Vissza

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Nyitóoldal > Hírarchívum > 2014

Hírarchívum - 2014

2014. december 20.

Megnyílt az átányi Aranykalász TésztaüzemA Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási terepének számító dél-hevesi Átány községben – az önfenntartást segítő fejlesztés eredményeként – 2014. december 19-én ünnepélyes keretek között átadták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával, a Darányi Ignác terv keretében megvalósuló Aranykalász Tésztaüzemet.


tovább » 

2014. december 17.

Interaktív honfoglalásA Nemzetstratégiai Kutatóintézet interaktív történelem óra-sorozata újabb erdélyi állomásain tartott előadást és korhű bemutatót a magyar honfoglalás időszakáról a diákoknak Dr. Hildán Csaba régész, történész, egyetemi tanár az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola tagjainak közreműködésével.


tovább » 

2014. december 15.

V. Székelyföldért Teremlabdarúgó TornaA Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott Kárpát-haza Labdarúgó Torna égisze alatt került sor Székelyudvarhelyen az V. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna küzdelmeire, amelynek keretében két trófea – az V. Székelyföldért Kupa, illetve az V. Autonómia Kupa – került kiírásra. 


tovább » 

2014. december 12.

Ingyenes érettségi felkészítő három udvarhelyszéki településenHárom udvarhelyszéki településen szervez ingyenes érettségi felkészítőt a MÜTF Oktatási Központ és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jelentkezők román és matematika tantárgyakból bővíthetik tudásukat.


tovább » 

2014. december 11.

Páll Lajos kiállítása a Kárpát-haza GalériábanA Kárpát-haza Galéria tizenkettedik, évadzáró kiállításaként nyílt meg Páll Lajos erdélyi festőművész, költő tárlata 2014. december 10-én a Duna Palotában. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt, ünnepi beszédet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott. A kiállítást Demeter Ervin, az Erdély Művészetéért Alapítvány alapítója nyitotta meg, a nagyszerű hangulatról pedig az Üsztürü zenekar gondoskodott.


tovább » 

2014. december 9.

Beregszászon járt az NSKI MikulásaA Nemzetstratégiai Kutatóintézet – küldetése okán – minden év utolsó hónapjában a nemzet legkiszolgáltatottabb csoportja, a Kárpát-medencei árvák, az elesett, szegény családok ünnepét igyekezett szebbé tenni.


tovább » 

2014. december 5.

A KMKF üdvözli az ifjúságkutatás eredményeit és szorgalmazza a Nemzetegyesítési Fejlesztési Program megvalósításátA Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma üdvözli a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által végzett külhoni magyar ifjúságkutatást és szorgalmazza a jelentésben megfogalmazott javaslatcsomag, valamint a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programjának mielőbbi megvalósítását.


tovább » 

2014. december 1.

A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 záró beszámolója a KMKF Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja ülésénA Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2014. november 27-én számolt be a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt eredményeiről a megrendelő Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja ülésén.


tovább » 

2014. november 27.

Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlataA Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott – külhoni magyar képzőművészek alkotásait felvonultató – Kárpát-haza Galéria tizenegyedik kiállítójaként mutatkozik be a budapesti Forrás Galériában Kusztos Endre erdélyi festő- és grafikusművész Sorsok című tárlatával.


tovább » 

2014. november 21.

MÁÉRT 2014: „Fontosnak tartjuk a Kárpát-medencei stratégiát”Valamennyi külhoni magyar résztvevő és magyarországi parlamenti párt aláírásával fogadták el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XII. ülésének zárónyilatkozatát - jelentette be Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese a tanácskozás után csütörtök este a parlamentben.


tovább » 

2014. november 20.

Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra TanácsA felújított Várkert Bazár épületében a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén Orbán Viktor miniszterelnök nemzetinek és patriótának nevezte Magyarország kormányát, melynek egyik legfontosabb törekvése a nemzet összetartozásának erősítése.


tovább » 

2014. november 20.

X. Összmagyar Nemzeti DiákbajnokságA Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 2014. november 14–16. között immár 10. alkalommal kerültek megrendezésre az Aranycsapat Alapítvány és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. közös szervezésében az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság fedettpályás versenyei Pécsen. A három napos rendezvényen a házigazda pécsi sportolók mellett a Kárpát-medence szinte valamennyi külhoni magyarlakta régiója képviseltette magát.


tovább » 

2014. november 19.

Lezajlott a Margó elnevezésű esettanulmány-készítő verseny döntőjeA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóságának öt kollégája (Marelyin Kiss József kutatási referens, Nagy Nóra stratégiai referens, Schwarcz Gyöngyi osztályvezető, Sütő Attila tervezési referens és Tőzsér Anett stratégiai referens) képviselte az intézetet Miskolcon a „Margó” esettanulmány-készítő verseny döntőjén.


tovább » 

2014. november 19.

Szász Jenő megkapta a Közép-Európai Club Pannonia Szenátora címetA Közép-Európai Club Pannonia (KEP) november 18-án tartotta fórumát, ahol Molnár György a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója ismertette A nemzetegyesítés fejlesztési programja 2014-2020 című tervdokumentumot. A  KEP Elnöksége kiemelkedő munkájáért Szász Jenő NSKI elnöknek "a KEP Szenátora" kitüntető oklevelet adományozta.


tovább » 

2014. november 17.

A külhoni magyar ifjúság helyzete – 20142014. november 14-én, pénteken, az Országházban tartotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a több mint fél éves kutatási folyamat eredményeit összefoglaló Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektzáró konferenciáját.


tovább » 

2014. november 11.

Kárpát-haza fejlesztési konferencia NagykaposonA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagykaposon is bemutatta két – a régiót is érintő – fejlesztési programját, a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020 című terv­dokumentumokat.


tovább » 

2014. november 11.

Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ugyanaz - Jakobovits Miklós kiállításaA Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria kiállítás sorozat tízedik tárlataként nyitotta meg kapuit a Jakobovits Miklós Munkácsy Mihály-díjas, Arshile Gorky-díjas erdélyi festőművész munkáit bemutató kiállítás 2014. november 7-én a Forrás Galériában.


tovább » 

2014. november 10.

Kapunyitás Marosvécsen2014. november 8-án, szombaton került sor a Kemény várkastély kapunyitási ünnepségére Marosvécsen. A megnyitót követően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai, valamint a szervezők az Erdélyi Helikon újraindításáról és Kárpát-medencei kiterjesztéséről tanácskoztak.


tovább » 

2014. november 10.

Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum KirályhelmecenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás közös szer­ve­zésében került sor november 8-án Királyhelmecen a Mailáth konferenciára.


tovább » 

2014. november 6.

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a foglalkoztatásértA Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-RO) támogatási keretéből Arad, Bihar, Békés és Hajdú-Bihar megyéket lefedve közös munkaerő-piaci adatbázist hoznak létre, közös monitoring rendszert építenek ki és a munkaadók igényei alapján mind a két országban elismert szakképzéseket indítanak. Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint a fejlesztés az egész Kárpát-medencére kiterjeszthető.


tovább » 

2014. november 4.

A nemzetegyesítésről gondolkodtakNemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt címmel rendeztek kétnapos konferenciát Veszprémben, a Dubniczay Palotában. A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány és a Művészetek Háza által közösen szervezett találkozó fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, míg díszvendége Duray Miklós, szlovákiai magyar politikus volt.


tovább » 

2014. október 28.

Kárpát-medencei családi nap – videóA Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Forrás Művészeti Intézet 2014. október 18-án délután Somogyi Győző Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész életmű-kiállításának kísérőrendezvényeként Kárpát-medencei családi napot tartott a Pesti Vigadóban.


tovább » 

2014. október 28.

Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében – videóA Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében címmel tartott szimpóziumot 2014. október 18-án a Pesti Vigadóban.


tovább » 

2014. október 22.

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom évfordulóján az Asszonyházban.A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége ünnepi megemlékezést tartott október 22-én az 1956os forradalom 58. évfordulója tiszteletére. Az megemlékezést Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese nyitotta meg.


tovább » 

2014. október 21.

Önfenntartó falu, fenntartható vidék konferencia – a helyi gazdaságfejlesztésrőlA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatósága a Nemzetstratégiai Akadémia sorozat részeként hívta életre Önfenntartó falu – fenntartható vidék elnevezésű kezdeményezését. A konferenciasorozat októberi, negyedik tanácskozásán a fenntartható helyi fejlesztések álltak a középpontban.


tovább » 

2014. október 20.

Tiszteletbeli székelyek találkozója OklándonTiszteletbeli székelyek találkozóját rendezett szombaton az Oklándi Unitárius Egyházközség, mely alkalommal a Homoródmenti Hagyományőrző Hannover huszárok zászlóját is felszentelték. Az ünnepségen többek között beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


tovább » 

2014. október 20.

Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetébenÉrtékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében címmel tartott szimpóziumot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szombaton a Pesti Vigadóban.


tovább » 

2014. október 19.

Márton Áron életét bemutató rockoratórium Esztergomban2014. október 18-án, az esztergomi Szent Adalbert Központban mutatta be a Népemért vállalom című rockoratóriumot a Mustármag Énekegyüttes. A legendás erdélyi püspök, Márton Áron életét bemutató előadás védnöke Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke volt.


tovább » 

2014. október 15.

Hungarikum Fesztivál CsepelenOktóber 11-én, Budapest 21. kerületében Hungarikum Fesztivált rendeztek az NSKI közreműködésével. A fesztivál célja az értékátörökítés, az ősök által hátrahagyott különlegességeink bemutatása, valamint a nemzeti identitástudat és a nemzeti összetartozás erősítése volt.


tovább » 

2014. október 10.

Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: Helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében2014. október 16-17-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében címmel kerül meg­rendezésre az NSKI Önfenntartó falu – fenntartható vidék konferenciasorozatának  negyedik rendezvénye.


tovább » 

2014. október 10.

Nyirő József Könyvtárat alapítottak KidénNyirő József Isten igájában című könyvének jelképes átadásával és átvételével, október 4-én a Falunapon Varga Gabriella újságíró, az Eudoxia 20 Irodalom-, Tudomány-, Művészetpártoló és Családsegítő Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével, a Kide Egyesület hivatalosan is megalapította a település egykori katolikus plébánosáról, a magyar irodalom kiválóságáról elnevezett könyvtárat.


tovább » 

2014. október 8.

Összefogás a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatásért2014. október 8-án, Hajdúszoboszlón, a XVI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia helyszínén, együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet öt külhoni pedagógusszervezettel. A partnerek közös célja a Kárpát-medence egységes oktatási térként való kezelése a magyar nemzeti közösségek aktív részvételével. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről a stratégiai együttműködési megállapodást Szász Jenő elnök látta el kézjegyével. 


tovább » 

2014. október 4.

Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn2014. október 4-én került sor a Bekecs-tetői és a bekecsaljai katonatemető megkoszorúzására és átadására, melyet a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-zászlóalj Hagyományőrző csoport újított fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával.


tovább » 

2014. október 1.

Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!Több mint hatszáz alkotáson keresztül tekinti át Somogyi Győző festő- és grafikusművész munkásságát a Pesti Vigadó szombattól látható életmű-kiállítása. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón mutatta be az NSKI Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, a kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres reprodukciót.


tovább » 

2014. szeptember 30.

Kárpát-haza Galéria: megnyílt Magyar László „Válogatás” című kiállításaKilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria 2014. szeptember 30-án. Az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet ezúttal Magyar László kárpátaljai festőművész „Válogatás” című tárlatát ajánlja a budapesti művészetkedvelő közönségnek. A kiállítás október 11-ig tekinthető meg a Duna Palotában.


tovább » 

2014. szeptember 30.

Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntéseSzeptember 11-14. között immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szülőföldem szép határa nemzetközi kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivált Ungváron. Az Európában egyedülálló múlttal rendelkező fesztivál idei rendezvényét a Magyar Rádió, az MTVA és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közösen támogatta. Ma délelőtt a díjazott magyar versenyfilmek és rádiós műsorok alkotóinak közösen gratuláltak az intézményvezetők.


tovább » 

2014. szeptember 29.

Egésszé áll össze a kilenc rész - Somogyi Győző Matyó Madonnájának újrafestése a kilenc felé szakadt nemzetközösség gyermekeivelA Somogyi Győző életmű-kiállítás előtt tisztelgő Nemzetstratégiai Kutatóintézet az ANYAORSZÁG, ERDÉLY, FELVIDÉK, DÉLVIDÉK, KÁRPÁTALJA, MURAVIDÉK, ESZÉK-BARANYA, ŐRVIDÉK és a DIASZPÓRA gyermekeivel megfestette és egybeillesztette a művész kilenc részre osztott Matyó Madonnáját, jelképezve ezzel Szűz Mária kilenc részre szakadt országának együvé tartozását, a nemzetközösség egységét.  Hiszen, amit Isten összekötött, azt sem földi hatalom, sem határ nem választhatja szét.


tovább » 

2014. szeptember 29.

Legyen szeptember 26-a minden évben a Kárpát-medencei Turizmus Napja – hangzott el a Turizmus Világnapja alkalmából megtartott szakmai rendezvényenSzakmai előadásokkal ünnepelt a Turizmus Világnapja alkalmából az Edutus Főiskola és a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) 2014. szeptember 26-án. A főiskola rendezvénytermében tartott szakmai eseményen az előadók a turizmus és helyi közösségre gyakorolt hatása szempontjából vizsgálták a TDM-ek működését.


tovább » 

2014. szeptember 26.

XII. Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar NapokSzeptember 20. és 27. között Arany János szülővárosában, Nagyszalontán került sor a XII. Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar Napok rendezvénysorozatára. A csütörtöki nap meghívott vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


tovább » 

2014. szeptember 26.

Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyébenA felvidéki jogfosztott magyarok három éve húzódó ügyében szeptember 17-én hozta meg elutasító döntését a szlovák alkotmánybíróság, a sértettek további jogorvoslattal nem élhetnek Szlovákiában. A kialakult helyzetet sajtótájékoztató keretei között értékelte Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a magyar állampolgárságot elsőként felvevő Gubík László, akik a nemzetközi szervek előtti jogorvoslati és érdekérvényesítési lehetőségekről is tájékoztatást adtak.


tovább » 

2014. szeptember 22.

A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatábanA Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.


tovább » 

2014. szeptember 22.

VII. Gelencei Jancsó NapokGelence Község Polgármesteri Hivatala, a Jancsó Alapítvány, a Székely Nemzeti Múzeum, a Székely Nemzeti Tanács és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében szeptember 18-21. között ünnepi megemlékezés-sorozatra került sor Háromszéken, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából.


tovább » 

2014. szeptember 17.

Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély LénárdKülönleges rendezvénynek adott otthont szeptember 16-án Nagyszalonta. Itt került sor ugyanis annak a kiállításnak az ünnepélyes megnyitójára, amely a Nagyszalonta és Csepel testvárosok közötti gyümölcsöző kapcsolat eredményeit mutatja be. A rendezvényen Pro Urbe díjat vehetett át Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere. Fráter Olivér, a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a két település közötti példás együttműködésről szólt.


tovább » 

2014. szeptember 16.

Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyébenA szlovák államhatalom által szülőföldjükön hontalanná tett felvidéki magyarok sorsát alapvetően befolyásoló döntésnek meghozatalára készül az alkotmánybíróság 2014. szeptember 17-én. A magyar állampolgárságot elsőként felvevő Gubík László és a jogfosztottak által felkért Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a mai napon sajtótájékoztatón vázolták fel a várható döntést, illetve tettek hitet az ügy jogszerű rendezése és a hatályos alkotmánynak megfelelő döntés meghozatala mellett.


tovább » 

2014. szeptember 15.

Magyar Népdal Napja Martonvásáron2014. szeptember 14-én Martonvásáron első alkalommal rendezték meg  Magyar Népdal Napját. A délutáni programban fellépett többek között a Csík Zenekar, a Romengo és Dresch Mihály, a Punnany Massif és a Buda Folk Band. A rendezvényt a közmédia Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorsorozatának gálaestje zárta, ahol Horkay Nándor a Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság vezetője köszöntötte a fellépő művészeket és a közönséget. A zenei programok mellett a rendezvényre látogatók a Nemzetstratégiai Kutatóintézet sátrában Hungarikum activityben és egy Kárpát-medencei kvízjátékban is felmérhették tudásukat.


tovább » 

2014. szeptember 13.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Katolikus Társadalmi Napok minikonferenciáján2014. szeptember közepén másodszor rendezték meg a Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs), ezúttal Miskolcon. Az esemény célja a Katolikus Egyház társadalmi tanításának, és az elesettek megsegítése érdekében végzett számos tevékenységének a bemutatása.


tovább » 

2014. szeptember 13.

Zászlószentelés RigmánybanSzombaton Rigmányban – azon a helyen, ahol állítólag hajdanában II. Rákóczi Ferenc is megpihent – a korabeli ceremóniát idéző ünnepségen megszentelték a marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Határvadász Zászlóalj Hagyományőrző Csoport zászlaját. A rendezvényen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.


tovább » 

2014. szeptember 5.

Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára emlékeznek Háromszéken
Dr. Jancsó Benedek, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezéssel egybekötött kulturális programsorozat várja az érdeklődőket Háromszéken 2014. szeptember 18-21. között.


tovább » 

2014. szeptember 2.

Átadták az idei Urmánczy-díjakatA maroshévízi Székely-Magyar Napok keretében adták át az Urmánczy Nándor-díjakat. Az idei rendezvényen Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese és néhai Őry Imre hozzátartozói vehették át az elismerést.


tovább » 

2014. szeptember 1.

Duray Miklós: A helyi energiák mozgósítására van szükségA Nemzetstratégiai Kutatóintézet júliusban közvitára bocsátotta a Kárpát-medencei kitekintéssel szerkesztett nemzeti fejlesztési programtervezetét. Duray Miklós, politikus, író is véleményezte a készülő koncepciót, melyben hangsúlyozza a szülőföld eltartó és megtartó erejének megteremtését.


tovább » 

2014. szeptember 1.

Vajdasági önkéntes tűzoltók továbbképzéseA Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére a Magyar Tűzoltó Szövetséggel (MTSZ) stratégiai partnerségben, 2014-ben második alkalommal került megrendezésre a képzők képzése program a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat tagszervezetei részére.


tovább » 

2014. augusztus 27.

Odafigyelés - Szajkó István kiállításaA Kárpát-haza Galéria nyolcadik kiállításaként nyílt meg Szajkó István „Odafigyelés” című tárlata a budapesti Forrás Galériában augusztus 26-án, kedden 20 órakor.


tovább » 

2014. július 27.

Külhoni Magyar Ifjúságkutatás a XXV. Bálványosi SzabadegyetemenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet is részt vett a 25. születésnapját ünneplő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron.


tovább » 

2014. július 25.

„Nem az magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem akinek az unokája is az lesz”
A Kárpát-medencei összmagyarság fennmaradásának és gyarapodásának lehetőségeiről, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ebben betöltött szerepéről beszélgetett csütörtök délután Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Tusnádfürdőn. Rostás Szabolcs, a Krónika főszerkesztője moderálásában zajló, „A szinergia jegyében: nemzetstratégia és nemzetpolitika” címet viselő fórum helyszínéül a 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban felállított Kós Károly-sátor szolgált.


tovább » 

2014. július 25.

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Innovációs HivatalA Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) – a külhoni kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megvalósítása érdekében – stratégiai együttműködési megállapodást írt alá 2014. július 24-én, a 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Az együttműködés kiemelt célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként történő kezelése.


tovább » 

2014. július 25.

Történelem és történetírás a politika fogságábanA Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér történész tartott előadást „Történelem és történetírás a politika fogságában” címmel a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Elmondása szerint, nem az a legsúlyosabb probléma, hogy Trianon megtörtént, hanem hogy gyakorlatilag megszűnt egy többmilliós magyar kisebbség önrendelkezése.


tovább » 

2014. július 18.

Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciájaA Magyar Könyvtárosok Egyesületének 46. Vándorgyűlése

 

A hűség városában, Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A 46. vándorgyűlésen közel 700 könyvtáros vett részt, közülük sokan külhonból. 2014-ben a konferencia az Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája címet kapta.


tovább » 

2014. július 18.

Székelyföldi erdészek és vadászok a nemzetegyesítésért2014. július 16–17-én „A fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségei Székelyföldön” címmel regionális konferenciát szervezett a Parajdi Magánerdészet és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A kétnapos konferencián részt vettek – a székelyföldi magánerdő és legelő tulajdonosok mellett – a székelyföldi közbirtokosságok, a vadász-horgász egyesületek képviselői, valamint a magyarországi szakmai és érdekvédelmi szervezetek is.


tovább » 

2014. július 16.

Bemutatták az első székely bélyegetBemutatták szerdán az első székely bélyeget, amelyen Csíksomlyóhoz kötődő és székely nemzeti motívumok láthatók. A világ bélyegei fontos üzeneteket hordoznak, amelyeket a kibocsátók szükségesnek tartanak elmondani magukról egymásnak és a nagyvilágnak. Ezzel a szándékkal készítették el az első székely bélyeget is.


tovább » 

2014. július 16.

Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetésSipos László erdélyi festőművész kiállítása

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának szervezésében Számvetés, színvetés  címmel nyílt kiállítás kedden Sipos László erdélyi festőművész munkáiból a budapesti Forrás Galériában. A tárlatot – a festőművész jelenlétében – Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kiállítás fővédnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szomjas György filmrendező nyitotta meg Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja közreműködésével.


tovább » 

2014. július 15.

Ifjúságkutatás a Martosi SzabadegyetemenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai sátrat vertek a Martosi Szabadegyetemen. A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt keretén belül a Kutatási, Stratégiai és Koordiánációs Igazgatóság kutatási osztálya kérdőíves felmérést végzett a fesztiválra látogató fiatalok körében.


tovább » 

2014. július 15.

„Egy kicsit mi is újrafoglaltuk a magyar hont”


Küküllőszögiek beszámolója az ópusztaszeri szórványprogramról

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.


tovább » 

2014. július 10.

A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020:„Az első gazdasági és tudás irányzatú nemzeti fejlesztési program Trianon óta!”

 

A Kárpát-medencei gazdasági és társadalmi tér kialakítása és megerősítése a Nemzeti Együttműködés Programjának, illetve a Kormány gazdaságpolitikájának is kiemelt részét képezi. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az alapítói szándéknak megfelelően – el is kezdte a Kárpát-haza Fejlesztési Rendszer kidolgozását, melynek két – a címben szereplő – fejlesztési tervdokumentuma került bemutatásra 2014. július 9-én a Kárpát-haza Fejlesztési Fórum nyitórendezvényén az Országház Delegációs Termében.


tovább » 

2014. július 10.

Stratégiai együttműködés a Kárpát-medencei magyar értelmiség megerősítése érdekébenStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a PI-NET, azaz a Doktoranduszok és Tudományos Kutatók Nemzetközi Szervezete a Martosi Szabadegyetem kezdőnapján, július 9-én.


tovább » 

2014. július 10.

Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitikaA Martosi Szabadegyetem nyitónapján „Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika” címmel tartott fórumon Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke beszélgetett a magyar nemzetstratégia és nemzetpolitika aktuális kérdéseiről.


tovább » 

2014. július 10.

Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt MartosonA Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény- és grafikai gyűjteményének darabjait bemutató kiállítás nyílt Hommage Esterházy János – Nem lehet helye a lemondásnak címmel a II. Martosi Szabadegyetem nulladik napján, július 9-én.


tovább » 

2014. július 8.

A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt szakaszzáró stábértekezlete2014. július 8-án az NSKI dísztermében sor került a KMI-2014 projekt szakaszzáró stábértekezletére.


tovább » 

2014. július 2.

Szórványprogram: Küküllőszögiek ÓpusztaszerenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.


tovább » 

2014. július 2.

XI. Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó Bajnokság2014. június 23-29. között immár XI. alkalommal kerültek megrendezésre az Aranycsapat Alapítvány szervezésében az Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó Bajnokság magyarországi döntői. Az összmagyar nemzeti torna megrendezését a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelten támogatta.


tovább » 

2014. június 30.

Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai desztinációs együttműködés veszi kezdetétA Kárpát-medencei turizmus szintjén is intézményesülhet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési szándéka. A turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének alapjait megteremtő szándéknyilatkozatot tizennyolc – Magyarországot, Délvidéket, Erdélyt, Kárpátalját és Felvidéket képviselő – szervezet írta alá.


tovább » 

2014. június 30.

Kötetátadó ÁtánybanA Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt a díszvendége Átány község könyvbemutató rendez­vényének, melyet a Kárpát-haza Szemle 2. – Átány, a megtalált hagyomány és az önfenntartás című kötetének megjelenése alkalmából rendezett a település. Az intézetet Szász Jenő  elnök, valamint Schwarcz Gyöngyi  és Bali János, a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatósága osztályvezetői képviselték.


tovább » 

2014. június 27.

Az infokommunikációs szektor a gazdaság motorjaAz ágazat GDP-n belüli részaránya 11-12 százalékos, és a következő években további növekedésére lehet számítani – mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az Információs Társadalom Parlamentje című szakmai konferencián az Országházban. Az eseményen felszólalt Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.


tovább » 

2014. június 26.

A Nemzeti Művelődési Intézet az NSKI stratégiai partnereA Kárpát-medence magyarságának egységes oktatási, közművelődési és kulturális fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A megállapodást Závogyán Magdolna, az NMI főigazgatója és Szász Jenő, az NSKI elnöke írták alá. Az eseményen részt vett Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.


tovább » 

2014. június 25.

Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában2014. június 24-én nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria hatodik kiállítása. Király Ferenc Munkácsy Mihály-díjas muravidéki szobrászművész „Titkos csodálat” című tárlatának fővédnöke Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.


tovább » 

2014. június 25.

Nemzetstratégiai Kutatóintézet Szórványprogram: Zsil-völgyiek ÓpusztaszerenAz Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében 2014. június 21-24. között Erdélyből, a Zsil-völgyéből mintegy ötvenen látogathattak el az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba.


tovább » 

2014. június 23.

Székelyföldi önkéntes tűzoltóparancsnokok továbbképzéseMagyarországi önkéntes szakmai oktatók tartottak tűzoltó-parancsnoki mentorképzést június 20. és 22. között Parajdon. A három napos képzésen húsz Udvarhely-, Gyergyó- és Marosszékről érkező önkéntes tűzoltóparancsnok vett részt.


tovább » 

2014. június 19.

„Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”Nemzetstratégiai feladat a határon túli ifjúság helyzetének vizsgálata – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében megrendezett Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektnyitó konferenciáján.


tovább » 

2014. június 18.

Újabb demonstrációra készülnek a jogfosztott felvidékiekSajtótájékoztatót tartott ma a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben a szlovák állampolgár­ságuk­tól megfosztottakat képviselő Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán és az egyik érintett, Gubík László.


tovább » 

2014. június 17.

Koszorúzás Nagy Imre újratemetésének évfordulójánA Magyar Függetlenség Napján Csepelen is megemlékeztek Nagy Imre, a mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének 25. évfordulójáról.
A megemlékezésen részt vett Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is.


tovább » 

2014. június 16.

Háromfalusi Hagyományok Ünnepe2014. június 13-15. között került sor a Brassó megyei Háromfaluban – Tatrangon, Pürkerecen és Zajzonon – a csángó hagyományok ünnepére. A rendezvényen részt vett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete is.


tovább » 

2014. június 13.

A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciája2014. június 19-én, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében kerül sor a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciájára.


tovább » 

2014. június 5.

Délvidéki fejlesztési fórumA Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és munkatársai délvidéki fejlesztési szakértőkkel folytattak párbeszédet a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózatról az intézet budapesti székházában. A sorrendben 11. fejlesztési fórummal lezárult az intézet február óta zajló Kárpát-medencei szakmai rendezvénysorozata.


tovább » 

2014. június 5.

Megjelent a tizedik Csíksomlyó MagazinJubileumi, tizedik számához érkezett a Csíksomlyói Búcsú ünnepére megjelenő Csíksomlyó Magazin.


tovább » 

2014. június 5.

Megemlékezések a Nemzeti Összetartozás NapjánSzámtalan magyarországi és a határon túli esemény emlékeztetett a gyász, az emlékezet és a büszkeség napjára. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Királyhelmecen, Kaposváron és Csátalján mondott ünnepi beszédet.


tovább » 

2014. június 5.

„Nem lehet helye a lemondásnak” – emléktábla Esterházy János emlékéreFráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese az emléktábla avatásán mondott köszöntőjében a mártír gróf életművét méltatva azt mondta: Esterházy János olyan etalont állított, amely napjainkban is követendő példa.


tovább » 

2014. június 2.

XI. Országos TDM Konferencia és Kárpát-medencei Magyar Turisztikai Egyeztető FórumA 2014. május 28. és 30. között Hajdúszoboszlón megrendezett fórumon a külhoni turisztikai szakemberek megerősítették igényüket arra, hogy a magyar helyi turizmust irányító, turisztikai desztináció menedzsment szervezetek felállításában tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal rendelkező magyarországi térségek a jövőben segítsék a külhoni magyar régiókat a szakmai fejlődésben.


tovább » 

2014. május 31.

Önkéntes tűzoltóhálózat a Délvidéken isA Magyarkanizsai Községi Tűzoltó Szövetség közreműködésével Horgoson tartotta alakuló ülését a Délvidéki Önkéntes Tűzoltók Hálózata. A székelyföldi és kárpátaljai hasonló regionális szerveződés után ez a harmadik térségi önkéntes tűzoltó hálózat a Kárpát-medencében.


tovább » 

2014. május 29.

Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési ProgramjaA nemzetegyesítés ügye nem más, minthogy összefüggő Kárpát-medencei rendszereket kell építeni az élet valamennyi – az oktatás, a kultúra, a gazdaság és a szociális gondoskodás – területén, fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerdán a sajtó munkatársaival folytatott beszélgetésen.


tovább » 

2014. május 29.

Zarándokhálózat-fejlesztés lengyel és szlovák partnerekkelMájus 27. és 29. között, a Kárpát-medencei zarándokhálózat-fejlesztés programjának újabb állomásaként, lengyelországi (Zakopane, Krakkó, Częstochowa és Kisárva-Orawka), felvidéki (Óhegy-Staré Hory) és ipolysági (Šahy) turisztikai szakemberekkel tárgyaltak az NSKI munkatársai.


tovább » 

2014. május 28.

Korszakhatárhoz érkeztünk a nemzetpolitika területénAz Országgyűlés elnöke szerint „korszakhatárhoz érkeztünk” a nemzetpolitika területén, a szimbolikus lépések után a kevésbé látványos, innovációt és jelentős forrásokat igénylő, gyakorlati aprómunka következik. Kövér László erről az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ünnepélyes alakuló ülésén beszélt a Parlamentben.


tovább » 

2014. május 28.

A Máltai Szeretetszolgálat és az NSKI együttműködéseA külhoni szociális és az egészségügyi szolgáltatások bővítéséről kötött megállapodást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.


tovább » 

2014. május 28.

Nem térkép e táj… – Penovác Endre kiállítása a Kárpát-haza GalériábanAlkotásait kezdetektől közvetlen környezete inspirálja, témáit a természetből meríti, képein szülőföldjének tájaira kalauzolja a nézőt. Penovác Endre délvidéki festőművész munkáiból 2014. május 27-én nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában.


tovább » 

2014. május 26.

IV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd FórumA Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott kulturális gálaműsorral nyitotta meg rendezvénysorozatát a IV. Magyar Világtalálkozó 2014. május 18-án. A nyolc napon át tartó eseményekre a világ öt kontinenséről érkeztek vendégek, köztük az idei díszvendég Kárpátalja közel százfős küldöttséggel. A IV. Magyar Világtalálkozó egyik társszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt.

 


tovább » 

2014. május 23.

Az európai zarándokhálózatok együttműködéséről egyeztettek BudapestenAz információcsere mellett a résztvevők további együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, legfőképp az osztrák kezdeményezésű európai zarándok platform tervéről.


tovább » 

2014. május 23.

Erdő- és vadgazdálkodási hálózati együttműködés a Kárpát-medencébenA Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldetése a  nemzeti integrációt szolgáló új, XXI. századi megoldások kidolgozása és rendszerbe foglalása, s ennek részeként Kárpát-medencei szintű hálózatfejlesztési együttműködések kezdeményezése. Az erdő- és vadgazdálkodás területe is lehetőséget nyújt Kárpát-medencei hálózatépítésre, uniós fejlesztési projektek előkészítésére.

 


tovább » 

2014. május 22.

A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai2014. május 22-én a Sapientia Főiskola nagy előadótermében „A zarándoklat – hitéleti, tudományos és gyakorlati szempontok” címmel konferenciát tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.


tovább » 

2014. május 22.

Szakmai konferencián mutatták be a Baross Gábor TervetA Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) által május 22-én Dunaszerdahelyen rendezett szakmai konferencián mutatták be Dél-Szlovákia első regionális gazdasági fejlesztési tervezetét, a Baross Gábor Tervet, melynek legfőbb stratégiai célja egy versenyképes magyar gazdaságfejlesztési környezet kialakítása a Felvidéken.


tovább » 

2014. május 15.

Határokon átnyúló zarándokhálózat fejlesztésA 2014. május 14-én Grazban rendezett nemzetközi zarándoktalálkozó fontos lépés volt afelé, hogy a magyarországi és erdélyi zarándoklehetőségek mélyebben beépüljenek a nyugat-európai köztudatba és „vérkeringésbe”.

 


tovább » 

2014. május 10.

Nemzetközi konferencia az Európai Unió jövőjéről2014. május 9-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont a Global Round Table és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös, EU Quo Vadis? elnevezésű konferenciájának.


tovább » 

2014. május 9.

Határtalan összefogás értékeinkértBudapest és Ópusztaszer ad otthont a IV. Magyar Világtalálkozó nyolc napos rendezvény­sorozatának. A rendezvénysorozat részeként a Duna Palota lesz a helyszíne a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Közép-Európai Club Pannónia Egyesület által közösen megrendezésre kerülő Társadalmi Párbeszéd Fórumnak.


tovább » 

2014. április 24.

Szakmai műhelybeszélgetéssel folytatódott a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014”2014. április 24-én került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtára Tudóskávézójában a Külhoni ifjúságkutatás – 2014 műhelybeszélgetés második részére.


tovább » 

2014. április 10.

A „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014” első műhelykonferenciája2014. április 10-én a Budapesti Corvinus Egyetem új oktatási épületében került sor a külhoni ifjúságkutatás első műhelykonferenciájára, szép számú, mintegy félszáz fős hallgatóság előtt.


tovább » 

2014. április 5.

Társadalomkutatók határon innen és túlA Kárpát-medencei Fiatal Társadalomtudósok Konferenciáját rendezték meg Szegeden és Szabadkán. Április 3-án a szegedi Délvidék Ház adott otthont a tanácskozásnak, amelyet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szabó Pál Csaba, a Délvidék Ház igazgatója nyitott meg.

 


tovább » 

2014. április 3.

Partiumi fejlesztési fórumA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei fórumsorozatának tizedik helyszíne Szatmárnémeti volt.


tovább » 

2014. április 1.

Tér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a Kárpát-haza GalériábanTér-Misztika címmel nyílt kiállítás Vinczeffy László festményeiből a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában.

 


tovább » 

2014. április 1.

A Magyar Tűzoltó Szövetség segíti a határon túli önkénteseketStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.


tovább » 

2014. március 27.

Megfestett akarat és szabadságvágyKözösségünk elismertetése a nagyvilágban értékeink bemutatásával kezdődik – mondta Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese  Molnos Zoltán festőművész  kiállításának keddi megnyitóján az Erdély Művészetéért Alapítvány EGalériájában.


tovább » 

2014. március 26.

Kolozsvári Művészeti Napok SopronbanMegkezdődtek Sopronban a Kolozsvári Művészeti Napok; a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdasági Karának meghívására érkezett, háromnapos eseménysorozat a Kárpát-medencei városokat, kultúrájukat és történetüket bemutató sorozat egyik állomása.


tovább » 

2014. március 26.

Közös utakon a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nemzetstratégiai KutatóintézetEgyüttműködési keretmegállapodást írt alá a két intézmény nevében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora március 26-án Sopronban.


tovább » 

2014. március 22.

Kárpát-medencei önkéntes tűzoltó hálózat - Több száz külhoni magyar önkéntes tűzoltó egy hálózati ernyő alattA Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével 2014. március 17-én tartotta alakuló ülését a Kárpátaljai Önkéntes Tűzoltó Hálózat; néhány nappal később pedig Szentegyházán ötven székelyföldi önkormányzat kétszáz önkéntes tűzoltója megalakította a Székelyföldi Önkéntes Tűzoltók Hálózatát is.

 


tovább » 

2014. március 21.

Klasszikus erdélyi magyar irodalom prózafelolvasó versenyA kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület prózafelolvasó versenyt rendezett, melyen idén először határon túli iskolák is részt vettek. 


tovább » 

2014. március 20.

Újabb állomásokon folytatódott az erdélyi fejlesztési fórumsorozatAz erdélyi fejlesztési fórumsorozat sepsiszentgyörgyi első állomását követően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselői március 18-án a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központban találkoztak helyi szakértőkkel, partnerszervezeteik képviselőivel. A fórumsorozat március 19-én Marosvásárhelyen, 20-án Kolozsváron folytatódott.


tovább » 

2014. március 18.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet erdélyi fejlesztési fórumsorozatának első állomása SepsiszentgyörgyA Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kezdeményezett Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozat részeként március 17-én a sepsiszentgyörgyi Eurocenter Amőba Oktatási Központban találkoztak az intézet képviselői helyi szakértőkkel, partnerszervezeteik képviselőivel.


tovább » 

2014. március 14.

A Kováts Fényképészet kiállítása CsepelenAz én népem címmel nyílt fotókiállítás a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet képeiből Csepelen. Az április 14-ig látogatható tárlat Csepel Önkormányzata és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet együttműködésében valósult meg. A kiállítást – melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Szász Jenő a Nemzetstratégai Kutatóintézet elnöke – Németh Szilárd polgármester nyitotta meg a Csepel Galériában.


tovább » 

2014. március 14.

Székely szimbólumok régen és maSzékely szimbólumok régen és ma címmel tartott előadást Mihály János székelyudvarhelyi történész a Csepel Galériában március 14-én.


tovább » 

2014. március 12.

Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott be a Nemzetstratégiai KutatóintézetA Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának állomásaként március 10-én a lendvai Színház- és Hangversenyteremben „Felelősség és hűség" címmel szervezett ünnepi estet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.


tovább » 

2014. március 11.

Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégiaMárcius 9-én Szentlászló volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának soron következő állomása.


tovább » 

2014. március 7.

Szakképzés határok nélkülA felnőttképzés terén már működő Pannon-forrás hálózat tapasztalatait felhasználva szeretnék létrehozni a Kárpát-medencei együttműködést az iskolarendszerű szakképzés terén is – mondta Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója a Szakképzés határok nélkül című konferencián, Hajdúszoboszlón.


tovább » 

2014. március 6.

A trianoni tragédiát a magunk javára kell fordítaniÓriási előrelépés, hogy négy év alatt várhatóan közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítás lehetőségével, jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Nemzetstratégiai Intézet konferenciáján, csütörtökön, a fővárosban. Ugyanezen a rendezvényen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az átfogó nemzetstratégia fontosságát hangsúlyozta, leszögezve: a közvéleménynek meg kell értenie: a külhoni magyarság nem kisebbség, hanem nemzeti közösség, amely élni akar. 


tovább » 

2014. március 6.

Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében2014. március 6-án Kisebbségek és nemzeti közösségek – a külhoni magyarság jogvédelmének hagyományos és új útjai címmel tartotta első konferenciáját a Nemzetstratégiai Akadémia. A konferenciasorozat nyitó rendezvényén a fővédnök Vizi E. Szilveszter, akadémikus, Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Duray Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Andrássy György, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője adtak elő.


tovább » 

2014. március 5.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Néprajzi Múzeum és a Nemzetstratégiai KutatóintézetStratégiai együttműködési megállapodást írt alá Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A megállapodás megkötésére március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján került sor.


tovább » 

2014. február 27.

Újraszőjük a magyar nemzet szétszakított kelméjét…Komárom és Nagykapos után Beregszászban folytatta Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 


tovább » 

2014. február 26.

Kiállítás Erfán Ferenc festőművész alkotásaibólMunkáinak témáját Kárpátalja, a Kárpátok és azt körülvevő természet ihleti, olajfestményein az embert és a tájat egységként ábrázolja Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, akinek munkáiból kedden nyílt kiállítás a budapesti Kárpát-haza Galériában. 


tovább » 

2014. február 20.

Nagykaposon folytatta fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai KutatóintézetKomárom után a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban folytatta Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 


tovább » 

2014. február 18.

Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésrőlKárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatot szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szövetség a Közös Célokért felvidéki társulás, melynek célja párbeszéd kialakítása a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködés létrehozásáról. A fórumsorozat első találkozóját Révkomáromban tartották. 


tovább » 

2014. február 14.

Interaktív történelemóraInteraktív történelemórát szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a magyar honfoglalásról erdélyi óvodásoknak, iskolásoknak. 


tovább » 

2014. február 14.

Kiemelt jelentőségűek az Európai Területi TársulásokMolnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója: Hihetetlen lehetősége a magyarságnak a 21. században a Kárpát-medencében történő gondolkodás és cselekvés. 


tovább » 

2014. február 6.

Önfenntartó falu III. – Változó éghajlat – változó közösségekA Nemzetstratégiai Kutatóintézet „Önfenntartó falu – Fenntartható vidék” című konferencia-sorozatának újabb állomásán a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem társszervezésében „Változó éghajlat – változó közösségek” témakörében tartott szakmai tanácskozást és vitafórumot.


tovább » 

2014. február 6.

A „Fekete Párduc” 88. születésnapján!Az Aranycsapat Alapítvány szervezésében immár tizedik alkalommal ünnepelhettük a „Fekete Párduc", Grosics Gyula születésnapját. Az Aranycsapat legendás hálóőre 88 éves lett. 


tovább » 

2014. február 1.

Az Első Budapesti Székely BálFebruár első napján a Duna Palotában rendezték az Első Budapesti Székely Bált – a hagyományoknak megfelelően jótékonysági céllal. Az esemény fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt. 


tovább » 

2014. január 26.

A harmadik királyfi vagy királylányNegyedik alkalommal adták át Kolozsváron a Harmadik királyfi vagy királylány irodalmi és rajzverseny díjait. Az Áldás Népesség Társaság és a Napsugár, Szivárvány gyermeklapok szerkesztősége által óvodások számára meghirdetett pályázatára 18 csoport nevezett be 7 megye 12 településéről. 


tovább » 

2014. január 24.

A Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Első TalálkozójaA Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők 2014. január 24-én, Budapesten tartották első találkozójukat. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által rendezett találkozón a magyarországi képviselők mellett részt vettek a külhoni magyar mangalicatenyésztők is. 


tovább » 

2014. január 23.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzetstratégiai KutatóintézetStratégiai együttműködési megállapodást írt alá Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke csütörtökön a fővárosban. 


tovább » 

2014. január 21.

Kiállítás Nagy János szobrászművész alkotásaibólAz ősi magyar motívumkincshez nyúl vissza Nagy János felvidéki szobrász, akinek munkáiból kedden nyílt kiállítás a budapesti Kárpát-haza Galériában. 


tovább » 

2014. január 21.

Erdő Péter bíboros megáldotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházát2014. január 21-én Erdő Péter bíboros megáldotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Bajcsy-Zsilinszky úti székházát, áldást kérve az ott dolgozók munkájára. A liturgiát követően az intézet munkatársai Bali János és dr. Puskás Attila előadást tartottak a magyar házszentelési hagyományokról. 


tovább » 

2014. január 16.

25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott a DélvidékA könyveket ma osztották szét a könyvet igénylő vajdasági intézmények és civil szervezetek között Magyarkanizsán.


tovább » 

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
BELÉPÉS REGISZTRÁCIÓ
Impresszum, Adatvédelmi tájékoztató, Nyitóoldal, Kapcsolat, Bemutatkozás, Oldaltérkép, Szakmai tevékenység, Hírek, Fotógaléria, Közérdekű adatok

Minden jog fenntartva. Nemzetstratégiai Kutatóintézet © 2024