akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > 2014

Hírarchívum - 2014

2014. december 20.
Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási terepének számító dél-hevesi Átány községben – az önfenntartást segítő fejlesztés eredményeként – 2014. december 19-én ünnepélyes keretek között átadták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával, a Darányi Ignác terv keretében megvalósuló Aranykalász Tésztaüzemet.


tovább Megnyílt az átányi Aranykalász Tésztaüzem

2014. december 17.
Interaktív honfoglalásInteraktív honfoglalás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet interaktív történelem óra-sorozata újabb erdélyi állomásain tartott előadást és korhű bemutatót a magyar honfoglalás időszakáról a diákoknak Dr. Hildán Csaba régész, történész, egyetemi tanár az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola tagjainak közreműködésével.


tovább Interaktív honfoglalás

2014. december 15.
V. Székelyföldért Teremlabdarúgó TornaV. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által létrehozott Kárpát-haza Labdarúgó Torna égisze alatt került sor Székelyudvarhelyen az V. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna küzdelmeire, amelynek keretében két trófea – az V. Székelyföldért Kupa, illetve az V. Autonómia Kupa – került kiírásra. 


tovább V. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna

2014. december 12.
Ingyenes érettségi felkészítő három udvarhelyszéki településen

Három udvarhelyszéki településen szervez ingyenes érettségi felkészítőt a MÜTF Oktatási Központ és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A jelentkezők román és matematika tantárgyakból bővíthetik tudásukat.


tovább Ingyenes érettségi felkészítő három udvarhelyszéki településen

2014. december 11.
Páll Lajos kiállítása a Kárpát-haza GalériábanPáll Lajos kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria tizenkettedik, évadzáró kiállításaként nyílt meg Páll Lajos erdélyi festőművész, költő tárlata 2014. december 10-én a Duna Palotában. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt, ünnepi beszédet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott. A kiállítást Demeter Ervin, az Erdély Művészetéért Alapítvány alapítója nyitotta meg, a nagyszerű hangulatról pedig az Üsztürü zenekar gondoskodott.


tovább Páll Lajos kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2014. december 9.
Beregszászon járt az NSKI MikulásaBeregszászon járt az NSKI Mikulása

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – küldetése okán – minden év utolsó hónapjában a nemzet legkiszolgáltatottabb csoportja, a Kárpát-medencei árvák, az elesett, szegény családok ünnepét igyekezett szebbé tenni.


tovább Beregszászon járt az NSKI Mikulása

2014. december 5.
A KMKF üdvözli az ifjúságkutatás eredményeit és szorgalmazza a Nemzetegyesítési Fejlesztési Program megvalósításátA KMKF üdvözli az ifjúságkutatás eredményeit és szorgalmazza a Nemzetegyesítési Fejlesztési Program megvalósítását

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma üdvözli a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által végzett külhoni magyar ifjúságkutatást és szorgalmazza a jelentésben megfogalmazott javaslatcsomag, valamint a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programjának mielőbbi megvalósítását.


tovább A KMKF üdvözli az ifjúságkutatás eredményeit és szorgalmazza a Nemzetegyesítési Fejlesztési Program megvalósítását

2014. december 1.
A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 záró beszámolója a KMKF Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja ülésénA Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 záró beszámolója a KMKF Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja ülésén

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2014. november 27-én számolt be a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt eredményeiről a megrendelő Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja ülésén.


tovább A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 záró beszámolója a KMKF Társadalmi Szervezetek Munkacsoportja ülésén

2014. november 27.
Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlataKárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlata

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott – külhoni magyar képzőművészek alkotásait felvonultató – Kárpát-haza Galéria tizenegyedik kiállítójaként mutatkozik be a budapesti Forrás Galériában Kusztos Endre erdélyi festő- és grafikusművész Sorsok című tárlatával.


tovább Kárpát-haza Galéria: megnyílt Kusztos Endre Sorsok című tárlata

2014. november 21.
MÁÉRT 2014: „Fontosnak tartjuk a Kárpát-medencei stratégiát”MÁÉRT 2014: „Fontosnak tartjuk a Kárpát-medencei stratégiát”

Valamennyi külhoni magyar résztvevő és magyarországi parlamenti párt aláírásával fogadták el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XII. ülésének zárónyilatkozatát - jelentette be Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese a tanácskozás után csütörtök este a parlamentben.


tovább MÁÉRT 2014: „Fontosnak tartjuk a Kárpát-medencei stratégiát”

2014. november 20.
Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra TanácsNegyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra Tanács

A felújított Várkert Bazár épületében a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén Orbán Viktor miniszterelnök nemzetinek és patriótának nevezte Magyarország kormányát, melynek egyik legfontosabb törekvése a nemzet összetartozásának erősítése.


tovább Negyedszer ült össze a Magyar Diaszpóra Tanács

2014. november 20.
X. Összmagyar Nemzeti DiákbajnokságX. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 2014. november 14–16. között immár 10. alkalommal kerültek megrendezésre az Aranycsapat Alapítvány és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. közös szervezésében az Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság fedettpályás versenyei Pécsen. A három napos rendezvényen a házigazda pécsi sportolók mellett a Kárpát-medence szinte valamennyi külhoni magyarlakta régiója képviseltette magát.


tovább X. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság

2014. november 19.
Lezajlott a Margó elnevezésű esettanulmány-készítő verseny döntőjeLezajlott a Margó elnevezésű esettanulmány-készítő verseny döntője

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóságának öt kollégája (Marelyin Kiss József kutatási referens, Nagy Nóra stratégiai referens, Schwarcz Gyöngyi osztályvezető, Sütő Attila tervezési referens és Tőzsér Anett stratégiai referens) képviselte az intézetet Miskolcon a „Margó” esettanulmány-készítő verseny döntőjén.


tovább Lezajlott a Margó elnevezésű esettanulmány-készítő verseny döntője

2014. november 19.
Szász Jenő megkapta a Közép-Európai Club Pannonia Szenátora címet Szász Jenő megkapta a Közép-Európai Club Pannonia Szenátora címet

A Közép-Európai Club Pannonia (KEP) november 18-án tartotta fórumát, ahol Molnár György a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója ismertette A nemzetegyesítés fejlesztési programja 2014-2020 című tervdokumentumot. A  KEP Elnöksége kiemelkedő munkájáért Szász Jenő NSKI elnöknek "a KEP Szenátora" kitüntető oklevelet adományozta.


tovább Szász Jenő megkapta a Közép-Európai Club Pannonia Szenátora címet

2014. november 17.
A külhoni magyar ifjúság helyzete – 2014 A külhoni magyar ifjúság helyzete – 2014

2014. november 14-én, pénteken, az Országházban tartotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a több mint fél éves kutatási folyamat eredményeit összefoglaló Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektzáró konferenciáját.


tovább A külhoni magyar ifjúság helyzete – 2014

2014. november 11.
Kárpát-haza fejlesztési konferencia NagykaposonKárpát-haza fejlesztési konferencia Nagykaposon

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nagykaposon is bemutatta két – a régiót is érintő – fejlesztési programját, a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020 című terv­dokumentumokat.


tovább Kárpát-haza fejlesztési konferencia Nagykaposon

2014. november 11.
Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ugyanaz - Jakobovits Miklós kiállításaKárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ugyanaz - Jakobovits Miklós kiállítása

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria kiállítás sorozat tízedik tárlataként nyitotta meg kapuit a Jakobovits Miklós Munkácsy Mihály-díjas, Arshile Gorky-díjas erdélyi festőművész munkáit bemutató kiállítás 2014. november 7-én a Forrás Galériában.


tovább Kárpát-haza Galéria: Mindig más - mindig ugyanaz - Jakobovits Miklós kiállítása

2014. november 10.
Kapunyitás Marosvécsen

2014. november 8-án, szombaton került sor a Kemény várkastély kapunyitási ünnepségére Marosvécsen. A megnyitót követően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai, valamint a szervezők az Erdélyi Helikon újraindításáról és Kárpát-medencei kiterjesztéséről tanácskoztak.


tovább Kapunyitás Marosvécsen

2014. november 10.
Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum KirályhelmecenMailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum Királyhelmecen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás közös szer­ve­zésében került sor november 8-án Királyhelmecen a Mailáth konferenciára.


tovább Mailáth konferencia és Kárpát-haza Fejlesztési Fórum Királyhelmecen

2014. november 6.
Magyarország-Románia  Határon Átnyúló Együttműködési Program a foglalkoztatásértMagyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program a foglalkoztatásért

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HU-RO) támogatási keretéből Arad, Bihar, Békés és Hajdú-Bihar megyéket lefedve közös munkaerő-piaci adatbázist hoznak létre, közös monitoring rendszert építenek ki és a munkaadók igényei alapján mind a két országban elismert szakképzéseket indítanak. Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Nemzeti Integrációs és Kárpát-medencei Hálózatfejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint a fejlesztés az egész Kárpát-medencére kiterjeszthető.


tovább Magyarország-Románia  Határon Átnyúló Együttműködési Program a foglalkoztatásért

2014. november 4.
A nemzetegyesítésről gondolkodtakA nemzetegyesítésről gondolkodtak

Nemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt címmel rendeztek kétnapos konferenciát Veszprémben, a Dubniczay Palotában. A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány és a Művészetek Háza által közösen szervezett találkozó fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, míg díszvendége Duray Miklós, szlovákiai magyar politikus volt.


tovább A nemzetegyesítésről gondolkodtak

2014. október 28.
Kárpát-medencei családi nap – videó

A Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Forrás Művészeti Intézet 2014. október 18-án délután Somogyi Győző Kossuth- és Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész életmű-kiállításának kísérőrendezvényeként Kárpát-medencei családi napot tartott a Pesti Vigadóban.


tovább Kárpát-medencei családi nap – videó

2014. október 28.
Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében – videó

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében címmel tartott szimpóziumot 2014. október 18-án a Pesti Vigadóban.


tovább Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében – videó

2014. október 22.
Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom évfordulóján az Asszonyházban.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége ünnepi megemlékezést tartott október 22-én az 1956os forradalom 58. évfordulója tiszteletére. Az megemlékezést Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese nyitotta meg.


tovább Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom évfordulóján az Asszonyházban.

2014. október 21.
Önfenntartó falu, fenntartható vidék konferencia – a helyi gazdaságfejlesztésről Önfenntartó falu, fenntartható vidék konferencia – a helyi gazdaságfejlesztésről

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatósága a Nemzetstratégiai Akadémia sorozat részeként hívta életre Önfenntartó falu – fenntartható vidék elnevezésű kezdeményezését. A konferenciasorozat októberi, negyedik tanácskozásán a fenntartható helyi fejlesztések álltak a középpontban.


tovább Önfenntartó falu, fenntartható vidék konferencia – a helyi gazdaságfejlesztésről

2014. október 20.
Tiszteletbeli székelyek találkozója OklándonTiszteletbeli székelyek találkozója Oklándon

Tiszteletbeli székelyek találkozóját rendezett szombaton az Oklándi Unitárius Egyházközség, mely alkalommal a Homoródmenti Hagyományőrző Hannover huszárok zászlóját is felszentelték. Az ünnepségen többek között beszédet mondott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


tovább Tiszteletbeli székelyek találkozója Oklándon

2014. október 20.
Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetébenÉrtékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében

Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében címmel tartott szimpóziumot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szombaton a Pesti Vigadóban.


tovább Értékválasztás a Kárpát-medence kortárs művészetében

2014. október 19.
Márton Áron életét bemutató rockoratórium Esztergomban Márton Áron életét bemutató rockoratórium Esztergomban

2014. október 18-án, az esztergomi Szent Adalbert Központban mutatta be a Népemért vállalom című rockoratóriumot a Mustármag Énekegyüttes. A legendás erdélyi püspök, Márton Áron életét bemutató előadás védnöke Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke volt.


tovább Márton Áron életét bemutató rockoratórium Esztergomban

2014. október 15.
Hungarikum Fesztivál Csepelen Hungarikum Fesztivál Csepelen

Október 11-én, Budapest 21. kerületében Hungarikum Fesztivált rendeztek az NSKI közreműködésével. A fesztivál célja az értékátörökítés, az ősök által hátrahagyott különlegességeink bemutatása, valamint a nemzeti identitástudat és a nemzeti összetartozás erősítése volt.


tovább Hungarikum Fesztivál Csepelen

2014. október 10.
Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: Helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencébenJó gyakorlatok, kreatív megoldások: Helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében

2014. október 16-17-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében címmel kerül meg­rendezésre az NSKI Önfenntartó falu – fenntartható vidék konferenciasorozatának  negyedik rendezvénye.


tovább Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: Helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében

2014. október 10.
Nyirő József Könyvtárat alapítottak KidénNyirő József Könyvtárat alapítottak Kidén

Nyirő József Isten igájában című könyvének jelképes átadásával és átvételével, október 4-én a Falunapon Varga Gabriella újságíró, az Eudoxia 20 Irodalom-, Tudomány-, Művészetpártoló és Családsegítő Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével, a Kide Egyesület hivatalosan is megalapította a település egykori katolikus plébánosáról, a magyar irodalom kiválóságáról elnevezett könyvtárat.


tovább Nyirő József Könyvtárat alapítottak Kidén

2014. október 8.
Összefogás a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatásért Összefogás a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatásért

2014. október 8-án, Hajdúszoboszlón, a XVI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia helyszínén, együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet öt külhoni pedagógusszervezettel. A partnerek közös célja a Kárpát-medence egységes oktatási térként való kezelése a magyar nemzeti közösségek aktív részvételével. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről a stratégiai együttműködési megállapodást Szász Jenő elnök látta el kézjegyével. 


tovább Összefogás a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatásért

2014. október 4.
Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőnMegújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

2014. október 4-én került sor a Bekecs-tetői és a bekecsaljai katonatemető megkoszorúzására és átadására, melyet a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-zászlóalj Hagyományőrző csoport újított fel a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával.


tovább Megújult az I. világháború honvédjeinek sírja a Bekecs-tetőn

2014. október 1.
Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!

Több mint hatszáz alkotáson keresztül tekinti át Somogyi Győző festő- és grafikusművész munkásságát a Pesti Vigadó szombattól látható életmű-kiállítása. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón mutatta be az NSKI Somogyi Győző Matyó Madonna című képe alapján készült, a kilencfelé szakadt magyar nemzetközösségből érkezett gyermekek által megfestett, 3x5 méteres reprodukciót.


tovább Somogyi Győző életmű-kiállítás: A gyökerek persze nem látszanak, de tudod, azok tartják a fát!

2014. szeptember 30.
Kárpát-haza Galéria: megnyílt Magyar László „Válogatás” című kiállításaKárpát-haza Galéria: megnyílt Magyar László „Válogatás” című kiállítása

Kilencedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria 2014. szeptember 30-án. Az alapító Nemzetstratégiai Kutatóintézet ezúttal Magyar László kárpátaljai festőművész „Válogatás” című tárlatát ajánlja a budapesti művészetkedvelő közönségnek. A kiállítás október 11-ig tekinthető meg a Duna Palotában.


tovább Kárpát-haza Galéria: megnyílt Magyar László „Válogatás” című kiállítása

2014. szeptember 30.
Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntéseSzülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

Szeptember 11-14. között immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Szülőföldem szép határa nemzetközi kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivált Ungváron. Az Európában egyedülálló múlttal rendelkező fesztivál idei rendezvényét a Magyar Rádió, az MTVA és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közösen támogatta. Ma délelőtt a díjazott magyar versenyfilmek és rádiós műsorok alkotóinak közösen gratuláltak az intézményvezetők.


tovább Szülőföldem szép határa - kisebbségi televíziós- és rádiós fesztivál magyar díjazottainak köszöntése

2014. szeptember 29.
Egésszé áll össze a kilenc rész - Somogyi Győző Matyó Madonnájának újrafestése a kilenc felé szakadt nemzetközösség gyermekeivelEgésszé áll össze a kilenc rész - Somogyi Győző Matyó Madonnájának újrafestése a kilenc felé szakadt nemzetközösség gyermekeivel

A Somogyi Győző életmű-kiállítás előtt tisztelgő Nemzetstratégiai Kutatóintézet az ANYAORSZÁG, ERDÉLY, FELVIDÉK, DÉLVIDÉK, KÁRPÁTALJA, MURAVIDÉK, ESZÉK-BARANYA, ŐRVIDÉK és a DIASZPÓRA gyermekeivel megfestette és egybeillesztette a művész kilenc részre osztott Matyó Madonnáját, jelképezve ezzel Szűz Mária kilenc részre szakadt országának együvé tartozását, a nemzetközösség egységét.  Hiszen, amit Isten összekötött, azt sem földi hatalom, sem határ nem választhatja szét.


tovább Egésszé áll össze a kilenc rész - Somogyi Győző Matyó Madonnájának újrafestése a kilenc felé szakadt nemzetközösség gyermekeivel

2014. szeptember 29.
Legyen szeptember 26-a minden évben a Kárpát-medencei Turizmus Napja – hangzott el a Turizmus Világnapja alkalmából megtartott szakmai rendezvényen

Szakmai előadásokkal ünnepelt a Turizmus Világnapja alkalmából az Edutus Főiskola és a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ) 2014. szeptember 26-án. A főiskola rendezvénytermében tartott szakmai eseményen az előadók a turizmus és helyi közösségre gyakorolt hatása szempontjából vizsgálták a TDM-ek működését.


tovább Legyen szeptember 26-a minden évben a Kárpát-medencei Turizmus Napja – hangzott el a Turizmus Világnapja alkalmából megtartott szakmai rendezvényen

2014. szeptember 26.
XII. Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar NapokXII. Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar Napok

Szeptember 20. és 27. között Arany János szülővárosában, Nagyszalontán került sor a XII. Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar Napok rendezvénysorozatára. A csütörtöki nap meghívott vendége Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt.


tovább XII. Hajdúhét – Nagyszalontai Magyar Napok

2014. szeptember 26.
Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyébenAz Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyében

A felvidéki jogfosztott magyarok három éve húzódó ügyében szeptember 17-én hozta meg elutasító döntését a szlovák alkotmánybíróság, a sértettek további jogorvoslattal nem élhetnek Szlovákiában. A kialakult helyzetet sajtótájékoztató keretei között értékelte Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és a magyar állampolgárságot elsőként felvevő Gubík László, akik a nemzetközi szervek előtti jogorvoslati és érdekérvényesítési lehetőségekről is tájékoztatást adtak.


tovább Az Európai Unióhoz fordulnak a felvidéki jogfosztottak ügyében

2014. szeptember 22.
A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatábanA művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Ars Sacra Fesztiválon

 

Az immár nyolcadik alkalommal útjára indult Ars Sacra Fesztivál evangéliumi mottója: „Ti vagytok a világ világossága” (Mt 5,14). A tíznapos rendezvénysorozat szervezői legfontosabb célul tűzték a remény jeleinek felkutatását és felmutatását a kultúrában. Ehhez a különböző művészeti ágak képviselőit szólítják meg. Olyanokat, akik a legfőbb erő ihletésére alkotnak, ezáltal maguk is az isteni világosság hordozóivá válnak.


tovább A művészet a nemzeti fölemelkedés szolgálatában

2014. szeptember 22.
VII. Gelencei Jancsó NapokVII. Gelencei Jancsó Napok

Gelence Község Polgármesteri Hivatala, a Jancsó Alapítvány, a Székely Nemzeti Múzeum, a Székely Nemzeti Tanács és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében szeptember 18-21. között ünnepi megemlékezés-sorozatra került sor Háromszéken, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából.


tovább VII. Gelencei Jancsó Napok

2014. szeptember 17.
Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély Lénárd Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély Lénárd

Különleges rendezvénynek adott otthont szeptember 16-án Nagyszalonta. Itt került sor ugyanis annak a kiállításnak az ünnepélyes megnyitójára, amely a Nagyszalonta és Csepel testvárosok közötti gyümölcsöző kapcsolat eredményeit mutatja be. A rendezvényen Pro Urbe díjat vehetett át Borbély Lénárd, Csepel alpolgármestere. Fráter Olivér, a Nemzet­stratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese a két település közötti példás együttműködésről szólt.


tovább Pro Urbe díjat vehetett át Nagyszalontán Borbély Lénárd

2014. szeptember 16.
Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyébenDönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyében

A szlovák államhatalom által szülőföldjükön hontalanná tett felvidéki magyarok sorsát alapvetően befolyásoló döntésnek meghozatalára készül az alkotmánybíróság 2014. szeptember 17-én. A magyar állampolgárságot elsőként felvevő Gubík László és a jogfosztottak által felkért Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a mai napon sajtótájékoztatón vázolták fel a várható döntést, illetve tettek hitet az ügy jogszerű rendezése és a hatályos alkotmánynak megfelelő döntés meghozatala mellett.


tovább Dönt a kassai alkotmánybíróság a felvidéki jogfosztottak ügyében

2014. szeptember 15.
Magyar Népdal Napja MartonvásáronMagyar Népdal Napja Martonvásáron

2014. szeptember 14-én Martonvásáron első alkalommal rendezték meg  Magyar Népdal Napját. A délutáni programban fellépett többek között a Csík Zenekar, a Romengo és Dresch Mihály, a Punnany Massif és a Buda Folk Band. A rendezvényt a közmédia Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorsorozatának gálaestje zárta, ahol Horkay Nándor a Kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatóság vezetője köszöntötte a fellépő művészeket és a közönséget. A zenei programok mellett a rendezvényre látogatók a Nemzetstratégiai Kutatóintézet sátrában Hungarikum activityben és egy Kárpát-medencei kvízjátékban is felmérhették tudásukat.


tovább Magyar Népdal Napja Martonvásáron

2014. szeptember 13.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Katolikus Társadalmi Napok minikonferenciájánA Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Katolikus Társadalmi Napok minikonferenciáján

2014. szeptember közepén másodszor rendezték meg a Katolikus Társadalmi Napokat (Kattárs), ezúttal Miskolcon. Az esemény célja a Katolikus Egyház társadalmi tanításának, és az elesettek megsegítése érdekében végzett számos tevékenységének a bemutatása.


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Katolikus Társadalmi Napok minikonferenciáján

2014. szeptember 13.
Zászlószentelés RigmánybanZászlószentelés Rigmányban

Szombaton Rigmányban – azon a helyen, ahol állítólag hajdanában II. Rákóczi Ferenc is megpihent – a korabeli ceremóniát idéző ünnepségen megszentelték a marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Határvadász Zászlóalj Hagyományőrző Csoport zászlaját. A rendezvényen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.


tovább Zászlószentelés Rigmányban

2014. szeptember 5.
Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára emlékeznek HáromszékenJancsó Benedek születésének 160. évfordulójára emlékeznek Háromszéken


Dr. Jancsó Benedek, a nagy székely tudós születésének 160. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezéssel egybekötött kulturális programsorozat várja az érdeklődőket Háromszéken 2014. szeptember 18-21. között.


tovább Jancsó Benedek születésének 160. évfordulójára emlékeznek Háromszéken

2014. szeptember 2.
Átadták az idei Urmánczy-díjakatÁtadták az idei Urmánczy-díjakat

A maroshévízi Székely-Magyar Napok keretében adták át az Urmánczy Nándor-díjakat. Az idei rendezvényen Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese és néhai Őry Imre hozzátartozói vehették át az elismerést.


tovább Átadták az idei Urmánczy-díjakat

2014. szeptember 1.
Duray Miklós: A helyi energiák mozgósítására van szükségDuray Miklós: A helyi energiák mozgósítására van szükség

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet júliusban közvitára bocsátotta a Kárpát-medencei kitekintéssel szerkesztett nemzeti fejlesztési programtervezetét. Duray Miklós, politikus, író is véleményezte a készülő koncepciót, melyben hangsúlyozza a szülőföld eltartó és megtartó erejének megteremtését.


tovább Duray Miklós: A helyi energiák mozgósítására van szükség

2014. szeptember 1.
Vajdasági önkéntes tűzoltók továbbképzéseVajdasági önkéntes tűzoltók továbbképzése

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére a Magyar Tűzoltó Szövetséggel (MTSZ) stratégiai partnerségben, 2014-ben második alkalommal került megrendezésre a képzők képzése program a Kárpát-Haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat tagszervezetei részére.


tovább Vajdasági önkéntes tűzoltók továbbképzése

2014. augusztus 27.
Odafigyelés - Szajkó István kiállításaOdafigyelés - Szajkó István kiállítása

A Kárpát-haza Galéria nyolcadik kiállításaként nyílt meg Szajkó István „Odafigyelés” című tárlata a budapesti Forrás Galériában augusztus 26-án, kedden 20 órakor.


tovább Odafigyelés - Szajkó István kiállítása

2014. július 27.
Külhoni Magyar Ifjúságkutatás a XXV. Bálványosi SzabadegyetemenKülhoni Magyar Ifjúságkutatás a XXV. Bálványosi Szabadegyetemen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet is részt vett a 25. születésnapját ünneplő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron.


tovább Külhoni Magyar Ifjúságkutatás a XXV. Bálványosi Szabadegyetemen

2014. július 25.
„Nem az magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem akinek az unokája is az lesz”„Nem az magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem akinek az unokája is az lesz”


A Kárpát-medencei összmagyarság fennmaradásának és gyarapodásának lehetőségeiről, illetve a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ebben betöltött szerepéről beszélgetett csütörtök délután Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Tusnádfürdőn. Rostás Szabolcs, a Krónika főszerkesztője moderálásában zajló, „A szinergia jegyében: nemzetstratégia és nemzetpolitika” címet viselő fórum helyszínéül a 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban felállított Kós Károly-sátor szolgált.


tovább „Nem az magyar, akinek a nagyapja magyar volt, hanem akinek az unokája is az lesz”

2014. július 25.
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Innovációs HivatalEgyüttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Innovációs Hivatal

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) – a külhoni kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megvalósítása érdekében – stratégiai együttműködési megállapodást írt alá 2014. július 24-én, a 25. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Az együttműködés kiemelt célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként történő kezelése.


tovább Együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nemzeti Innovációs Hivatal

2014. július 25.
Történelem és történetírás a politika fogságábanTörténelem és történetírás a politika fogságában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér történész tartott előadást „Történelem és történetírás a politika fogságában” címmel a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén, Tusnádfürdőn. Elmondása szerint, nem az a legsúlyosabb probléma, hogy Trianon megtörtént, hanem hogy gyakorlatilag megszűnt egy többmilliós magyar kisebbség önrendelkezése.


tovább Történelem és történetírás a politika fogságában

2014. július 18.
Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciájaIntelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 46. Vándorgyűlése

 

A hűség városában, Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A 46. vándorgyűlésen közel 700 könyvtáros vett részt, közülük sokan külhonból. 2014-ben a konferencia az Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája címet kapta.


tovább Intelligens szolgáltatások – A szolgáltatások intelligenciája

2014. július 18.
Székelyföldi erdészek és vadászok a nemzetegyesítésértSzékelyföldi erdészek és vadászok a nemzetegyesítésért

2014. július 16–17-én „A fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségei Székelyföldön” címmel regionális konferenciát szervezett a Parajdi Magánerdészet és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A kétnapos konferencián részt vettek – a székelyföldi magánerdő és legelő tulajdonosok mellett – a székelyföldi közbirtokosságok, a vadász-horgász egyesületek képviselői, valamint a magyarországi szakmai és érdekvédelmi szervezetek is.


tovább Székelyföldi erdészek és vadászok a nemzetegyesítésért

2014. július 16.
Bemutatták az első székely bélyegetBemutatták az első székely bélyeget

Bemutatták szerdán az első székely bélyeget, amelyen Csíksomlyóhoz kötődő és székely nemzeti motívumok láthatók. A világ bélyegei fontos üzeneteket hordoznak, amelyeket a kibocsátók szükségesnek tartanak elmondani magukról egymásnak és a nagyvilágnak. Ezzel a szándékkal készítették el az első székely bélyeget is.


tovább Bemutatták az első székely bélyeget

2014. július 16.
Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetésKárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

Sipos László erdélyi festőművész kiállítása

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának szervezésében Számvetés, színvetés  címmel nyílt kiállítás kedden Sipos László erdélyi festőművész munkáiból a budapesti Forrás Galériában. A tárlatot – a festőművész jelenlétében – Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kiállítás fővédnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szomjas György filmrendező nyitotta meg Petrás Mária népdalénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja közreműködésével.


tovább Kárpát-haza Galéria: Számvetés, színvetés

2014. július 15.
Ifjúságkutatás a Martosi SzabadegyetemenIfjúságkutatás a Martosi Szabadegyetemen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai sátrat vertek a Martosi Szabadegyetemen. A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt keretén belül a Kutatási, Stratégiai és Koordiánációs Igazgatóság kutatási osztálya kérdőíves felmérést végzett a fesztiválra látogató fiatalok körében.


tovább Ifjúságkutatás a Martosi Szabadegyetemen

2014. július 15.
„Egy kicsit mi is újrafoglaltuk a magyar hont”„Egy kicsit mi is újrafoglaltuk a magyar hont”
Küküllőszögiek beszámolója az ópusztaszeri szórványprogramról

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.


tovább „Egy kicsit mi is újrafoglaltuk a magyar hont”

2014. július 10.
A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020: A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020:

„Az első gazdasági és tudás irányzatú nemzeti fejlesztési program Trianon óta!”

 

A Kárpát-medencei gazdasági és társadalmi tér kialakítása és megerősítése a Nemzeti Együttműködés Programjának, illetve a Kormány gazdaságpolitikájának is kiemelt részét képezi. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – az alapítói szándéknak megfelelően – el is kezdte a Kárpát-haza Fejlesztési Rendszer kidolgozását, melynek két – a címben szereplő – fejlesztési tervdokumentuma került bemutatásra 2014. július 9-én a Kárpát-haza Fejlesztési Fórum nyitórendezvényén az Országház Delegációs Termében.


tovább A Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció 2030 és A Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja 2014-2020:

2014. július 10.
Stratégiai együttműködés a Kárpát-medencei magyar értelmiség megerősítése érdekébenStratégiai együttműködés a Kárpát-medencei magyar értelmiség megerősítése érdekében

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a PI-NET, azaz a Doktoranduszok és Tudományos Kutatók Nemzetközi Szervezete a Martosi Szabadegyetem kezdőnapján, július 9-én.


tovább Stratégiai együttműködés a Kárpát-medencei magyar értelmiség megerősítése érdekében

2014. július 10.
Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitikaFelelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika

A Martosi Szabadegyetem nyitónapján „Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika” címmel tartott fórumon Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke beszélgetett a magyar nemzetstratégia és nemzetpolitika aktuális kérdéseiről.


tovább Felelősséggel és Hűséggel – Új lendületben a nemzetpolitika

2014. július 10.
Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt Martoson Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt Martoson

A Pozsonyi Magyar Galéria Esterházy János festmény- és grafikai gyűjteményének darabjait bemutató kiállítás nyílt Hommage Esterházy János – Nem lehet helye a lemondásnak címmel a II. Martosi Szabadegyetem nulladik napján, július 9-én.


tovább Esterházy János emlékét őrző kiállítás nyílt Martoson

2014. július 8.
A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt szakaszzáró stábértekezlete A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt szakaszzáró stábértekezlete

2014. július 8-án az NSKI dísztermében sor került a KMI-2014 projekt szakaszzáró stábértekezletére.


tovább A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projekt szakaszzáró stábértekezlete

2014. július 2.
Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványprogramjának keretében 2014. június 26-án az erdélyi Küküllőszög területéről egy hatvankilenc fős, gyermekekből és felnőttekből álló csoport érkezett Ópusztaszerre, ahol a Nemzeti Történeti Emlékparkban – a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszínén – kétnapos programon vehettek részt.


tovább Szórványprogram: Küküllőszögiek Ópusztaszeren

2014. július 2.
XI. Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó BajnokságXI. Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó Bajnokság

2014. június 23-29. között immár XI. alkalommal kerültek megrendezésre az Aranycsapat Alapítvány szervezésében az Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó Bajnokság magyarországi döntői. Az összmagyar nemzeti torna megrendezését a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelten támogatta.


tovább XI. Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó Bajnokság

2014. június 30.
Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai desztinációs együttműködés veszi kezdetétNemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai desztinációs együttműködés veszi kezdetét

A Kárpát-medencei turizmus szintjén is intézményesülhet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzetegyesítési szándéka. A turisztikai desztinációk hosszú távú együttműködésének alapjait megteremtő szándéknyilatkozatot tizennyolc – Magyarországot, Délvidéket, Erdélyt, Kárpátalját és Felvidéket képviselő – szervezet írta alá.


tovább Nemzetegyesítés Ópusztaszeren: öt országon átívelő turisztikai desztinációs együttműködés veszi kezdetét

2014. június 30.
Kötetátadó Átányban Kötetátadó Átányban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt a díszvendége Átány község könyvbemutató rendez­vényének, melyet a Kárpát-haza Szemle 2. – Átány, a megtalált hagyomány és az önfenntartás című kötetének megjelenése alkalmából rendezett a település. Az intézetet Szász Jenő  elnök, valamint Schwarcz Gyöngyi  és Bali János, a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatósága osztályvezetői képviselték.


tovább Kötetátadó Átányban

2014. június 27.
Az infokommunikációs szektor a gazdaság motorjaAz infokommunikációs szektor a gazdaság motorja

Az ágazat GDP-n belüli részaránya 11-12 százalékos, és a következő években további növekedésére lehet számítani – mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az Információs Társadalom Parlamentje című szakmai konferencián az Országházban. Az eseményen felszólalt Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.


tovább Az infokommunikációs szektor a gazdaság motorja

2014. június 26.
A Nemzeti Művelődési Intézet az NSKI stratégiai partnereA Nemzeti Művelődési Intézet az NSKI stratégiai partnere

A Kárpát-medence magyarságának egységes oktatási, közművelődési és kulturális fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. A megállapodást Závogyán Magdolna, az NMI főigazgatója és Szász Jenő, az NSKI elnöke írták alá. Az eseményen részt vett Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is.


tovább A Nemzeti Művelődési Intézet az NSKI stratégiai partnere

2014. június 25.
Király Ferenc munkái a Kárpát-haza GalériábanKirály Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

2014. június 24-én nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria hatodik kiállítása. Király Ferenc Munkácsy Mihály-díjas muravidéki szobrászművész „Titkos csodálat” című tárlatának fővédnöke Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.


tovább Király Ferenc munkái a Kárpát-haza Galériában

2014. június 25.
Nemzetstratégiai Kutatóintézet Szórványprogram: Zsil-völgyiek ÓpusztaszerenNemzetstratégiai Kutatóintézet Szórványprogram: Zsil-völgyiek Ópusztaszeren

Az Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében 2014. június 21-24. között Erdélyből, a Zsil-völgyéből mintegy ötvenen látogathattak el az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkba.


tovább Nemzetstratégiai Kutatóintézet Szórványprogram: Zsil-völgyiek Ópusztaszeren

2014. június 23.
Székelyföldi önkéntes tűzoltóparancsnokok továbbképzéseSzékelyföldi önkéntes tűzoltóparancsnokok továbbképzése

Magyarországi önkéntes szakmai oktatók tartottak tűzoltó-parancsnoki mentorképzést június 20. és 22. között Parajdon. A három napos képzésen húsz Udvarhely-, Gyergyó- és Marosszékről érkező önkéntes tűzoltóparancsnok vett részt.


tovább Székelyföldi önkéntes tűzoltóparancsnokok továbbképzése

2014. június 19.
„Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”„Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

Nemzetstratégiai feladat a határon túli ifjúság helyzetének vizsgálata – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében megrendezett Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 projektnyitó konferenciáján.


tovább „Nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata”

2014. június 18.
Újabb demonstrációra készülnek a jogfosztott felvidékiekÚjabb demonstrációra készülnek a jogfosztott felvidékiek

Sajtótájékoztatót tartott ma a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben a szlovák állampolgár­ságuk­tól megfosztottakat képviselő Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán és az egyik érintett, Gubík László.


tovább Újabb demonstrációra készülnek a jogfosztott felvidékiek

2014. június 17.
Koszorúzás Nagy Imre újratemetésének évfordulóján Koszorúzás Nagy Imre újratemetésének évfordulóján

A Magyar Függetlenség Napján Csepelen is megemlékeztek Nagy Imre, a mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének 25. évfordulójáról.
A megemlékezésen részt vett Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is.


tovább Koszorúzás Nagy Imre újratemetésének évfordulóján

2014. június 16.
Háromfalusi Hagyományok ÜnnepeHáromfalusi Hagyományok Ünnepe

2014. június 13-15. között került sor a Brassó megyei Háromfaluban – Tatrangon, Pürkerecen és Zajzonon – a csángó hagyományok ünnepére. A rendezvényen részt vett Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete is.


tovább Háromfalusi Hagyományok Ünnepe

2014. június 13.
A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciájaA Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciája

2014. június 19-én, csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Dísztermében kerül sor a Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciájára.


tovább A Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014 nyitókonferenciája

2014. június 5.
Délvidéki fejlesztési fórumDélvidéki fejlesztési fórum

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és munkatársai délvidéki fejlesztési szakértőkkel folytattak párbeszédet a Kárpát-haza Fejlesztési Hálózatról az intézet budapesti székházában. A sorrendben 11. fejlesztési fórummal lezárult az intézet február óta zajló Kárpát-medencei szakmai rendezvénysorozata.


tovább Délvidéki fejlesztési fórum

2014. június 5.
Megjelent a tizedik Csíksomlyó MagazinMegjelent a tizedik Csíksomlyó Magazin

Jubileumi, tizedik számához érkezett a Csíksomlyói Búcsú ünnepére megjelenő Csíksomlyó Magazin.


tovább Megjelent a tizedik Csíksomlyó Magazin

2014. június 5.
Megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján Megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján

Számtalan magyarországi és a határon túli esemény emlékeztetett a gyász, az emlékezet és a büszkeség napjára. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Királyhelmecen, Kaposváron és Csátalján mondott ünnepi beszédet.


tovább Megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján

2014. június 5.
„Nem lehet helye a lemondásnak” – emléktábla Esterházy János emlékére „Nem lehet helye a lemondásnak” – emléktábla Esterházy János emlékére

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese az emléktábla avatásán mondott köszöntőjében a mártír gróf életművét méltatva azt mondta: Esterházy János olyan etalont állított, amely napjainkban is követendő példa.


tovább „Nem lehet helye a lemondásnak” – emléktábla Esterházy János emlékére

2014. június 2.
XI. Országos TDM Konferencia és Kárpát-medencei Magyar Turisztikai Egyeztető FórumXI. Országos TDM Konferencia és Kárpát-medencei Magyar Turisztikai Egyeztető Fórum

A 2014. május 28. és 30. között Hajdúszoboszlón megrendezett fórumon a külhoni turisztikai szakemberek megerősítették igényüket arra, hogy a magyar helyi turizmust irányító, turisztikai desztináció menedzsment szervezetek felállításában tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal rendelkező magyarországi térségek a jövőben segítsék a külhoni magyar régiókat a szakmai fejlődésben.


tovább XI. Országos TDM Konferencia és Kárpát-medencei Magyar Turisztikai Egyeztető Fórum

2014. május 31.
Önkéntes tűzoltóhálózat a Délvidéken isÖnkéntes tűzoltóhálózat a Délvidéken is

A Magyarkanizsai Községi Tűzoltó Szövetség közreműködésével Horgoson tartotta alakuló ülését a Délvidéki Önkéntes Tűzoltók Hálózata. A székelyföldi és kárpátaljai hasonló regionális szerveződés után ez a harmadik térségi önkéntes tűzoltó hálózat a Kárpát-medencében.


tovább Önkéntes tűzoltóhálózat a Délvidéken is

2014. május 29.
Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési ProgramjaElkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja

A nemzetegyesítés ügye nem más, minthogy összefüggő Kárpát-medencei rendszereket kell építeni az élet valamennyi – az oktatás, a kultúra, a gazdaság és a szociális gondoskodás – területén, fogalmazott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerdán a sajtó munkatársaival folytatott beszélgetésen.


tovább Elkészült a Kárpát-haza Fejlesztési Koncepció és a Nemzetegyesítés Fejlesztési Programja

2014. május 29.
Zarándokhálózat-fejlesztés lengyel és szlovák partnerekkelZarándokhálózat-fejlesztés lengyel és szlovák partnerekkel

Május 27. és 29. között, a Kárpát-medencei zarándokhálózat-fejlesztés programjának újabb állomásaként, lengyelországi (Zakopane, Krakkó, Częstochowa és Kisárva-Orawka), felvidéki (Óhegy-Staré Hory) és ipolysági (Šahy) turisztikai szakemberekkel tárgyaltak az NSKI munkatársai.


tovább Zarándokhálózat-fejlesztés lengyel és szlovák partnerekkel

2014. május 28.
Korszakhatárhoz érkeztünk a nemzetpolitika területén Korszakhatárhoz érkeztünk a nemzetpolitika területén

Az Országgyűlés elnöke szerint „korszakhatárhoz érkeztünk” a nemzetpolitika területén, a szimbolikus lépések után a kevésbé látványos, innovációt és jelentős forrásokat igénylő, gyakorlati aprómunka következik. Kövér László erről az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága ünnepélyes alakuló ülésén beszélt a Parlamentben.


tovább Korszakhatárhoz érkeztünk a nemzetpolitika területén

2014. május 28.
A Máltai Szeretetszolgálat és az NSKI együttműködése A Máltai Szeretetszolgálat és az NSKI együttműködése

A külhoni szociális és az egészségügyi szolgáltatások bővítéséről kötött megállapodást a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.


tovább A Máltai Szeretetszolgálat és az NSKI együttműködése

2014. május 28.
Nem térkép e táj… – Penovác Endre kiállítása a Kárpát-haza GalériábanNem térkép e táj… – Penovác Endre kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Alkotásait kezdetektől közvetlen környezete inspirálja, témáit a természetből meríti, képein szülőföldjének tájaira kalauzolja a nézőt. Penovác Endre délvidéki festőművész munkáiból 2014. május 27-én nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában.


tovább Nem térkép e táj… – Penovác Endre kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2014. május 26.
IV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd FórumIV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd Fórum

A Budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott kulturális gálaműsorral nyitotta meg rendezvénysorozatát a IV. Magyar Világtalálkozó 2014. május 18-án. A nyolc napon át tartó eseményekre a világ öt kontinenséről érkeztek vendégek, köztük az idei díszvendég Kárpátalja közel százfős küldöttséggel. A IV. Magyar Világtalálkozó egyik társszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt.

 


tovább IV. Magyar Világtalálkozó és Társadalmi Párbeszéd Fórum

2014. május 23.
Az európai zarándokhálózatok együttműködéséről egyeztettek BudapestenAz európai zarándokhálózatok együttműködéséről egyeztettek Budapesten

Az információcsere mellett a résztvevők további együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, legfőképp az osztrák kezdeményezésű európai zarándok platform tervéről.


tovább Az európai zarándokhálózatok együttműködéséről egyeztettek Budapesten

2014. május 23.
Erdő- és vadgazdálkodási hálózati együttműködés a Kárpát-medencébenErdő- és vadgazdálkodási hálózati együttműködés a Kárpát-medencében

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet küldetése a  nemzeti integrációt szolgáló új, XXI. századi megoldások kidolgozása és rendszerbe foglalása, s ennek részeként Kárpát-medencei szintű hálózatfejlesztési együttműködések kezdeményezése. Az erdő- és vadgazdálkodás területe is lehetőséget nyújt Kárpát-medencei hálózatépítésre, uniós fejlesztési projektek előkészítésére.

 


tovább Erdő- és vadgazdálkodási hálózati együttműködés a Kárpát-medencében

2014. május 22.
A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai

2014. május 22-én a Sapientia Főiskola nagy előadótermében „A zarándoklat – hitéleti, tudományos és gyakorlati szempontok” címmel konferenciát tartott a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.


tovább A Kárpát-medencei lelki megújulás útjai

2014. május 22.
Szakmai konferencián mutatták be a Baross Gábor TervetSzakmai konferencián mutatták be a Baross Gábor Tervet

A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság és a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) által május 22-én Dunaszerdahelyen rendezett szakmai konferencián mutatták be Dél-Szlovákia első regionális gazdasági fejlesztési tervezetét, a Baross Gábor Tervet, melynek legfőbb stratégiai célja egy versenyképes magyar gazdaságfejlesztési környezet kialakítása a Felvidéken.


tovább Szakmai konferencián mutatták be a Baross Gábor Tervet

2014. május 15.
Határokon átnyúló zarándokhálózat fejlesztésHatárokon átnyúló zarándokhálózat fejlesztés

A 2014. május 14-én Grazban rendezett nemzetközi zarándoktalálkozó fontos lépés volt afelé, hogy a magyarországi és erdélyi zarándoklehetőségek mélyebben beépüljenek a nyugat-európai köztudatba és „vérkeringésbe”.

 


tovább Határokon átnyúló zarándokhálózat fejlesztés

2014. május 10.
Nemzetközi konferencia az Európai Unió jövőjérőlNemzetközi konferencia az Európai Unió jövőjéről

2014. május 9-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont a Global Round Table és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös, EU Quo Vadis? elnevezésű konferenciájának.


tovább Nemzetközi konferencia az Európai Unió jövőjéről

2014. május 9.
Határtalan összefogás értékeinkértHatártalan összefogás értékeinkért

Budapest és Ópusztaszer ad otthont a IV. Magyar Világtalálkozó nyolc napos rendezvény­sorozatának. A rendezvénysorozat részeként a Duna Palota lesz a helyszíne a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Közép-Európai Club Pannónia Egyesület által közösen megrendezésre kerülő Társadalmi Párbeszéd Fórumnak.


tovább Határtalan összefogás értékeinkért

2014. április 24.
Szakmai műhelybeszélgetéssel folytatódott a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014” Szakmai műhelybeszélgetéssel folytatódott a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014”

2014. április 24-én került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtára Tudóskávézójában a Külhoni ifjúságkutatás – 2014 műhelybeszélgetés második részére.


tovább Szakmai műhelybeszélgetéssel folytatódott a „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014”

2014. április 10.
A „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014” első műhelykonferenciájaA „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014” első műhelykonferenciája

2014. április 10-én a Budapesti Corvinus Egyetem új oktatási épületében került sor a külhoni ifjúságkutatás első műhelykonferenciájára, szép számú, mintegy félszáz fős hallgatóság előtt.


tovább A „Külhoni Magyar Ifjúságkutatás – 2014” első műhelykonferenciája

2014. április 5.
Társadalomkutatók határon innen és túl

A Kárpát-medencei Fiatal Társadalomtudósok Konferenciáját rendezték meg Szegeden és Szabadkán. Április 3-án a szegedi Délvidék Ház adott otthont a tanácskozásnak, amelyet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, valamint Szabó Pál Csaba, a Délvidék Ház igazgatója nyitott meg.

 


tovább Társadalomkutatók határon innen és túl

2014. április 3.
Partiumi fejlesztési fórumPartiumi fejlesztési fórum

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei fórumsorozatának tizedik helyszíne Szatmárnémeti volt.


tovább Partiumi fejlesztési fórum

2014. április 1.
Tér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a Kárpát-haza GalériábanTér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Tér-Misztika címmel nyílt kiállítás Vinczeffy László festményeiből a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájában.

 


tovább Tér-Misztika - Vinczeffy László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2014. április 1.
A Magyar Tűzoltó Szövetség segíti a határon túli önkénteseketA Magyar Tűzoltó Szövetség segíti a határon túli önkénteseket

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.


tovább A Magyar Tűzoltó Szövetség segíti a határon túli önkénteseket

2014. március 27.
Megfestett akarat és szabadságvágyMegfestett akarat és szabadságvágy

Közösségünk elismertetése a nagyvilágban értékeink bemutatásával kezdődik – mondta Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese  Molnos Zoltán festőművész  kiállításának keddi megnyitóján az Erdély Művészetéért Alapítvány EGalériájában.


tovább Megfestett akarat és szabadságvágy

2014. március 26.
Kolozsvári Művészeti Napok SopronbanKolozsvári Művészeti Napok Sopronban

Megkezdődtek Sopronban a Kolozsvári Művészeti Napok; a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdasági Karának meghívására érkezett, háromnapos eseménysorozat a Kárpát-medencei városokat, kultúrájukat és történetüket bemutató sorozat egyik állomása.


tovább Kolozsvári Művészeti Napok Sopronban

2014. március 26.
Közös utakon a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nemzetstratégiai KutatóintézetKözös utakon a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Együttműködési keretmegállapodást írt alá a két intézmény nevében Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora március 26-án Sopronban.


tovább Közös utakon a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2014. március 22.
Kárpát-medencei önkéntes tűzoltó hálózat - Több száz külhoni magyar önkéntes tűzoltó egy hálózati ernyő alattKárpát-medencei önkéntes tűzoltó hálózat - Több száz külhoni magyar önkéntes tűzoltó egy hálózati ernyő alatt

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésével 2014. március 17-én tartotta alakuló ülését a Kárpátaljai Önkéntes Tűzoltó Hálózat; néhány nappal később pedig Szentegyházán ötven székelyföldi önkormányzat kétszáz önkéntes tűzoltója megalakította a Székelyföldi Önkéntes Tűzoltók Hálózatát is.

 


tovább Kárpát-medencei önkéntes tűzoltó hálózat - Több száz külhoni magyar önkéntes tűzoltó egy hálózati ernyő alatt

2014. március 21.
Klasszikus erdélyi magyar irodalom prózafelolvasó verseny Klasszikus erdélyi magyar irodalom prózafelolvasó verseny

A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület prózafelolvasó versenyt rendezett, melyen idén először határon túli iskolák is részt vettek. 


tovább Klasszikus erdélyi magyar irodalom prózafelolvasó verseny

2014. március 20.
Újabb állomásokon folytatódott az erdélyi fejlesztési fórumsorozatÚjabb állomásokon folytatódott az erdélyi fejlesztési fórumsorozat

Az erdélyi fejlesztési fórumsorozat sepsiszentgyörgyi első állomását követően a Nemzetstratégiai Kutatóintézet képviselői március 18-án a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központban találkoztak helyi szakértőkkel, partnerszervezeteik képviselőivel. A fórumsorozat március 19-én Marosvásárhelyen, 20-án Kolozsváron folytatódott.


tovább Újabb állomásokon folytatódott az erdélyi fejlesztési fórumsorozat

2014. március 18.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet erdélyi fejlesztési fórumsorozatának első állomása SepsiszentgyörgyA Nemzetstratégiai Kutatóintézet erdélyi fejlesztési fórumsorozatának első állomása Sepsiszentgyörgy

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által kezdeményezett Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozat részeként március 17-én a sepsiszentgyörgyi Eurocenter Amőba Oktatási Központban találkoztak az intézet képviselői helyi szakértőkkel, partnerszervezeteik képviselőivel.


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet erdélyi fejlesztési fórumsorozatának első állomása Sepsiszentgyörgy

2014. március 14.
A Kováts Fényképészet kiállítása CsepelenA Kováts Fényképészet kiállítása Csepelen

Az én népem címmel nyílt fotókiállítás a székelyudvarhelyi Kováts Fényképészet képeiből Csepelen. Az április 14-ig látogatható tárlat Csepel Önkormányzata és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet együttműködésében valósult meg. A kiállítást – melynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Szász Jenő a Nemzetstratégai Kutatóintézet elnöke – Németh Szilárd polgármester nyitotta meg a Csepel Galériában.


tovább A Kováts Fényképészet kiállítása Csepelen

2014. március 14.
Székely szimbólumok régen és ma Székely szimbólumok régen és ma

Székely szimbólumok régen és ma címmel tartott előadást Mihály János székelyudvarhelyi történész a Csepel Galériában március 14-én.


tovább Székely szimbólumok régen és ma

2014. március 12.
Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott be a Nemzetstratégiai KutatóintézetFelelősség és hűség – Lendván mutatkozott be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának állomásaként március 10-én a lendvai Színház- és Hangversenyteremben „Felelősség és hűség" címmel szervezett ünnepi estet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából.


tovább Felelősség és hűség – Lendván mutatkozott be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2014. március 11.
Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégiaSzentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégia

Március 9-én Szentlászló volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának soron következő állomása.


tovább Szentlászlóig is elér a magyar nemzetstratégia

2014. március 7.
Szakképzés határok nélkül

A felnőttképzés terén már működő Pannon-forrás hálózat tapasztalatait felhasználva szeretnék létrehozni a Kárpát-medencei együttműködést az iskolarendszerű szakképzés terén is – mondta Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója a Szakképzés határok nélkül című konferencián, Hajdúszoboszlón.


tovább Szakképzés határok nélkül

2014. március 6.
A trianoni tragédiát a magunk javára kell fordítaniA trianoni tragédiát a magunk javára kell fordítani

Óriási előrelépés, hogy négy év alatt várhatóan közel 600 ezren élnek a kedvezményes honosítás lehetőségével, jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Nemzetstratégiai Intézet konferenciáján, csütörtökön, a fővárosban. Ugyanezen a rendezvényen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az átfogó nemzetstratégia fontosságát hangsúlyozta, leszögezve: a közvéleménynek meg kell értenie: a külhoni magyarság nem kisebbség, hanem nemzeti közösség, amely élni akar. 


tovább A trianoni tragédiát a magunk javára kell fordítani

2014. március 6.
Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekébenKonferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

2014. március 6-án Kisebbségek és nemzeti közösségek – a külhoni magyarság jogvédelmének hagyományos és új útjai címmel tartotta első konferenciáját a Nemzetstratégiai Akadémia. A konferenciasorozat nyitó rendezvényén a fővédnök Vizi E. Szilveszter, akadémikus, Gulyás Gergely, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Duray Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Andrássy György, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Kiss Antal, a brüsszeli HUNINEU iroda vezetője adtak elő.


tovább Konferenciasorozat az új nemzetstratégia érdekében

2014. március 5.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Néprajzi Múzeum és a Nemzetstratégiai KutatóintézetStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Néprajzi Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A megállapodás megkötésére március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján került sor.


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Néprajzi Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2014. február 27.
Újraszőjük a magyar nemzet szétszakított kelméjét… Újraszőjük a magyar nemzet szétszakított kelméjét…

Komárom és Nagykapos után Beregszászban folytatta Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 


tovább Újraszőjük a magyar nemzet szétszakított kelméjét…

2014. február 26.
Kiállítás Erfán Ferenc festőművész alkotásaibólKiállítás Erfán Ferenc festőművész alkotásaiból

Munkáinak témáját Kárpátalja, a Kárpátok és azt körülvevő természet ihleti, olajfestményein az embert és a tájat egységként ábrázolja Erfán Ferenc kárpátaljai festőművész, akinek munkáiból kedden nyílt kiállítás a budapesti Kárpát-haza Galériában. 


tovább Kiállítás Erfán Ferenc festőművész alkotásaiból

2014. február 20.
Nagykaposon folytatta fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai KutatóintézetNagykaposon folytatta fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Komárom után a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban folytatta Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 


tovább Nagykaposon folytatta fejlesztési fórumsorozatát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2014. február 18.
Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésrőlFórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

Kárpát-medencei fejlesztési fórumsorozatot szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szövetség a Közös Célokért felvidéki társulás, melynek célja párbeszéd kialakítása a Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködés létrehozásáról. A fórumsorozat első találkozóját Révkomáromban tartották. 


tovább Fórumsorozat a Kárpát-medencei fejlesztési együttműködésről

2014. február 14.
Interaktív történelemóra

Interaktív történelemórát szervezett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a magyar honfoglalásról erdélyi óvodásoknak, iskolásoknak. 


tovább Interaktív történelemóra

2014. február 14.
Kiemelt jelentőségűek az Európai Területi Társulások

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója: Hihetetlen lehetősége a magyarságnak a 21. században a Kárpát-medencében történő gondolkodás és cselekvés. 


tovább Kiemelt jelentőségűek az Európai Területi Társulások

2014. február 6.
Önfenntartó falu III. – Változó éghajlat – változó közösségekÖnfenntartó falu III. – Változó éghajlat – változó közösségek

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet „Önfenntartó falu – Fenntartható vidék” című konferencia-sorozatának újabb állomásán a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem társszervezésében „Változó éghajlat – változó közösségek” témakörében tartott szakmai tanácskozást és vitafórumot.


tovább Önfenntartó falu III. – Változó éghajlat – változó közösségek

2014. február 6.
A „Fekete Párduc” 88. születésnapján!A „Fekete Párduc” 88. születésnapján!

Az Aranycsapat Alapítvány szervezésében immár tizedik alkalommal ünnepelhettük a „Fekete Párduc", Grosics Gyula születésnapját. Az Aranycsapat legendás hálóőre 88 éves lett. 


tovább A „Fekete Párduc” 88. születésnapján!

2014. február 1.
Az Első Budapesti Székely BálAz Első Budapesti Székely Bál

Február első napján a Duna Palotában rendezték az Első Budapesti Székely Bált – a hagyományoknak megfelelően jótékonysági céllal. Az esemény fővédnöke dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Bíró Ildikó, a Duna Palota igazgatója és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt. 


tovább Az Első Budapesti Székely Bál

2014. január 26.
A harmadik királyfi vagy királylányA harmadik királyfi vagy királylány

Negyedik alkalommal adták át Kolozsváron a Harmadik királyfi vagy királylány irodalmi és rajzverseny díjait. Az Áldás Népesség Társaság és a Napsugár, Szivárvány gyermeklapok szerkesztősége által óvodások számára meghirdetett pályázatára 18 csoport nevezett be 7 megye 12 településéről. 


tovább A harmadik királyfi vagy királylány

2014. január 24.
A Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Első TalálkozójaA Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Első Találkozója

A Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők 2014. január 24-én, Budapesten tartották első találkozójukat. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által rendezett találkozón a magyarországi képviselők mellett részt vettek a külhoni magyar mangalicatenyésztők is. 


tovább A Kárpát-medencei Mangalicatenyésztők Első Találkozója

2014. január 23.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzetstratégiai KutatóintézetStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke csütörtökön a fővárosban. 


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2014. január 21.
Kiállítás Nagy János szobrászművész alkotásaibólKiállítás Nagy János szobrászművész alkotásaiból

Az ősi magyar motívumkincshez nyúl vissza Nagy János felvidéki szobrász, akinek munkáiból kedden nyílt kiállítás a budapesti Kárpát-haza Galériában. 


tovább Kiállítás Nagy János szobrászművész alkotásaiból

2014. január 21.
Erdő Péter bíboros megáldotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházátErdő Péter bíboros megáldotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházát

2014. január 21-én Erdő Péter bíboros megáldotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Bajcsy-Zsilinszky úti székházát, áldást kérve az ott dolgozók munkájára. A liturgiát követően az intézet munkatársai Bali János és dr. Puskás Attila előadást tartottak a magyar házszentelési hagyományokról. 


tovább Erdő Péter bíboros megáldotta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházát

2014. január 16.
25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott a Délvidék25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott a Délvidék

A könyveket ma osztották szét a könyvet igénylő vajdasági intézmények és civil szervezetek között Magyarkanizsán.


tovább 25 ezer magyar nyelvű tankönyvet kapott a Délvidék

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu