akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > 2013

Hírarchívum - 2013

2013. december 20.
A Fenntartható zöldOtthon Program Kárpát-medencei kiterjesztéseA Fenntartható zöldOtthon Program Kárpát-medencei kiterjesztése

A magyarországi lakóépületek energiahatékonysági (hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtés) korszerűsítésében elért eredményeket Kárpát-medencei méretekben is szeretné hasznosíthatóvá tenni a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Magyar Építőipar Nonprofit Társaság. 


tovább A Fenntartható zöldOtthon Program Kárpát-medencei kiterjesztése

2013. december 5.
Beregszászi MikulásBeregszászi Mikulás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet ötven rászoruló gyermeknek juttatott el ajándékcsomagot a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöki hivatalában szervezett Mikulás-ünnepségen. 


tovább Beregszászi Mikulás

2013. december 5.
Tankönyvadomány a külhoni szakképzéshezTankönyvadomány a külhoni szakképzéshez

Több mint háromezer tankönyvet adott át Beregszászon Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke, első állomásaként annak a programsorozatnak, amelynek keretében az NSKI az év végéig közel százezer tankönyvet és elektronikus ismeretanyagot juttat el külhoni magyar oktatási intézményeknek. 


tovább Tankönyvadomány a külhoni szakképzéshez

2013. december 5.
Ünnepélyes könyvbemutató a ParlamentbenÜnnepélyes könyvbemutató a Parlamentben

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága és a Jancsó Alapítvány közös szervezésében a Parlamentben bemutatták a „Pusztába kiáltott szó?- Jancsó Benedek breviárium” című könyvet. Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai kutatóintézet elnökhelyettese „A szellemi önkormányzás útjai a kiegyezéstől a trianoni talpra állásig” címmel tartott előadást.


tovább Ünnepélyes könyvbemutató a Parlamentben

2013. december 4.
Járható út Átány példájaJárható út Átány példája

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet december 3-án tartotta Jó gyakorlatok és modellek a Kárpát-medencében című konferenciasorozatának második részét, ahol a fő téma a hagyományok szerepe volt az önfenntarthatóságban.


tovább Járható út Átány példája

2013. november 30.
Megemlékezés az Austerlitz-i csata székely-magyar áldozatairól

A Brünni Magyar Polgári Egyesület és Telnice község (Austerlitz – CZ) önkormányzata közös megemlékezést szervezett az 1805. évi Austerlitz-i csata székely-magyar áldozatairól. A esemény egyik meghívottja és szónoka Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese volt.


tovább Megemlékezés az Austerlitz-i csata székely-magyar áldozatairól

2013. november 14.
Nemzetközi Multidiszciplináris KonferenciaNemzetközi Multidiszciplináris Konferencia

A Postgraduates’ International Network (π-NET) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2013. november 13-15. között nemzetközi multidiszciplináris konferenciát szervezett, melynek egyik vendége Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese volt.


tovább Nemzetközi Multidiszciplináris Konferencia

2013. november 13.
IX. Harkányi Szabadegyetem

Ismeretterjesztés és lelki építkezés céllal hozták létre Harkányban az időközben szabadegyetemmé fejlődött előadássorozatot. Idén a kilencedik rendezvényüket tartották Németh László nyomán a Felelősség szorításában címmel. 


tovább IX. Harkányi Szabadegyetem

2013. október 28.
Az autonómiára koccintottakAz autonómiára koccintottak

Fáklyával, oroszhegyi szilvapálinkával és kürtős kaláccsal fogadták a makfalvi szekeres karavánt az Emlékezés Parkjában. 


tovább Az autonómiára koccintottak

2013. október 24.
Bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet BeregszászonBemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Beregszászon

Kárpát-medencei megmaradásunkhoz, az itt élő magyar nemzetrészek fejlődéséhez az egész régiót átfogó programokra, kezdeményezésekre van szükség, hangsúlyozták annak a rendezvénynek a szónokai, melyen Kárpát-medencei körútjának kárpátaljai állomásán bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 


tovább Bemutatkozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Beregszászon

2013. október 21.
Telt házas ünnepségen mutatkozott be az NSKI SzékelyudvarhelyenTelt házas ünnepségen mutatkozott be az NSKI Székelyudvarhelyen

Minden széket elfoglaltak vasárnap este a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) bemutatkozó ünnepségén, melyet egybekötöttek az 1956-os magyar forradalom kapcsán tartott megemlékezéssel.


tovább Telt házas ünnepségen mutatkozott be az NSKI Székelyudvarhelyen

2013. október 20.
Felelősség és hűség ’56 jegyébenFelelősség és hűség ’56 jegyében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútja alkalmából ünnepi estet szerveztek Gyergyószentmiklóson október 19-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján a hősök emléke előtt tisztelegtek. 


tovább Felelősség és hűség ’56 jegyében

2013. október 18.
A felelősségről és hűségről KassánA felelősségről és hűségről Kassán

Szabadka és Dunaszerdahely után Kassán mutatkozott be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI). A kassai műsorra a Történelmi Városháza előadóteremben került sor. 


tovább A felelősségről és hűségről Kassán

2013. október 17.
Emlékezés 1956-ra a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel DunaszerdahelyenEmlékezés 1956-ra a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahelyen az 1956-os ünnepi műsor keretében, a „Felelősség és hűség" című rendezvényével mutatkozott be október 16-án este a helyi kultúrházban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.


tovább Emlékezés 1956-ra a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel Dunaszerdahelyen

2013. október 16.
Szabadkára látogatott a Nemzetstratégiai KutatóintézetSzabadkára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) bemutatkozó körútjának első állomása Szabadka városa volt. Az idén tavasszal, a magyar kormány kezdeményezésére alakult intézet legfontosabb feladatai között a kárpát-medencei magyarság jövőjének meghatározása és stratégiai céljainak kijelölése is szerepel.


tovább Szabadkára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2013. október 14.
Kuti Dénes kiállításával nyílt meg a Kárpát-haza GalériaKuti Dénes kiállításával nyílt meg a Kárpát-haza Galéria

Kuti Dénes szovátai festőművész kiállításával nyílt meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériája Budapesten. A megnyitón dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet. 


tovább Kuti Dénes kiállításával nyílt meg a Kárpát-haza Galéria

2013. október 11.
Bemutatkozik az NSKI – Nemzetegyesítés XXI. századi eszközökkelBemutatkozik az NSKI – Nemzetegyesítés XXI. századi eszközökkel

Októberben Szász Jenő elnök vezetésével Kárpát-medencei bemutatkozó körútra indul a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A Felvidéken Dunaszerdahelyre és Kassára is ellátogatnak. A rendezvényeket az 1956-os ünnepre való megemlékezés jegyében magyarországi előadóművészek közreműködésével szervezik. 


tovább Bemutatkozik az NSKI – Nemzetegyesítés XXI. századi eszközökkel

2013. október 10.
Nevelés-oktatás határon innen és túl

Nevelés-oktatás határon innen és túl – címmel 2013. október 8-10-én Hajdúszoboszló adott otthont a 15. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciának a Suliszervíz Oktatási és Szakértői Iroda és a Pedagógiai Intézet szervezésében. 


tovább Nevelés-oktatás határon innen és túl

2013. október 10.
Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi vetélkedőNyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi vetélkedő

A Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi vetélkedő döntőjére tizenkét csapat részvételével került sor Székelyudvarhelyen.


tovább Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi vetélkedő

2013. október 4.
Fenntartható vidék – Rozsály és TúristvándiFenntartható vidék – Rozsály és Túristvándi

Október 3-án Jó gyakorlatok és modellek a Kárpát-medencében címmel rendezett szakmai konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, ahol két szatmári település példáján keresztül vitatták meg a fenntartható falvak lehetőségeit. 


tovább Fenntartható vidék – Rozsály és Túristvándi

2013. szeptember 19.
Konferencia a székely gazdálkodás jövőjéről ÉnlakánKonferencia a székely gazdálkodás jövőjéről Énlakán

Hazai és magyarországi szaktekintélyek nyitották meg a Székely gazdálkodás régen és most címmel zajló háromnapos konferenciát Énlakán. Marelyin Kiss József, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője kijelentette, a külhoni magyarsággal nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnének partnerséget kialakítani.


tovább Konferencia a székely gazdálkodás jövőjéről Énlakán

2013. szeptember 13.
Gyökerek, utak, jövők – az MTA pécsi konferenciájaGyökerek, utak, jövők – az MTA pécsi konferenciája

A magyar nemzetközösség összehangolt fejlesztési programja megalkotásának és végrehajtásának fontosságát hangoztatta a külhoni magyar közösségek megmaradása, anyanyelvük ápolása érdekében Szász Jenő Pécsett. 


tovább Gyökerek, utak, jövők – az MTA pécsi konferenciája

2013. szeptember 6.
Az egész Kárpát-medencében kell gondolkodni

A haza fogalmát kell újradefiniálni. Ne csupán 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjunk, hanem az egész Kárpát-medencében – mondta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Kaposváron, a Kárpát-medence országaiból érkezett mintegy 200 fiatal részvételével megrendezett Magyar Ifjúsági Konferencián (MIK). 


tovább Az egész Kárpát-medencében kell gondolkodni

2013. augusztus 14.
Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut


Élő paraszti udvart hoznak létre Átányban, hogy megmutassák a betonfalon kívül más világ is van. A tervek szerint őszre elkészül.


tovább Kutatási területté nyilvánították a dél-hevesi falut

2013. augusztus 5.
Molnár György hálózatfejlesztési igazgató a Nemzetstratégiai Kutatóintézet működéséről, céljairól

Az egész Kárpát-medencei magyarság érdekeltté válik abban a fejlesztési rendszerben, amelyet az év elején alapított Nemzetstratégiai Kutatóintézet tervez – nyilatkozta a Krónikának Molnár György, az intézmény hálózatfejlesztési igazgatója.


tovább Molnár György hálózatfejlesztési igazgató a Nemzetstratégiai Kutatóintézet működéséről, céljairól

2013. július 22.
Százezer tankönyvvel segítenek a nemzetépítésbenSzázezer tankönyvvel segítenek a nemzetépítésben

A Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) közreműködésével a magyar Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) mintegy 100 ezer tankönyve jut el a határon túli, magyar nyelven oktató szak- és felnőttképzési intézményekbe.


tovább Százezer tankönyvvel segítenek a nemzetépítésben

2013. május 4.
Székely MajálisSzékely Majális

A Székely Majális egyre színesebb esemény a székelyföldi rendezvénysorozatok palettáján. Az V. Székely Majális már több mint kétezer látogatót vonzott.


tovább Székely Majális

2013. április 25.
Magyarkanizsa: A hő- és hangszigetelő szakemberek átvették diplomáikatMagyarkanizsa: A hő- és hangszigetelő szakemberek átvették diplomáikat

A magyarkanizsai Oktatási és Művelődési Intézmény felnőttképzéssel foglalkozó részlege tavaly hazánkban egyedülálló projektre nyert támogatást: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton 600 ezer forintot ítéltek meg a Hő- és hangszigetelő szakember képzés című projektjüknek.


tovább Magyarkanizsa: A hő- és hangszigetelő szakemberek átvették diplomáikat

2013. április 25.
Molnár György a Nemzetstratégiai KutatóintézetbenMolnár György a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben

Békéscsabai szakember kapott lehetőséget arra, hogy a miniszterelnök közvetlen irányítása alá tartozó Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Kárpát-medencei hálózatfejlesztési tevékenységét kialakítsa és irányítása. Molnár György, aki húsz éven át volt a békéscsabai képző központ igazgatója, a felkérést elfogadta, mert úgy látja, hogy az a munka, amit Békéscsabán a kollégáival elindított, most nemzetstratégiai jelentőségűvé válhat.


tovább Molnár György a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben

2013. március 15.
Megemlékezés a 1848-1849-es forradalom és szabadságharcról Maroshévízen

Maroshévízen is megemlékeztek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcról.
Az Urmánczy Nándor Egyesület által szervezett megemlékezés helyszíne a katolikus templom volt. 


tovább Megemlékezés a 1848-1849-es forradalom és szabadságharcról Maroshévízen

2013. február 25.
A kommunista állambiztonsági múltat is ismerni kellA kommunista állambiztonsági múltat is ismerni kell

Immár hagyomány, hogy a szombathelyiek is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól. Az idén tízéves Honderű Asztaltársaság által szervezett ünnepség résztvevői a Savaria Szálló előtt fáklyákkal gyülekeztek.


tovább A kommunista állambiztonsági múltat is ismerni kell

2013. február 22.
Bethlen Gábor Emlékülés Bethlen Gábor Emlékülés

2013. február 22-én Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulója alkalmából tartottak emlékülést a Parlamentben.


tovább Bethlen Gábor Emlékülés

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu