell Trianon című kiállításának tárlatvezetésén vettek részt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársaiA kiállítás 2020. június 24-én nyílt meg a nagyközönség előtt, ennek apropóján Tóth Norbert, a kiállítás - s egyben a Kárpát-haza Galéria állandó - kurátora tartott tárlatvezetést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársainak.


tovább » 

2020. június 5.

Trianoni megemlékezések Budapesten és SzékelyudvarhelyenA nemzeti összetartozás erősítése jegyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai 2020. június 4-én az I. világháborút lezáró – és a magyar történelem talán legfájóbb eseményének számító – trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról emlékeztek meg Budapesten és Székelyudvarhelyen.


tovább » 

2020. június 4.

Csomortáni Gál László erdélyi képzőművész kiállításaA Kárpát-haza Galéria online tárlatának júniusi kiállító művésze: Csomortáni Gál László erdélyi képzőművész. A tárlat címe: "Ébredj ember, mély álmodból...!"

A kiállítás időtartama: 2020. június 4 – június 26.

A kiállítást virtuálisan megnyitja: Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, a Nemzet Művésze


tovább » 

2020. június 4.

Az első világháborút lezáró békeszerződések mai megítélése magyarországi középiskolákban; történelemtanárok és diákok Trianonról – 100 évvel Trianon után2020. június 4., 16.32 óra. Órára pontosan száz esztendő telt el azóta, hogy Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd párizsi magyar nagykövet kézjegyével látta el az I. világháborút lezáró trianoni békediktátumot. E szerződés alapjaiban változtatta meg a Szent Korona országainak arculatát: új határokat húzva utódállamokat hozott létre, és új politikai alapokra helyezte a magyarság és a Kárpát-medence más népeinek együttélését.


tovább » 

2020. június 2.

Magyar Nemzet: TelepesekLegutóbb – Ukrajnát leszámítva – 2011-ben végeztek majdnem teljes körű adatgyűjtést a Kárpát-medencében, jövőre várható újabb népszámlálás, de Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnökhelyettese arra hívja fel a figyelmünket, hogy pontos képet nem remélhetünk ettől.


tovább » 

2020. június 2.

KONFERENCIA-FELHÍVÁS: II. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETÉRŐL
tovább » 

2020. május 14.

Új bölcsők várják a bővülő családok igényléseitKárpát-haza Bölcsőprogrammá alakult a 2018-ban Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató által elindított Vándorbölcső mozgalom. A kezdeményezés célja a családok buzdítása több gyermek vállalására. A program még a járvány idejére sem állt le, bár más intenzitással és visszafogottabb körülmények között történnek az átadások.


tovább » 

2020. május 4.

Molnár Imre délvidéki grafikusművész kiállításaA Kárpát-haza Galéria online tárlatának májusi kiállító művésze: Molnár Imre délvidéki grafikusművész.

A kiállítás időtartama: 2020. május 4 – május 28.

A kiállítást virtuálisan megnyitja: Dr. Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus


tovább » 

2020. április 6.

Ady József erdélyi grafikusművész kiállításaA Kárpát-haza Galéria online tárlatának áprilisi kiállító művésze: Ady József erdélyi grafikusművész.

A virtuális kiállítás időtartama: 2020. április 6 – április 30.


tovább » 

2020. április 1.

Segítsük kárpátaljai nemzettársainkat! - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség felhívásaTisztelt honfitársaink! 

Mindannyiunkat fenyeget a közeledő világjárvány.

Előzzük meg a bajt közösen!


tovább » 

2020. március 12.

Sándor Sándor kárpátaljai festőművész kiállításaA Kárpát-haza Galéria online tárlatának márciusi kiállító művésze: Sándor Sándor kárpátaljai festőművész.

A kiállítás időtartama: 2020. március 12 – április 1.

A kiállítást virtuálisan megnyitja: Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke


tovább » 

2020. március 2.

Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói konferencia NagyváradonA Partiumi Keresztény Egyetem szervezésében 2020. február 27-28-án került megrendezésre A globális gazdasági fejlődési trendek és a turizmus helyi lehetőségei című Nemzetközi Idegenforgalmi és Vendéglátói Konferencia Nagyváradon, amelyen a Kárpát-medencei turizmusban tevékenykedő oktatók, kutatók és hallgatók vettek részt.


tovább » 

2020. február 17.

VII. Budapesti Székely BálSzombaton, február 15-én került sor a Pesti Vigadóban a VII. Budapesti Székely Bálra. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében megrendezett esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, díszvendége Varga Mihály pénzügyminiszter volt. A jótékonysági bál kedvezményezettjei  a marosvásárhelyi Szent Erzsébet Társulás, az oklándi unitárius közösség, a Kárpátaljai Református Egyházkerület, valamint a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség voltak.


tovább » 

2020. február 17.

Megnyílt ifj. Hidi Endre kiállítása a Kárpát-haza GalériábanSzerda délután nyílt meg ifj. Hidi Endre, kárpátaljai szobrászművész és keramikus kiállítása a Kárpát-haza Galériában. A megnyitón ünnepi köszöntőt mondott Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, a kiállítót szakmai szempontok szerint Gálhidy Péter szobrászművész méltatta.


tovább » 

2020. február 11.

Mókusok írtak Gyergyószentmiklósról!Közeleg február tizenhetedike, az Ünnepi rajz- és esszépályázatunk leadási határideje. Minden nap érkeznek a pályamunkák, de tegnap egy levelet is hozott a posta…

 


tovább » 

2020. január 31.

Boldogasszony havi vándorbölcsők SzékelyföldönJanuár 18-án, vasárnap a délutáni gyermekmise keretében adta át dr. Puskás Attila, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet egyházügyi referense Sófalvi Szabolcs négygyermekes édesapának, Marosszentgyörgy polgármesterének és a Visegrádi Szent György Lovagrend tagjának a Káli Gabriella (Sidney) által ajándékozott vándorbölcsőt. Ez az első vándorbölcső a Marosvásárhely határában található magyar végvárban…


tovább » 

2020. január 23.

Média a Családért-díjAz újságírók szakmai elismeréseit január 16-án adták át az Operaház hamarosan megnyíló új játszóhelyén, a kőbányai Eiffel Műhelyházban. A díjat 2007-ben alapította a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin. A magyarországi, valamint a külhoni Média a Családért-díj mellett – amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ajánlott fel – gazdára talált két közönségdíj, illetve az EMMI különdíja is. A díjátadó gála házigazdái Szám Kati, a Képmás főszerkesztője és Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója voltak.


tovább » 

2020. január 20.

Megnyílt Homoki Gábor kárpátaljai festőművész kiállításaA 2020-as esztendő első kiállításán Homoki Gábor kárpátaljai festőművész alkotásait mutatja be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-haza Galériában. A megnyitó rendezvényen köszöntőt mondott Fejes Norbert, az NSKI Külhoni Magyarok Osztályának vezetője, valamint Erfán Ferenc festőművész, az MMA tagja, illetve a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum igazgatója.


tovább » 

2020. január 16.

Az erdők népe egykoron és maA székelység a magyar nemzet elválaszthatatlan része címmel tartott előadást Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója, valamint bemutatásra került az intézet két kiadványa – Homoród-mente viseletben, Testvéred minden magyar II. – az Orbán Balázs Akadémia évnyitó rendezvényén kedden, Székelyudvarhelyen.


tovább » 

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024