akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Hírarchívum > 2015

Hírarchívum - 2015

2015. december 23.
Kutatás-fejlesztés és innováció a turizmusbanKutatás-fejlesztés és innováció a turizmusban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet új kiadványt indított útjára a Nemzetstratégiai Akadémia égisze alatt Kutatás-fejlesztés és innováció a turizmusban címmel. Az időszakosan megjelenő online szakmai kiadvány a turizmushoz és határterületeihez kapcsolódó innováció bemutatásának teret adva, a szakmai jó gyakorlatokat és K+F+I témákat kívánja a turisztikai szakemberek számára – és velük együttműködésben – összegyűjteni és megjelentetni. 


tovább Kutatás-fejlesztés és innováció a turizmusban

2015. december 22.
Minden magyar felelős minden magyarért! Minden magyar felelős minden magyarért!

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2015. december 15-én ünnepélyes keretek között mondott köszönetet mindazoknak, akik az elmúlt fél évben hozzájárultak nehéz sorsú kárpátaljai nemzettársaink megsegítéséhez. A rendezvényen Szász Jenő és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és elnökhelyettese is oklevelet vehetett át Borbély Lénárdtól, Csepel polgármesterétől. 


tovább Minden magyar felelős minden magyarért!

2015. december 17.
Vajdasági Csend: Zsáki István délvidéki festőművész kiállítása a Kárpát-haza GalériábanVajdasági Csend: Zsáki István délvidéki festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A 2015-ös esztendőben utoljára nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria, ahol ezúttal Zsáki István délvidéki festőművész „Vajdasági Csend” című tárlatát mutatta be a budapesti közönségnek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. 


tovább Vajdasági Csend: Zsáki István délvidéki festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. december 16.
A Regionális Gazdaságtan Kihívásai - konferencia SzabadkánA Regionális Gazdaságtan Kihívásai - konferencia Szabadkán

A szabadkai székhelyű Regionális Tudományi Társaság – alapításának tizedik évfordulója alkalmából – egy napos nemzetközi konferenciát rendezett 2015. december 10-én a Kárpát-medencei regionális gazdaságtan kihívásait állítva tanácskozásának középpontjába. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társrendezőként kapcsolódott be, illetve munkatársai révén a szakmai munkából is kivették a részüket. 


tovább A Regionális Gazdaságtan Kihívásai - konferencia Szabadkán

2015. december 15.
Adakozni öröm és jónak lenni jó!Adakozni öröm és jónak lenni jó!

Péntek este megtelt a nagyszalontai Zilahy Lajos Művelődési Ház nagyterme: az asztalok mellett a hajdúváros vállalkozói, intézményvezetői, nagylelkű adakozói foglaltak helyet, akik az elmúlt évekhez hasonlóan felvállalták a Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott gyermekotthon megsegítését. Az idei est díszvendégei Főtiszteletű Csűry István püspök, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Fráter Olivér voltak.


tovább Adakozni öröm és jónak lenni jó!

2015. december 15.
Ingyenes érettségifelkészítő-sorozat Erdélyben a 2015–2016-os tanulmányi évben

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet – együttműködésben a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központtal, a csíkszeredai Fidelitas Egyesülettel és a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvánnyal – számos székelyföldi települést és a Bihar megyei Nagyszalontát érintő ingyenes érettségifelkészítő-sorozatot indít román nyelv és irodalomból, valamint matematikából a 2015–2016-os tanulmányi évben.


tovább Ingyenes érettségifelkészítő-sorozat Erdélyben a 2015–2016-os tanulmányi évben

2015. december 15.
„Jankó története” a Fehér megyei szórványban„Jankó története” a Fehér megyei szórványban

Identitáserősítő programsorozatát folytatja a „Magyar gyermek magyar iskolába” című mintaprojektje keretében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyeztetett a magyar oktatás jövője, és ahol a gyermekek ritkán, vagy egyáltalán nem részesülhetnek magyar kulturális élményben.


tovább „Jankó története” a Fehér megyei szórványban

2015. december 15.
Matolcsy: létre kell hozni a Kárpát-medencei innovációs térséget!

A Kárpát-medencei innovációs térség létrehozása biztosíthatja a térség további, megfelelő fejlődését Matolcsy György szerint, aki ebben szerepet biztosítana a kis- és középvállalkozásoknak, egyetemeknek, gazdasági és kereskedelmi kamaráknak is.


tovább Matolcsy: létre kell hozni a Kárpát-medencei innovációs térséget!

2015. december 12.
Mikulásjárás Székelyföldön isMikulásjárás Székelyföldön is

Az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően, miszerint Magyarország felelősséget visel a külhoni magyar közösségek iránt, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is folytatta a korábbi években megkezdett év végi ajándékcsomagok szétosztását. 


tovább Mikulásjárás Székelyföldön is

2015. december 9.
Mintaoktatási projekt a székelyudvarhelyi Tamási Áron GimnáziumbanMintaoktatási projekt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet olvasatában a nemzet újraegyesítésének elengedhetetlen feltétele a Kárpát-medence egységes társadalmi térként való kezelése, ennek összes gazdasági, kulturális és oktatási vonatkozásaival egyetemben. 


tovább Mintaoktatási projekt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban

2015. december 8.
XIV. Országos Turisztikai Desztináció Menedzsment konferenciaXIV. Országos Turisztikai Desztináció Menedzsment konferencia

A 2015. december 3-a és 4-e között, Gyula városában megrendezett XIV. Országos TDM konferencián 175 fő anyaországi és határon túli magyar tag vett részt. A konferencia fókuszában a TDM szervezetek támogatására 2015 novemberében megjelent pályázatok, valamint az előkészítés alatt álló szakmai fejlesztések álltak, majd szakmai kerekasztal beszélgetés következett. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet Horkay Nándor, dr. Tőzsér Anett és Bánhidai Csilla képviselte.


tovább XIV. Országos Turisztikai Desztináció Menedzsment konferencia

2015. december 7.
Számítástechnikai szaktantermet és több száz Mikulás-csomagot adott át az NSKI KárpátaljánSzámítástechnikai szaktantermet és több száz Mikulás-csomagot adott át az NSKI Kárpátalján

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával korszerűen felszerelt iskolai számítástechnikai szaktantermet és több száz Mikulás-csomagot adott át pénteken Beregszászon Szász Jenő, az NSKI elnöke.


tovább Számítástechnikai szaktantermet és több száz Mikulás-csomagot adott át az NSKI Kárpátalján

2015. december 7.
Eltérő eszközökkel, de azonos hittel láttatott BoldogasszonyEltérő eszközökkel, de azonos hittel láttatott Boldogasszony

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg vasárnap, a Szent Miklós-búcsú napján a székelyudvarhelyi Márton Áron Ifjúsági Házban a Boldogasszony kiállítást.


tovább Eltérő eszközökkel, de azonos hittel láttatott Boldogasszony

2015. december 7.
Magyar Diaszpóra Tanács és Magyar Állandó ÉrtekezletMagyar Diaszpóra Tanács és Magyar Állandó Értekezlet

A Magyar Diaszpóra Tanács, illetve a Magyar Állandó Értekezlet 2015. évi üléseiről egyaránt elmondható, hogy sikeres volt, hiszen mindkét konferencia zárónyilatkozatát egyhangúan fogadták el a résztvevők. Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mindkét ülésen részt vett, és a magyar diaszpóra tagjai előtt rövid felszólalásban ismertette az intézet Diaszpóra Ösztöndíj Programját.


tovább Magyar Diaszpóra Tanács és Magyar Állandó Értekezlet

2015. december 7.
József Attila-emléknap FerencvárosbanJózsef Attila-emléknap Ferencvárosban

Ferencváros Önkormányzata 2015. december 3-án egész napos programsorozattal emlékezett meg a kerület szülöttjéről, József Attiláról, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakjáról halálának 78. évfordulóján. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és Ferencváros Önkormányzata között az évforduló alkalmával kiírt pályázatok határon túli terjesztése kapcsán már kialakult az együttműködés, amely a későbbiekben újabb tartalommal tölthető meg a kerület testvérvárosi kapcsolatainak terén. 


tovább József Attila-emléknap Ferencvárosban

2015. december 6.
VI. Extractum Pharma Kárpát KupaVI. Extractum Pharma Kárpát Kupa

Dunaszerdahelyi győzelemmel végződött a VI. Extractum Pharma Kárpát Kupa december 6-án vasárnap a csepeli Nagy Imre ÁMK Tornacsarnokában. A döntőt a Csepel Utánpótlás Sportegyesület focicsapata játszotta a felvidékiekkel, melyet kemény küzdelemmel nyert meg a címvédő Dunaszerdahely csapata.


tovább VI. Extractum Pharma Kárpát Kupa

2015. december 1.
VI. Székelyföldért Teremlabdarúgó TornaVI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Labdarúgó Torna égisze alatt megszervezett VI. Székelyföldért Labdarúgó Torna küzdelmeinek lehettek szemtanúi advent első hétvégéjén a Diósdra látogató sportbarátok. A DNS Sportközpont műfüves pályáin megrendezett torna immár hatodik alkalommal mélyítette el a jelenlévőkben a Kárpát-medencei magyar összetartozás gondolatát a labdarúgás közösségépítő ereje által.


tovább VI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna

2015. december 1.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és az EMETStratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és az EMET

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2015. december 1-jén stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek elsődleges célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként kezelése, valamint e nemzeti integrációt szolgáló folyamatban a magyar nemzeti közösségek aktív részvételének biztosítása.


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és az EMET

2015. november 30.
Falevelek lehullottak - I. Világháborús KonferenciaFalevelek lehullottak - I. Világháborús Konferencia

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, valamint az NSKI-Őrvidék Ház - a Nagy Háborús Emlékév 2015 rendezvénysorozat részeként - Szombathelyen rendezte meg azt az I. Világháborús konferenciát, melynek védnökei Hende Csaba országgyűlési képviselő és Szász Jenő, az NSKI elnöke voltak.


tovább Falevelek lehullottak - I. Világháborús Konferencia

2015. november 30.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet belső szakmai továbbképzéseA Nemzetstratégiai Kutatóintézet belső szakmai továbbképzése

A Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek lehetősége nyílt arra, hogy 2015-ben, a közszolgálati továbbképzési rendszer keretében – pilot projektként – munkatársainak belső továbbképzés-sorozatot tartson.


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet belső szakmai továbbképzése

2015. november 27.
A globális migráció kihívásai

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, 2015. november 16-17-én az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont és az MTA TK Kisebbségkutató Intézet közös konferenciát szervezett „Globális migrációs folyamatok és Magyarország - Kihívások és válaszok” címmel, amelyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is képviseltette magát.


tovább A globális migráció kihívásai

2015. november 26.
Kárpát-haza Galéria: Lázár Tibor Pannon pop című kiállításának megnyitójaKárpát-haza Galéria: Lázár Tibor Pannon pop című kiállításának megnyitója

Délvidéki festőművész alkotásait mutatja be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria legújabb kiállítása. Lázár Tibor Forum Képzőművészeti Díjas alkotó Pannon pop című tárlata november 25-én nyitotta meg kapuit a budapesti közönség előtt. 


tovább Kárpát-haza Galéria: Lázár Tibor Pannon pop című kiállításának megnyitója

2015. november 25.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Birkózó SzövetségStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Birkózó Szövetség

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Birkózó Szövetség, melynek célja, hogy a Kárpát-medencei szintű sporttevékenység szervezése és megvalósítása révén erősítsék a nemzeti összetartozást és elősegítsék a nemzeti integrációt. 


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Birkózó Szövetség

2015. november 25.
Kárpát-haza Labdarúgó TornaKárpát-haza Labdarúgó Torna

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Labdarúgó Torna égisze alatt 2015. november 28-29-én, a diósdi DNS Sportközpontban kerül sor a VI. Székelyföldért Teremlabdarúgó Torna küzdelmeire, amelynek keretében két – a VI. Székelyföldért Kupa, illetve a VI. Autonómia Kupa –, majd vigaszágon újabb  két – az I. Nemzeti Összetartozás Kupa, valamint az I. Kárpát-haza Kupa – trófea kerül kiírásra.  


tovább Kárpát-haza Labdarúgó Torna

2015. november 16.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet személyi asszisztens/titkársági- és iratkezelési munkakör betöltésére

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a "Közszolgálati tisztviselőkről szóló" 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Koordinációs Főosztályán személyi asszisztens/titkársági- és iratkezelési munkatársi munkakör betöltésére.


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázatot hirdet személyi asszisztens/titkársági- és iratkezelési munkakör betöltésére

2015. november 16.
Sepsiszentgyörgyön a Boldogasszony kiállításSepsiszentgyörgyön a Boldogasszony kiállítás

A csíksomlyói Mária kegyszobor megalkotásának ötszázadik évfordulójára hirdetett Mária-év alkalmából megálmodott Boldogasszony kiállítás-sorozat Csíkszereda, Gyimesfelsőlok és Gyergyószentmiklós után újabb erdélyi helyszínére érkezett. November 12-én Sepsiszentgyörgyön nyitotta meg kapuit a tárlat, amely  ötvenöt kiemelkedő Kárpát-medencei magyar kortárs művész Szűz Mária ábrázolását mutatja be. 


tovább Sepsiszentgyörgyön a Boldogasszony kiállítás

2015. november 12.
Mécs László emlékmise PannonhalmánMécs László emlékmise Pannonhalmán

Záróakkordjához érkezett a Mécs László emlékév keretében vegbemenő programsorozat. Az emlékévet a Nagykapos és Vidéke Társulás hirdette meg, melyet felkarolt és társult hozzá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Szász Jenő, elnök pedig védnökséget vállalt felette. „Próbáljuk megkeresni azokat a fogódzókat, kapaszkodókat, amibe nemcsak a külhoni magyar testvéreink, hanem az egész magyar nemzet kapaszkodhat. Én azt gondolom, hogy Mécs László több okból ilyen. Az élet egyik legszentebb küldetésének tesz eleget. S mint olyan, mindannyiunk számára világító jel" – mondta el az NSKI elnöke.


tovább Mécs László emlékmise Pannonhalmán

2015. november 6.
Lipcsey György felvidéki szobrászművész kiállítása a Kárpát-haza GalériábanLipcsey György felvidéki szobrászművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott képzőművészeti kiállítótér, a Kárpát-haza Galéria idén tízedik alkalommal nyitotta meg kapuit november 5-én, ezúttal egy Felvidékről érkezett Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Lipcsey György munkáit tárva a budapesti közönség elé. 


tovább Lipcsey György felvidéki szobrászművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. november 5.
Székelyföldi és vajdasági asztaliteniszezők SzombathelyenSzékelyföldi és vajdasági asztaliteniszezők Szombathelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Asztalitenisz Szövetség 2015. július 1-jén kötött stratégiai megállapodásának értelmében a két szervezet - a Kárpát-medencei szintű sporttevékenység szervezésében való együttműködés révén - a nemzeti összetartozást és a nemzeti integráció erősítését tűzte ki célul.


tovább Székelyföldi és vajdasági asztaliteniszezők Szombathelyen

2015. november 2.
Konferencia Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmábólKonferencia Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmából

Urmánczy Nándor országgyűlési képviselő halálának 75. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát október 31-én Maroshévízen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Veritas Történetkutató Intézet és a dr. Urmánczy Nándor Egyesület.


tovább Konferencia Urmánczy Nándor halálának 75. évfordulója alkalmából

2015. október 29.
„Kora hídembere volt gróf Esterházy János” „Kora hídembere volt gróf Esterházy János”

Esterházy János emlékére rendezett konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Rákóczi Szövetség Vas megyei szervezete 2015. október 28-án, az Őrvidék Házban. A XX. századi mártírsorsú politikus a felvidéki magyarság szellemi vezetője volt, s bár meghurcolták, elvei mellett mindvégig kitartott. Kilenc előadás hangzott el: felidézték a gróf életútját, politikai pályáját, a kisebbségi sorban élő magyarság múltját és jelenét.


tovább „Kora hídembere volt gróf Esterházy János”

2015. október 23.
Szász Jenő: a nemzeti történelmet nem elég tanítaniSzász Jenő: a nemzeti történelmet nem elég tanítani

A nemzeti történelmet nem elég tanítani, eszméinek követésére a fiatalokat nevelni kell - mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a budapesti Bem József-szobornál tartott koszorúzási ünnepségen csütörtökön.


tovább Szász Jenő: a nemzeti történelmet nem elég tanítani

2015. október 23.
Másodszor vett részt az NSKI a „Margó” esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában Másodszor vett részt az NSKI a „Margó” esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai immár második alkalommal vettek részt a Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézete és az Észak-magyarországi Regionális Kutatásokért Alapítvány (ÉMORKA) által idén már ötödik alkalommal megrendezett Margó esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában. A rendezvénysorozat célja a hallgatók tudásának elmélyítése, közösségi felelősségtudatának erősítése és tudásuk megmérettetése révén a helyi fejlesztésbe bevonható energiák felerősítése.


tovább Másodszor vett részt az NSKI a „Margó” esettanulmány-készítő verseny lebonyolításában

2015. október 21.
Kárpát-medencei együttműködés a turisztikai- és az agrármarketing területen isKárpát-medencei együttműködés a turisztikai- és az agrármarketing területen is

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Turizmus Zrt.  A megállapodást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese írták alá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet székházában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. A két szervezet együttműködése újabb lépés egy Kárpát-medencei, az élet minden területét felölelő közös tér kialakítása felé.


tovább Kárpát-medencei együttműködés a turisztikai- és az agrármarketing területen is

2015. október 21.
Minden magyar felelős minden magyarértMinden magyar felelős minden magyarért

2015. október 20-21. között Borbély Lénárd csepeli polgármester, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese és Szentkirályi Aladár, a csepeli Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója részvételével egy delegáció utazott az erdélyi Magyarköblösre és Kidére, a  helyi magyar közösségek támogatása céljával.


tovább Minden magyar felelős minden magyarért

2015. október 21.
Tóth Tímea felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza GalériábanTóth Tímea felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában

Tóth Tímea felvidéki festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedden a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.


tovább Tóth Tímea felvidéki festőművész képeiből nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában

2015. október 21.
Megalakult a Székelyföldi TDM Szövetség

2015 október 16-án, Árkoson megalakult a székelyföldi turizmus fejlesztését támogató Pro Turismo Terrae Siculorum Szövetség.


tovább Megalakult a Székelyföldi TDM Szövetség

2015. október 20.
Megnyílt a Két határon túl című kiállítás Szabadkán

Két határon túl címmel felvidéki magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a szabadkai Városházán. A kiállítók között festők, grafikusok, szobrászok, iparművészek és építészek is szerepelnek. A megnyitón Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mondott ünnepi beszédet.


tovább Megnyílt a Két határon túl című kiállítás Szabadkán

2015. október 20.
Megújult a Néprajzi Múzeum állandó kiállításaMegújult a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Néprajzi Múzeum között létrejött stratégiai együttműködés keretében újult meg a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása, amely 2015. október 19-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.


tovább Megújult a Néprajzi Múzeum állandó kiállítása

2015. október 16.
Megnyílt a Boldogasszony kiállítás a Gyergyószentmiklósi múzeumban Megnyílt a Boldogasszony kiállítás a Gyergyószentmiklósi múzeumban

Egy tárlat, melynek létrehozása összeköti a Kárpát-medence magyar lakóit, és melynek témája alkotókban és nézőkben egyaránt erősíti a hitet – ennek a kiállításnak ad helyet Gyimesfelsőlok után újabb állomásként a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum.


tovább Megnyílt a Boldogasszony kiállítás a Gyergyószentmiklósi múzeumban

2015. október 16.
Böjte Csaba árvái a Nyirő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron Böjte Csaba árvái a Nyirő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron

Kilencvenkét éve lakatlan épületben, Nyirő József író egykori családi házában nyíltak meg az ajtók: ahol régen gyermekek tanultak, újra élettel telik meg. Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese szerint a két épület megőrzése a magyar jövőt szolgálja.


tovább Böjte Csaba árvái a Nyirő-lakban – Kettős házavatás Székelyzsomboron

2015. október 15.
II. Csepeli Hungarikum FesztiválII. Csepeli Hungarikum Fesztivál

2015. október 11-én immár második alkalommal került megrendezésre a Csepeli Hungarikum Fesztivál. A fesztivál célja az értékátörökítés és az őseink által hátrahagyott különlegességeink bemutatása mellett a nemzeti identitástudat, valamint a nemzeti összetartozás erősítése volt. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is képviseltette magát Fráter Olivér elnökhelyettes vezetésével.


tovább II. Csepeli Hungarikum Fesztivál

2015. október 12.
„Halálra ítélt álomból is születhet élet” – Magyar Napok az erdélyi mélyszórványban„Halálra ítélt álomból is születhet élet” – Magyar Napok az erdélyi mélyszórványban

2015. október 10-11-én harmadik alkalommal rendezett magyar napokat az erdélyi mélyszórványban Tür és Küküllőszög magyar közössége. Egy újabb álom megvalósulását ünnepelhette a közelmúltban sokak által még „halálra ítélt” közösség: a tavaly felavatott Magyar Ház mellett idén megnyitotta kapuit a néprajzi múzeum és a magyar könyvtár, valamint a szabadtéri műsorok és előadások számára elkészült egy szabadtéri színpad is.


tovább „Halálra ítélt álomból is születhet élet” – Magyar Napok az erdélyi mélyszórványban

2015. október 12.
Csepeli látogatás KárpátaljánCsepeli látogatás Kárpátalján

Szinte napra pontosan három hónappal a Csepel Önkormányzata által kárpátaljai magyar települések megsegítésére felajánlott 10 millió forintos adomány átadását követően 2015. október 8-9-én ismét Kárpátaljára látogatott a XXI. kerületi önkormányzat delegációja. A Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Németh Szilárd országgyűlési képviselő vezetésével érkező delegáció tagja volt Fráter Olivér – a kezdeményezést szintén támogató – Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is.


tovább Csepeli látogatás Kárpátalján

2015. október 8.
Őszi Hadjárat SzentegyházánŐszi Hadjárat Szentegyházán

Idén – október 3. és 5. között – tízedik alkalommal szervezték meg az Őszi Hadjárat nevű hagyományőrző rendezvényt Szentegyházán. Az idei rendezvény fővédnöke Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár volt, a pénteki szentmisét követően Szász Jenő, az NSKI elnöke és Rusz Sándor polgármester mondott ünnepi beszédet.


tovább Őszi Hadjárat Szentegyházán

2015. október 6.
Szász Jenő: a magyar szívvel véghezvitt tett példája az aradiakéSzász Jenő: a magyar szívvel véghezvitt tett példája az aradiaké

Az aradi vértanúk példája mutatja, hogy még az adottságként örökölt állapotnál, az anyanyelvnél és a magyar származásnál is van több: a cselekedet, a magyar szívvel véghezvitt tett és ha szükséges, a legnagyobb áldozat meghozatala - jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az aradi vértanúk tiszteletére rendezett konferencián.


tovább Szász Jenő: a magyar szívvel véghezvitt tett példája az aradiaké

2015. október 4.
Rétvári Bence: A nemzet lelkével is kell törődniRétvári Bence: A nemzet lelkével is kell törődni

„A magyar emberek hányatott lelkületű közösségben élnek”

 

Megkezdődött a Kárpát-medencei Magyar Lelki Segítő Szolgálat háromnapos hálózatépítő konferenciája pénteken Berekfürdőn. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a megnyitó áhítat után azt mondta: a 20. századi magyar történelem rendkívül hányattatott volt. Az államtitkár az alaptörvényt idézte, amely szerint Magyarországnak lelki megújulásra van szüksége. A rendezvényen köszöntőt mondott Fráter Olivér, az NSKI elnök­helyettese.


tovább Rétvári Bence: A nemzet lelkével is kell törődni

2015. szeptember 30.
A Rákóczi Szövetség vezetőképzője ViskenA Rákóczi Szövetség vezetőképzője Visken

A Rákóczi Szövetség 2015. szeptember 25-27. között tizennyolcadik alkalommal tartotta meg ifjúsági találkozóval egybekötött vezetőképzőjét, ezúttal a kárpátaljai Visken. A háromnapos esemény célja a Rákóczi Szövetség kárpátaljai tagszervezetei közötti kapcsolatépítés elősegítése, a vezetők képzése, a szervezetek munkájának segítése, a hatékonyság-javítás és a tartalmas, jó hangulatú együttlét volt. A rendezvényen 11 kárpátaljai magyar tannyelvű iskola több mint 50 tanára és diákja képviseltette magát. 


tovább A Rákóczi Szövetség vezetőképzője Visken

2015. szeptember 30.
Szobrot avattak Nagykaposon a Mécs László Emlékév keretébenSzobrot avattak Nagykaposon a Mécs László Emlékév keretében

Tudományos konferenciával és szoboravató ünnepséggel folytatódott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében zajló Mécs László Emlékév. A két világháború között szolgáló papköltő tiszteletére tartottak rendezvényt szeptember 26-án Nagykaposon.


tovább Szobrot avattak Nagykaposon a Mécs László Emlékév keretében

2015. szeptember 25.
„A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia„A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia

„A stílus kérdései a nyelv- és nemzetstratégiában” címmel rendezett közös konferenciát a 90 éves Szathmári István professzor tiszteletére a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Nyelvstratégiai Intézet szeptember 23-án az ELTE-BTK Kari tanácstermében. 


tovább „A stílus kérdései a nyelv-és nemzetstratégiában” konferencia

2015. szeptember 24.
Kákonyi Csilla erdélyi festőművész tárlata a Kárpát-haza GalériábanKákonyi Csilla erdélyi festőművész tárlata a Kárpát-haza Galériában

Szerdán este nyílt meg Kákonyi Csilla erdélyi festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galéria idei tizenharmadik, összességében pedig már a huszonötödik rendezvényeként. 


tovább Kákonyi Csilla erdélyi festőművész tárlata a Kárpát-haza Galériában

2015. szeptember 24.
XV. Lakiteleki Filmszemle

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület tizenötödik alkalommal rendezte meg a Lakiteleki Filmszemlét. A Gaál István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, fényképész, operatőr emlékezetére megrendezett eseménynek a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet két filmalkotást részesített különdíjban.


tovább XV. Lakiteleki Filmszemle

2015. szeptember 24.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és a KREStratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és a KRE

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Károli Gáspár Református Egyetem 2015. szeptember 23-án. 


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és a KRE

2015. szeptember 24.
Pléhkrisztus a debreceni Szent József Római Katolikus Gimnázium udvaránPléhkrisztus a debreceni Szent József Római Katolikus Gimnázium udvarán

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából napvilágot látott, Kozma Mihály által jegyzett Pléhkrisztus című kötet rendhagyó könyvbemutatójára került sor Debrecenben. A Szent József Gimnázium udvarán a szerző által állíttatott pléhkrisztust is felavatták. Szász Jenő, az NSKI elnöke, köszöntőjét követően „székely földet” helyezett el a feszület lábánál. 


tovább Pléhkrisztus a debreceni Szent József Római Katolikus Gimnázium udvarán

2015. szeptember 23.
Átadták a Széchenyi Társaság díjaitÁtadták a Széchenyi Társaság díjait

Gróf Széchenyi István születésének 224. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen adták át hétfőn a Széchenyi Társaság díjait. A díjazottak között volt Intézetünk munkatársa Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke.


tovább Átadták a Széchenyi Társaság díjait

2015. szeptember 21.
Népviseletbe öltözött Homoród mente Népviseletbe öltözött Homoród mente

Az oklándi egyházközség adott otthont a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében immár második alkalommal megrendezett Homoród menti népviseleti találkozónak szeptember 19-én.


tovább Népviseletbe öltözött Homoród mente

2015. szeptember 16.
A Gyimesek mesebeli tájára érkezett a Boldogasszony kiállítás A Gyimesek mesebeli tájára érkezett a Boldogasszony kiállítás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott nagyszabású Boldogasszony kiállítás legújabb helyszínére, a Gyimesek mesebeli tájára, történelmi környezetébe érkezett. 


tovább A Gyimesek mesebeli tájára érkezett a Boldogasszony kiállítás

2015. szeptember 16.
II. Magyar Népdal Napja II. Magyar Népdal Napja

2015. szeptember 11. és 13. között került megrendezésre a II. Magyar Népdal Napja Martonvásáron, melyhez társszervezőként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is csatlakozott.


tovább II. Magyar Népdal Napja

2015. szeptember 16.
 Néptáncpedagógus képzést indít a jászberényi Szent István Egyetem Néptáncpedagógus képzést indít a jászberényi Szent István Egyetem

Erdélyből, Moldvából, Felvidékről hagyományőrző népművészek és a tudományos élet kiemelkedő szakembereinek közreműködésével indít néptáncpedagógus képzést a Csángó Fesztivál Alapítvánnyal és Jászság Népi Együttessel közösen a jászberényi Szent István Egyetem.    


tovább  Néptáncpedagógus képzést indít a jászberényi Szent István Egyetem

2015. szeptember 15.
Énlaka konferencia – ötödszörÉnlaka konferencia – ötödször

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2013-as indulásával egyidejűleg kapcsolódott be az Énlaka-programba, amelynek előzményei még a kilencvenes évekig nyúlnak vissza. 1994-ben kezdődött az autentikus székely gazdálkodó falu épített örökségének (lakóházak, gazdasági épületek, templom, temető) mentése és őrzése, s amelynek kimondott-kimondatlan célja a falu felvétele a világörökségi listára. Az Énlaka-konferenciasorozat V. rendezvénye a székelység zenei kultúrájának történeti mélységében való megismertetését tűzte ki célul.


tovább Énlaka konferencia – ötödször

2015. szeptember 15.
A falugondnoki hálózat Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségeiről tanácskoztak TorockónA falugondnoki hálózat Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Torockón

A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete és a Brassais Véndiák Alapítvány 2015. szeptember 8-a és 10-e között Torockón rendezett szakmai tanácskozást, amelyen a falugondnoki szolgálat Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségeiről tanácskoztak az egybegyűltek. A Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóság részéről Schwarcz Gyöngyi osztályvezető képviselte.


tovább A falugondnoki hálózat Kárpát-medencei kiterjesztésének lehetőségeiről tanácskoztak Torockón

2015. szeptember 10.
A föld mélyétől a csillagokig:  Történelmi és geológiai túra a Balaton-felvidéken A föld mélyétől a csillagokig: Történelmi és geológiai túra a Balaton-felvidéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet „Magyar gyermek – magyar iskolába” című mintaprojektje keretében 2015. szeptember 6-9 között huszonhat, az erdélyi mély-szórványból származó diák és szüleik vettek részt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba szervezett kiránduláson. 


tovább A föld mélyétől a csillagokig:  Történelmi és geológiai túra a Balaton-felvidéken

2015. szeptember 9.
Keresztyén Ifjúsági Sportnap KárpátaljánKeresztyén Ifjúsági Sportnap Kárpátalján

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) 2015. szeptember 5-én immár második alkalommal rendezte meg kárpátaljai magyar fiatalok számára a Tóháti Ifjúsági Keresztyén Sportnapot, mely kezdeményezéshez ezúttal társszervezőként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is csatlakozott.


tovább Keresztyén Ifjúsági Sportnap Kárpátalján

2015. szeptember 4.
A székely népzenéről és néptáncról tartanak konferenciát ÉnlakánA székely népzenéről és néptáncról tartanak konferenciát Énlakán

Az Énlaka-konferenciák V. rendezvénye a székelység zenei kultúrájának történeti mélységében való megismertetését tűzte ki célul. A 2015. szeptember 11-13-ig tartó konferencia előadói az eddigi kutatások eredményeit összegzik, valamint irányt szabnak az eljövendő tudományos és művészeti tevékenységnek. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet társszervezésében megvalósuló rendezvényen az NSKI két munkatársa, Bali János és Mihály János is tart előadást. 


tovább A székely népzenéről és néptáncról tartanak konferenciát Énlakán

2015. szeptember 3.
Kövér László nemzetpolitikai célkitűzésekről beszélt New YorkbanKövér László nemzetpolitikai célkitűzésekről beszélt New Yorkban

 A nemzetpolitikában elérkezett az idő a határon túlra befektető magyar vállalkozók támogatására - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor vasárnap este a New York-i Magyar Házban helyi magyar szervezetek képviselőivel találkozott. A találkozón részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.  


tovább Kövér László nemzetpolitikai célkitűzésekről beszélt New Yorkban

2015. augusztus 31.
Megalakult a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület

Augusztus 30-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban megalakult a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület. Az alapító tagok valójában évek óta zajló együttműködésének keretet adó szervezet célja elsősorban a magyarlakta térségek turizmusának fejlesztése a Kárpát-medencében.


tovább Megalakult a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület

2015. augusztus 31.
Magyarok Nagyasszonya kápolna a washingtoni bazilikábanMagyarok Nagyasszonya kápolna a washingtoni bazilikában

Megáldotta a Magyarok Nagyasszonya kápolnát szombaton a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikában Erdő Péter esztergom-budapesti és Donald Wuerl washingtoni érsek. Kövér László, az Országgyűlés elnöke Szent István zászlót ajándékozott a bazilikának. Az eseményen részt vett Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke is.


tovább Magyarok Nagyasszonya kápolna a washingtoni bazilikában

2015. augusztus 27.
Szász Jenő: a magyarság jövője a Kárpát-medencében vanSzász Jenő: a magyarság jövője a Kárpát-medencében van

A magyarság jövője a Kárpát-medencében van - jelentette ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke szerdán Szentendrén, a 27. Kárpát-medencei főiskolástáborban tartott előadásában.


tovább Szász Jenő: a magyarság jövője a Kárpát-medencében van

2015. augusztus 27.
Vendégház átadás JánkmajtisonVendégház átadás Jánkmajtison

Vendégházat adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison 2015. augusztus 25-én. Az Agricolae Kft. által létrehozott épület – a már rendelkezésre álló szálláshelyekkel együtt – a cégcsoportnál dolgozó mintegy harminc kárpátaljai és tíz partiumi munkavállaló számára biztosít majd lakóhelyet. Az ünnepélyes átadón köszöntő beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, valamint Németh Szilárd és Tilki Attila országgyűlési képviselők.


tovább Vendégház átadás Jánkmajtison

2015. augusztus 25.
Megőrzés és megbecsülés - szombaton kezdetét vette az Interetno Fesztivál SzabadkánMegőrzés és megbecsülés - szombaton kezdetét vette az Interetno Fesztivál Szabadkán

Táncpanoráma, koncertek, népművészeti kirakodóvásár, borkóstoló, falatozás, játszóház és egyéb szórakoztató tartalmak várják az érdeklődőket a Népkör Magyar Művelődési Központ és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közös szervezésében megvalósuló idei Interetno Fesztiválon.


tovább Megőrzés és megbecsülés - szombaton kezdetét vette az Interetno Fesztivál Szabadkán

2015. augusztus 25.
Kopjafa-avatás TörökbálintonKopjafa-avatás Törökbálinton

Az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesületének szervezésében került sor augusztus 21-én, a törökbálinti Szérűskertben Balassagyarmat, a Civitas Fortissima és Kercaszomor, a Communitas Fortissima hős polgárai tiszteletére állított kopjafa-avató ünnepségre, valamint Törökbálint és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolata tizenöt éves évfordulójának megünneplésére.


tovább Kopjafa-avatás Törökbálinton

2015. augusztus 21.
Márton Áron szobrot avattak BalatonalmádibanMárton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

A város Szent István-napi programsorozatában, csütörtökön délután leplezték le Túri Török Tibor: Márton Áron mellszobrát a „Kézfogás” Európa szoborparkban.


tovább Márton Áron szobrot avattak Balatonalmádiban

2015. augusztus 10.
 A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

Több mint hetven Kárpát-medencei gazda, mezőgazdasági szakirányon tanuló vagy tanulmányait befejező fiatal vett részt augusztus 7-e és 9-e között A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében című háromnapos konferencián Székelykeresztúron. A rendezvényen megnyitó beszédet mondott Molnár Miklós, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöki kabinetvezetője, valamint előadást tartott Csapó György, az NSKI osztályvezetője.


tovább  A fiatalok mezőgazdasági perspektívái a Kárpát-medencében

2015. augusztus 7.
Köszönet jár a magyarság kultúráját őrzőknekKöszönet jár a magyarság kultúráját őrzőknek

Megkezdődött a Kárpát-Haza Magyar Konferencia

 

Köszönet jár mindazoknak, akik a magyarság kultúráját napjainkig őrzik, ápolják és továbbadják, hallatlan nagy szolgálatot téve ezzel az európai és az egyetemes kultúrának is - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a huszonötödik jászberényi Csángó Fesztivál keretében rendezett Kárpát-Haza Magyar Konferencia első napján, pénteken.


tovább Köszönet jár a magyarság kultúráját őrzőknek

2015. augusztus 2.
Évek-Képek: Duncsák Attila felvidéki festőművész kiállítása a Kárpát-haza GalériábanÉvek-Képek: Duncsák Attila felvidéki festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Duncsák Attila felvidéki festőművész különféle korszakaiban készült mintegy harminc alkotását mutatja be az a kiállítás, amely "Évek - Képek" címmel péntek este nyílt meg Budapesten a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria keretei között.


tovább Évek-Képek: Duncsák Attila felvidéki festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. július 29.
„Hazaérkezett” Boldogasszony-kiállítás „Hazaérkezett” Boldogasszony-kiállítás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által a jubileumi Mária-év alkalmából életre hívott Boldogasszony kiállítás-sorozat – Budapest, illetve Ungvár és Beregszász után – Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban nyitotta meg kapuit. A kortárs módon újrafogalmazott Mária-ábrázolásokat bemutató képzőművészeti tárlat szeptember másodikáig látogatható.


tovább „Hazaérkezett” Boldogasszony-kiállítás

2015. július 28.
A tények magukért beszélnek – Statisztika igazolja: 30%-kal többen tettek sikeres érettségit az NSKI felkészítője utánA tények magukért beszélnek – Statisztika igazolja: 30%-kal többen tettek sikeres érettségit az NSKI felkészítője után

Sikeres volt az érettségi felkészítő-sorozat folytatása Székelyföldön, ezt igazolja a a statisztika is – értékelték az elért eredményt a felkészítő lebonyolítói. Hargita megyében a felkészítőn részt vevő tanulók 81%-a, Kovászna megyében pedig 93%-a tett sikeres érettségit.


tovább A tények magukért beszélnek – Statisztika igazolja: 30%-kal többen tettek sikeres érettségit az NSKI felkészítője után

2015. július 27.
A Kárpát-medencei magyarság hálózatosodása mentén van csak biztos jövőnk – szakmai műhelybeszélgetés TusványosonA Kárpát-medencei magyarság hálózatosodása mentén van csak biztos jövőnk – szakmai műhelybeszélgetés Tusványoson

Az idei Bálványosi Szabadegyetem megnyitója utáni első szakmai műhely keretei között aktuális és sürgősen rendezésre váró témák kerültek az asztalra. "Úgy jönnek, mintha mennénk - Elvándorlás és bevándorlás: lehetőség vagy probléma?" címszó alatt Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Csáky Pál európai parlamenti képviselő és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke osztotta meg gondolatait szerda délelőtt Tusnádfürdőn. 


tovább A Kárpát-medencei magyarság hálózatosodása mentén van csak biztos jövőnk – szakmai műhelybeszélgetés Tusványoson

2015. július 21.
Először szerveztek strandvízilabda tornát SzékelyudvarhelyenElőször szerveztek strandvízilabda tornát Székelyudvarhelyen

A sportág népszerűsítése volt a célja annak a strandvízilabda tornának, amit a SEPTIMIA Szabadidőközpontban rendeztek hétvégén. A július 18-19-én ragyogó időben megtartott barátságos tornán négy csapat vett részt, a Sportliget S.E. Budapestről, a Transylvanian Owl's és a Mini-Max Sportklub Marosvásárhelyről, valamint az Egri Vízmű S.C. A torna fővédnöke dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja volt.


tovább Először szerveztek strandvízilabda tornát Székelyudvarhelyen

2015. július 17.
Kutatás, tanácskozás és szakmai kapcsolatépítés FelvidékenKutatás, tanácskozás és szakmai kapcsolatépítés Felvidéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015-ben kiemelt figyelmet fordít a felvidéki magyar fiatalok továbbtanulási szándékaira, célkitűzéseire és lehetőségeire. 2015 tavaszán kérdőíves felmérést végeztünk a felvidéki magyar középiskolás fiatalok körében. A még érettségi előtt álló fiatalokat továbbtanulási és munkavállalási terveikről, továbbá jövőbeli céljaikról kérdeztük. Az itt kapott eredményeket a felvidéki oktatási élet prominens szereplőivel, meghatározó alakjaival készített interjúkkal egészítjük ki.


tovább Kutatás, tanácskozás és szakmai kapcsolatépítés Felvidéken

2015. július 10.
Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalombanErdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

Nyirő József életútjáról, munkásságáról és emlékezetéről tartottak fórumot péntek délután a III. Martosi Szabadegyetemen. A „székely apostol” hagyatékáról Medvigy Endre irodalomkutató és Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszélgetett. Az esemény házigazdája Varga Tibor, a Via Nova ICS elnökhelyettese volt.


tovább Erdélyország az én hazám – Nyirő József életútja és helye a magyar irodalomban

2015. július 10.
Rákóczi az államférfi, Rákóczi a jelkép, Rákóczi a fejedelemRákóczi az államférfi, Rákóczi a jelkép, Rákóczi a fejedelem

Ha valaki a közösség szolgálatát tartja a hivatásának, akkor annak végig ki kell tartani emellett – ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter jelentette ki azon a csütörtöki tudományos konferencián, melyet II. Rákóczi Ferenc halálának 280. évfordulója alkalmából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, valamint a Rákóczi Szövetséggel közösen szervezett a szombathelyi Őrvidék Házban.

 


tovább Rákóczi az államférfi, Rákóczi a jelkép, Rákóczi a fejedelem

2015. július 9.
A kegyelem pillanata... Boldogasszony kiállítás Beregszászon A kegyelem pillanata... Boldogasszony kiállítás Beregszászon

Második állomására érkezett a Kárpát-haza Galéria által életre hívott Boldogasszony című vándorkiállítás. A tárlat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében július 7-én nyílt meg Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kiállítótermében.


tovább A kegyelem pillanata... Boldogasszony kiállítás Beregszászon

2015. július 9.
Természetes régióink gazdasági felvirágoztatása a hatékony külpolitika és nemzetstratégia zálogaTermészetes régióink gazdasági felvirágoztatása a hatékony külpolitika és nemzetstratégia záloga

A III. Martosi Szabadegyetem megnyitóját követően a felvidéki oktatás helyzetéről beszélgettek a téma szakavatottjai, majd egy nemzetstratégiai gazdasági fórum folyt az Úszó színpadon. Ez utóbbin Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, illetve Duray Miklós, közíró, egyetemi docens osztották meg nézeteiket. A fórumot Csonka Ákos, a Via Nova ICS Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője irányította.


tovább Természetes régióink gazdasági felvirágoztatása a hatékony külpolitika és nemzetstratégia záloga

2015. július 8.
„Minden magyar felelős minden magyarért”

Orbán Viktor miniszterelnök korábban felhívást intézett a magyar önkormányzatokhoz, illetve a megyei jogú városokhoz, hogy lehetőségükhöz mérten támogassanak kárpátaljai magyar településeket, szolidaritást vállalva, és segítve az ott élő magyar lakosságot. Csepel önkormányzata az elsők között reagált a felhívásra, s 2015 márciusában a képviselőtestület úgy határozott, hogy tízmillió forinttal támogatja a kárpátaljai magyarságot. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet javaslatára esett az önkormányzat választása Beregsomra, Csonkapapira és a Beregszászi 6. Számú Általános Iskolára - írja a Kárpátalja Ma.


tovább „Minden magyar felelős minden magyarért”

2015. július 2.
Státusz, kedvezmény és állampolgárság – Interjú Szász Jenővel és Duray Miklóssal Státusz, kedvezmény és állampolgárság – Interjú Szász Jenővel és Duray Miklóssal

A közelmúltban Veszprémben szervezett magyar nemzetpolitikai és nemzetstratégiai intézetek első tematikus találkozóján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő kijelentette: ha másfél évtizede a magyar országgyűlés a magyar állampolgársági jog kiterjesztéséről szóló törvényt fogadhatta volna el a státusztörvény helyett, akkor ma lényegesen egyszerűbb lenne a helyzet...


tovább Státusz, kedvezmény és állampolgárság – Interjú Szász Jenővel és Duray Miklóssal

2015. július 2.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Asztalitenisz SzövetségStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Asztalitenisz Szövetség

A megállapodást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Nátrán Roland a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke írta alá 2015. július 1-én, a Magyar Sport Házában. A két szervezet közös célja, hogy a Kárpát-medencei szintű sporttevékenység szervezése révén erősítsék a nemzeti összetartozást és elősegítsék a nemzeti integrációt.


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Asztalitenisz Szövetség

2015. július 2.
„Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista kiállítása a Kárpát-haza Galériában„Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Léphaft Pál Forum képzőművészeti díjas délvidéki karikaturista alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. június 30-án. A „Palikatúrák” című tárlat megnyitóján ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke dr. Gerzsa István miniszteri biztos és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.  A tárlatot Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője nyitotta meg.


tovább „Palikatúrák” – Léphaft Pál délvidéki karikaturista kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. július 2.
Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos műhelyekkel

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kutatási, Stratégiai és Koordinációs Igazgatóságának munkatársai szakmai kapcsolatépítés céljából folyó év június 22-26. között Kolozsvárra látogattak. A szakmai találkozókban gazdag néhány nap kiemelt célja volt a Kincses Kolozsvár 2015 kutatási projekt szakmai egyeztetése és elindítása.


tovább Szakmai kapcsolatépítés az erdélyi magyar tudományos műhelyekkel

2015. július 2.
A XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó döntőiA XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó döntői

2015. június 22-28. között immár XII. alkalommal kerültek megrendezésre az Aranycsapat Alapítvány szervezésében és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társrendezésében az Összmagyar Nemzeti Diáklabdarúgó Bajnokság magyarországi elődöntői és döntői. A rendezvény záró napján első ízben került lebonyolításra a külhoni régiók közötti Összmagyar Sárkányhajó Verseny.


tovább A XII. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság labdarúgó döntői

2015. június 30.
Először rendeznek Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót

Erdélyi, Vajdasági és Felvidéki népzenészek is részt vesznek az I. Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozón a Békéscsabához tartozó Mezőmegyeren a hét végén. A rendezvényen húsznál több népzenei együttes és néptánccsoport lép fel.


tovább Először rendeznek Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót

2015. június 29.
Galéria a magasbanGaléria a magasban

Huszonhét anyaországi és székelyföldi művész alkotásaival nyílt meg vasárnap, június 28-án Atyhában, a Munkácsy-díjas Vinczeffy László képzőművész portáján egy rendhagyó kiállítás, amelyre a művész által életre hívott Kakasülő Galéria keretében került sor. Az esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt, a kiállítást Nagy Miklós Kund művészeti író méltatta.


tovább Galéria a magasban

2015. június 29.
Múltidézés a jelen kihívásaivalMúltidézés a jelen kihívásaival

Az erdélyi fül-orr-gégegyógyászat múltját elevenítették fel, és aktualitásait ismertették a hétvégén Hargitafürdőn tartott konferencián. Az esemény apropóját az adta, hogy idén száz éves Erdélyben a fül-orr-gégegyógyászat.


tovább Múltidézés a jelen kihívásaival

2015. június 26.
Szakmai műhelytalálkozó ÁtánybanSzakmai műhelytalálkozó Átányban

2015. június 24-én került sor a „Kalákában a civilekért, a kultúráért és a helyi értékek megőrzéséért – Közösség- és gazdaságfejlesztés – Átány települési értékei” címet viselő szakmai műhelyfoglalkozásra Átányban. A rendezvényen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet részéről Sütő Attila és Horváth-Morber Janka vettek részt.


tovább Szakmai műhelytalálkozó Átányban

2015. június 25.
Gazdaságtervezési és fejlesztési munkacsoportok SzékelyföldönGazdaságtervezési és fejlesztési munkacsoportok Székelyföldön

2015. június 22-én és 23-án, Székelyföld gazdasági fejlesztésének érdekében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviselői székelyföldi önkormányzati vezetőkkel találkoztak. A megbeszéléseken Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Borboly Csaba és Incze Csongor, Hargita megye tanácsának elnöke és alelnöke, Péter Ferenc, a Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanács elnöke, valamint több NSKI munkatárs is részt vett.


tovább Gazdaságtervezési és fejlesztési munkacsoportok Székelyföldön

2015. június 25.
„Nemzetstratégiai” sikerek a kormánytisztviselői sport- és túranapon„Nemzetstratégiai” sikerek a kormánytisztviselői sport- és túranapon

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kancellária Sport Egyesület idén Zánkán szervezte meg a kormánytisztviselői sport- és túranapot, melyen a Nemzetstratégai Kutatóintézet csapata is megmérettette magát.


tovább „Nemzetstratégiai” sikerek a kormánytisztviselői sport- és túranapon

2015. június 24.
Legyen Ön is az Ars Sacra Fesztivál szereplője!

A 2007-ben Budapesten elindult rendezvénysorozat az elmúlt évben már közel 60 000 résztvevővel, több tucatnyi helyszínen, több száz magas színvonalú rendezvénnyel várta vendégeit. A következő Ars Sacra Fesztivál 2015. szeptember 19. és 27. között kerül megrendezésre, Budapest mellett számos magyarországi és Kárpát-medencei településen.


tovább Legyen Ön is az Ars Sacra Fesztivál szereplője!

2015. június 24.
Diákseregszemlét tartottak a jubileumi Versünnep Fesztivál szervezőiDiákseregszemlét tartottak a jubileumi Versünnep Fesztivál szervezői

A hétvégén tartották meg a jubileumi Versünnep Fesztivál Diákseregszemléjét Budapesten. Az idén 10 éves Versünnep Fesztivál általános- és középiskolás versmondóinak gáláján a Kárpát-medencében megrendezett elődöntők legjobbjai léptek fel Budapesten.


tovább Diákseregszemlét tartottak a jubileumi Versünnep Fesztivál szervezői

2015. június 19.
Az NSKI kétmillió forinttal járult hozzá a csepeli diákok gyűjtéséhez, amellyel a kárpátaljai gyerekeket segítik

Példaértékűnek nevezte Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a csepeli általános iskolások kezdeményezését, hogy adományt gyűjtenek kárpátaljai társaiknak. A gyerekek 200 ezer forintot gyűjtöttek, a pénzt csütörtökön adták át jelképesen Borbély Lénárdnak (Fidesz-KDNP), a kerület polgármesterének.


tovább Az NSKI kétmillió forinttal járult hozzá a csepeli diákok gyűjtéséhez, amellyel a kárpátaljai gyerekeket segítik

2015. június 18.
Első külhoni állomására, Ungvárra érkezett a Boldogasszony kiállításElső külhoni állomására, Ungvárra érkezett a Boldogasszony kiállítás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott nagyszabású Boldogasszony vándorkiállítás első külhoni helyszínére érkezett. Ungváron a Boksay József Megyei Szépművészeti Múzeumban június 17-én, helyi idő szerint 17 órakor ünnepélyes keretek között nyílt meg a tárlat. A kiállítás-sorozat fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. 


tovább Első külhoni állomására, Ungvárra érkezett a Boldogasszony kiállítás

2015. június 15.
Együttgondolkodás nemzetstratégiáról és nemzetpolitikárólEgyüttgondolkodás nemzetstratégiáról és nemzetpolitikáról

A Veszprémi Főegyházmegye Érseki Hivatala adott otthont a Nemzetstratégai Kutatóintézet, a Pannon Egyetem és a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely által 2015. június 11-én megrendezett Együttgondolkodás a nemzetstratégiáról és a nemzetpolitikáról című konferenciának, melynek fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt. A veszprémi konferencia egy olyan rendezvénysorozat első eseménye, amelynek célja, hogy megteremtse a párbeszéd lehetőségét a nemzettel kapcsolatos tárgyköröket kutató kormányzati háttérintézetek, valamint a külhoni magyar szakértők és kutatók számára.


tovább Együttgondolkodás nemzetstratégiáról és nemzetpolitikáról

2015. június 11.
„Az ismeretlen ismerős” – Szabó Ottó felvidéki grafikus- és festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában„Az ismeretlen ismerős” – Szabó Ottó felvidéki grafikus- és festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria idei hatodik, összességében pedig már a tizennyolcadik kiállítójaként ismerhette meg a hazai közönség a Pro Cultura Hungarica Díjas felvidéki Szabó Ottó grafikus- és festőművészt, akinek „Az ismeretlen ismerős” című tárlata 2015. június 10-én nyitotta meg kapuit Budapesten, a nemzet fővárosában. 


tovább „Az ismeretlen ismerős” – Szabó Ottó felvidéki grafikus- és festőművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. június 10.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a CÖF-CÖKAStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a CÖF-CÖKA

Az egyezményt Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Csizmadia László, a CÖF-CÖKA elnöke 2015. június 6-án írta alá Budapesten. A két szervezet együttműködési megállapodása újabb lépést jelent egy Kárpát-medencei, a társadalom minden területét felölelő közös tér kialakítása felé. 


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a CÖF-CÖKA

2015. június 8.
Szórvány: menteni a menthetőt Szórvány: menteni a menthetőt
Rostás Szabolcs írása a Krónika Online-on

„A szórvány egy nemzet öregkora. Aki a szórványt nem becsüli, az sem a tömböt, sem a jövőt nem érdemli.”


tovább Szórvány: menteni a menthetőt

2015. június 8.
A Rákóczi Szövetség ifjúsági találkozóval egybekötött vezetőképzője ViskenA Rákóczi Szövetség ifjúsági találkozóval egybekötött vezetőképzője Visken

A Rákóczi Szövetség 2015. június 5-7. között tizenhetedik alkalommal tartotta meg ifjúsági találkozóval egybekötött vezetőképzőjét a kárpátaljai Visken. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkájáról és feladatairól Fráter Olivér, az Intézet elnökhelyettese tartott előadást.


tovább A Rákóczi Szövetség ifjúsági találkozóval egybekötött vezetőképzője Visken

2015. június 8.
„Határ minket el nem választ…”„Határ minket el nem választ…”

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Ypsylon Média Kft. közös szervezésében, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából került sor június 3-án, Székelyudvarhelyen, illetve június 4-én, Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld – Magyarország felnőtt barátságos futsal mérkőzésekre. A több mint tíz éves múltra visszatekintő barátságos mérkőzések sorozata – minden más sportágat megelőzve – 2004-ben indult útjára, célja pedig nem volt más, mint a nemzeti együvé tartozás és a magyar-magyar kapcsolatok erősítése.


tovább „Határ minket el nem választ…”

2015. június 5.
„Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula „Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező június 4-e 2010 óta nemzeti emléknap Magyarországon: a Nemzeti Összetartozás Napja. 2015. június 4-én Berettyóújfaluban is megemlékeztek a trianoni békeszerződésről. Az eseményen beszédet mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese.


tovább „Magyar az, akinek fáj Trianon” – Illyés Gyula

2015. június 3.
Szakáli István Loránd: Felelősséggel és hűséggel a Kárpát-medencében sikertörténetet csinálhatunkSzakáli István Loránd: Felelősséggel és hűséggel a Kárpát-medencében sikertörténetet csinálhatunk

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Főiskola társszervezésében megvalósult „A Kárpát-haza jövője” címet viselő konferencián előadást tartott Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, akit a magyarság jövőképéről és a hungarikumok szerepéről kérdeztünk. 


tovább Szakáli István Loránd: Felelősséggel és hűséggel a Kárpát-medencében sikertörténetet csinálhatunk

2015. június 1.
Kárpát-medencei Pedagógusnap, valamint Kopriva Attila és tanítványai kiállításának megnyitója  az Óbudai EgyetemenKárpát-medencei Pedagógusnap, valamint Kopriva Attila és tanítványai kiállításának megnyitója az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem május 29-én ötödik alkalommal rendezte meg – a Kárpát-medencei felsőoktatás magyar képviselői részvételével – az EU-PED 2015 pedagógusnapi ünnepséget, mely egyrészt tiszteletadás a magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevő pedagógusoknak, másrészt a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának kifejezése is. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese. 


tovább Kárpát-medencei Pedagógusnap, valamint Kopriva Attila és tanítványai kiállításának megnyitója  az Óbudai Egyetemen

2015. június 1.
Székelyföld-Magyarország felnőtt válogatott futsal mérkőzésekSzékelyföld-Magyarország felnőtt válogatott futsal mérkőzések

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kerül sor június 3-án, Székelyudvarhelyen, illetve június 4-én, Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld - Magyarország felnőtt barátságos futsal mérkőzésekre.


tovább Székelyföld-Magyarország felnőtt válogatott futsal mérkőzések

2015. május 30.
Balog Zoltán: Balog Zoltán: "Nem adjuk fel a nemzet határok feletti békés újraegyesítését"

A magyar nemzet határok feletti békés újraegyesítésének fontosságát hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon, egy emlékműavatáson.


tovább Balog Zoltán:

2015. május 28.
„Az élet szebb velünk, mint nélkülünk”„Az élet szebb velünk, mint nélkülünk”

Beszámoló a csíksomlyói zarándokútról

 

Idén is több százezer magyar érkezett Csíksomlyóra, hogy nemzetünk Nagyasszonyának oltalmát kérje. A Budapestről csütörtök reggel induló zarándokvonat késő éjjel ért Gyergyószentmiklósra, másnap bejárta a festői Gyimeseket, hogy eljuttassa a zarándokokat az ezeréves határra, Gyimesbükkre. Szombaton majd’ félmillióan gyűltek össze a somlyói nyeregben. A Jakubinyi György érsek által celebrált szentmise után a résztvevők pápai áldásban részesültek. A vasárnapi visszautazás előtt Gyergyószentmiklós főterén tartottak ünnepi szentmisét, ahol Böjte Csaba is szólt a megjelentekhez. A zarándoklaton a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai is részt vettek. A következőkben munkatársunk beszámolóját olvashatják.


tovább „Az élet szebb velünk, mint nélkülünk”

2015. május 27.
Emléktáblát állítottak Keresztes Lajos tiszteletére Alsósófalván és ParajdonEmléktáblát állítottak Keresztes Lajos tiszteletére Alsósófalván és Parajdon

2015. május 24-én, Pünkösd vasárnapján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Birkózó Szövetség, az 1928-as amszterdami olimpiai játékok győztesének tiszteletére emléktáblát állított a birkózó bajnok szülőfalujában.


tovább Emléktáblát állítottak Keresztes Lajos tiszteletére Alsósófalván és Parajdon

2015. május 26.
Duray Miklós: Rátaláltunk a helyes útra a Kárpát-haza újrateremtéséhezDuray Miklós: Rátaláltunk a helyes útra a Kárpát-haza újrateremtéséhez

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Főiskola társszervezésében megvalósult „A Kárpát-haza jövője” címet viselő konferencián részt vett Duray Miklós felvidéki politikus, közíró is, akit a Kárpát-medencei és azon belül a felvidéki magyarság helyzetéről, kilátásairól kérdeztük.


tovább Duray Miklós: Rátaláltunk a helyes útra a Kárpát-haza újrateremtéséhez

2015. május 26.
Megnyílt a Boldogasszony kiállítás a Várkert BazárbanMegnyílt a Boldogasszony kiállítás a Várkert Bazárban

A Kárpát-medence és a diaszpóra kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária ábrázolásait felvonultató Boldogasszony vándorkiállítás megnyitó rendezvényére 2015. május 20-án került sor a Várkert Bazárban. A tárlatot professor emeritus Fekete György nyitotta meg, valamint ünnepi beszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítás fővédnöke Áder János köztársasági elnök. 


tovább Megnyílt a Boldogasszony kiállítás a Várkert Bazárban

2015. május 20.
Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

A maroshévízi önkormányzat, az Alma Mater Egyesület, a Kemény János Gimnázium és Alapítvány, a Maroshévízi RMDSZ, valamint a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület szervezésében jött létre a negyedik Maroshévízi Magyar Napok május 12-e és 17-e között. A rendezvényen Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese Orbán Balázs politikai tevékenységéről tartott előadást.


tovább Negyedik alkalommal rendeztek magyar napokat Maroshévízen

2015. május 19.
Szórványoktatási stratégiai megfontolások

Az erdélyi Krónika napilap május 11-i lapszámában jelent meg Dr. Puskás Attila jegyzete a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szórványoktatási stratégiájáról.


tovább Szórványoktatási stratégiai megfontolások

2015. május 18.
Megjelent a Csíksomlyó Magazin 2015. évi lapszámaMegjelent a Csíksomlyó Magazin 2015. évi lapszáma

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Excenter-Demo Stúdió Kft. közös kiadásában megjelent a Csíksomlyó Magazin 2015. évi lapszáma.


tovább Megjelent a Csíksomlyó Magazin 2015. évi lapszáma

2015. május 18.
Nemzetközi Természetfilm FesztiválNemzetközi Természetfilm Fesztivál

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségében zajló, idén első alkalommal megrendezett grandiózus nemzetközi természetfilm fesztiválra a határidőig 42 országból 424 film nevezett. Miután a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a Kárpát-medence összefüggő természeti környezetének és kulturális örökségének bemutatására, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt szakmai közreműködőként csatlakozott a rendezvényhez.


tovább Nemzetközi Természetfilm Fesztivál

2015. május 14.
 Maroknyi székely legényke Maroknyi székely legényke

Az elmúlt hetek-hónapok magyar jégkorongsikereihez csatlakozott az a huszonhárom piciny székely legényke is, akik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Programjának „színeibe” öltözve a Dél-Tirolban megrendezett „Igor Loro” kupán második helyezést értek el. 


tovább  Maroknyi székely legényke

2015. május 12.
A Kárpát-haza Jövője KonferenciaA Kárpát-haza Jövője Konferencia

A jelenleg 12-12,5 milliós magyarság a legnagyobb nemzeti közösség a Kárpát-medencében, s mint ilyen, fontos, hogy a Kárpát-medencei fejlődés mozdonyává váljon – emelte ki Szász Jenő elnök, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Főiskola társszervezésében megvalósult „A Kárpát-haza jövője” címet viselő konferencián május 8-án, Kecskeméten. 


tovább A Kárpát-haza Jövője Konferencia

2015. május 11.
Balog Zoltán: „A Kárpát-medencét a határok ellenére egy egységes magyar térnek kell tekinteni”

Erő kell ahhoz, hogy megtartsuk, ami a miénk, a magyar kormány ezért - a szó legjobb értelmében - az erő politikáját akarja folytatni, amikor a határon kívüli nemzetrészekre, az ott élő magyarokra gondol - jelentette ki Balog Zoltán szombaton Szatmárnémetiben.


tovább Balog Zoltán: „A Kárpát-medencét a határok ellenére egy egységes magyar térnek kell tekinteni”

2015. május 9.
Felvidéki papi sorsok a XX. században – konferencia IpolynyékenFelvidéki papi sorsok a XX. században – konferencia Ipolynyéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Ipolynyék Község Önkormányzatával, valamint a Pro Villa Nek Polgári Társulás társszervezésében –  Dombi Ferenc ipolynyéki kanonok munkássága előtt főhajtás jegyében – egyháztörténeti konferenciát rendezett Ipolynyéken, május 8-án  „A felvidéki magyar papi sorsok a hontalanság és a kommunizmus időszakában Csehszlovákiában” címmel. A konferenciát Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese és Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere nyitották meg.


tovább Felvidéki papi sorsok a XX. században – konferencia Ipolynyéken

2015. május 7.
Nagyszabású konferencia a Kárpát-haza jövőjérőlNagyszabású konferencia a Kárpát-haza jövőjéről

„A Kárpát-haza jövője” címmel nagyszabású konferenciát szervez a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kecskeméti Főiskola 2015. május 8-án Kecskeméten. 

A konferencia fővédnöke Matolcsy György , a Magyar Nemzeti Bank elnöke.


tovább Nagyszabású konferencia a Kárpát-haza jövőjéről

2015. május 6.
„Dobbal nem lehet verebet fogni”„Dobbal nem lehet verebet fogni”

2015. május 5-én Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Bárdos András vendége volt a Story4 csatorna 7/24 című hírműsorában. Az NSKI vezetője azokat az utóbbi időben szárnyra kapott híreszteléseket cáfolta, miszerint „nem tartja szerencsésnek, ha újságírók az intézet munkája felől érdeklődnek.”


tovább „Dobbal nem lehet verebet fogni”

2015. május 5.
Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírjánKoszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírján

A Magyar Birkózó Szövetség koszorúját – a tisztelet és emlékezés jelét – Németh Szilárd, a szövetség elnöke, és Bacsa Péter ügyvezető alelnök helyezte el Keresztes Lajos, az 1928-as amszterdami olimpia könnyűsúlyú bajnokának sírján az Új köztemetőben, a sportember születésének 115. évfordulója alkalmából. A megemlékezésen részt vett Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese is. 


tovább Koszorúk és székely anyaföld az olimpiai bajnok Keresztes Lajos sírján

2015. május 4.
Sas Péter: „Márton Áron erdélyi püspök élete és munkássága” Sas Péter: „Márton Áron erdélyi püspök élete és munkássága”

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet gondozásában megjelent, Áron püspök életét és munkásságát bemutató kiadvány a Kárpát-haza Könyvek sorozatának legújabb kötete. A könyv előszavát Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke jegyzik.


tovább Sas Péter: „Márton Áron erdélyi püspök élete és munkássága”

2015. május 4.
A magyar nemzet patrónusának kortárs olvasatai – Boldogasszony kiállítás a Várkert BazárbanA magyar nemzet patrónusának kortárs olvasatai – Boldogasszony kiállítás a Várkert Bazárban

Május 9-étől látogatható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Boldogasszony vándorkiállítás, annak első állomásán a Várkert Bazárban. A Kárpát-medence és a diaszpóra kiemelkedő magyar művészeinek Szűz Mária ábrázolásait felvonultató tárlat célja a nemzet megmaradásának zálogát jelentő keresztény hit és nemzeti értékrend felmutatása, az alkotók egyéni olvasatában való megjelenítése. 


tovább A magyar nemzet patrónusának kortárs olvasatai – Boldogasszony kiállítás a Várkert Bazárban

2015. április 30.
Konferencia a felvidéki magyar papi sorsokról Ipolynyéken

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Ipolynyék Község Önkormányzatával, valamint a Pro Villa Nek Polgári Társulás társszervezésében szakmai konferenciát rendez Ipolynyéken. A május 8-án megvalósuló találkozó "A felvidéki magyar papi sorsok a hontalanság és a kommunizmus időszakában Csehszlovákiában" címet viseli.


tovább Konferencia a felvidéki magyar papi sorsokról Ipolynyéken

2015. április 28.
„Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az Orbán Balázs Akadémia első tudományos konferenciája„Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az Orbán Balázs Akadémia első tudományos konferenciája

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ, a Budapesti Gazdasági Főiskola és a BGA Pro Transilvania partnerségével - „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” címmel - nemzetközi tudományos konferenciát szervezett április 24–25-én, Székelyudvarhelyen. Az Orbán Balázs Akadémia konferenciasorozatának első rendezvényén magyarországi és helyi turisztikai szakemberek tartottak előadásokat.


tovább „Turizmus a régiófejlesztés szolgálatában” – Az Orbán Balázs Akadémia első tudományos konferenciája

2015. április 20.
Orbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és SzékelyudvarhelyenOrbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Orbán Balázs Alapítvány által szervezett kétnapos rendezvény-sorozat második napján, vasárnap délelőtt Orbán Balázs lengyelfalvi emlékházánál leleplezték az NSKI által adományozott emléktáblát és a Berettyóújfalu önkormányzata által adományozott domborművet.


tovább Orbán Balázs Emlékünnepség Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen

2015. április 20.
Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat

2015. április 18-án, a Kárpát-medencei önkéntes tűzoltók szarvasi konferenciáján felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi résztvevőkkel megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat.


tovább Megalakult a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat

2015. április 20.
Orbán Balázs Tudományos Konferencia Székelyudvarhelyen – Szász Jenő bejelentette az Orbán Balázs Akadémia megalapításátOrbán Balázs Tudományos Konferencia Székelyudvarhelyen – Szász Jenő bejelentette az Orbán Balázs Akadémia megalapítását

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány kétnapos rendezvény-sorozatot szervezett a „legnagyobb székely” halálának 125. évfordulója alkalmából. Szombaton, április 18-án, 10 órától került sor arra a tudományos konferenciára, amely Orbán Balázs életének és munkásságának tudománytörténeti, kulturális, oktatási és politikai jelentőségéről volt hivatott teljes körű képet adni a szépszámú résztvevőknek. A napot Pálúr János ünnepi orgonahangversenye zárta, amelyre a székelylengyelfalvi Római Katolikus Plébániatemplomban került sor.


tovább Orbán Balázs Tudományos Konferencia Székelyudvarhelyen – Szász Jenő bejelentette az Orbán Balázs Akadémia megalapítását

2015. április 17.
A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye a Szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti programmal kapcsolatban

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet megütközéssel értesült az erdélyi Krónika napilapban 2015.04.14-én és a 2015.04.17-én megjelent írásokról, amelyekben a Nemzeti Összetartozás Bizottsági üléséről szóló MTI közleményt szándékosan félremagyarázva próbálja rangján aluli szintre alacsonyítani a szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti program nemzeti ügyét. Az illetékesek, az érintettek és a közvélemény objektív tájékoztatása céljából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a következő közleményt teszi közzé.

                                           


tovább A Nemzetstratégiai Kutatóintézet közleménye a Szórvány- és diaszpóra ösztöndíj kísérleti programmal kapcsolatban

2015. április 17.
„Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában„Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

Bokotej András, kárpátaljai üvegművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Kárpát-haza Galériában 2015. április 15-én. „Az idővonalak kereszteződése” című tárlatot Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott a kiállítás fővédnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és védnöke, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. 


tovább „Az idővonalak kereszteződése” – Bokotej András, kárpátaljai üvegművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. április 15.
„Egységes térségnek kell tekinteni a Kárpát-medencét”„Egységes térségnek kell tekinteni a Kárpát-medencét”

Kárpát-medencei szintű erőforrás egyesítés lehetőségéről, összehangolt Kárpát-medencei hálózatok építéséről és európai uniós források felhasználásáról beszélt Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója az M1 Ma Este című műsorában (Videó).


tovább „Egységes térségnek kell tekinteni a Kárpát-medencét”

2015. április 15.
Kárpát-medencei Turisztikai Fórum KehidakustánybanKárpát-medencei Turisztikai Fórum Kehidakustányban

Kehidakustány adott otthont 2015. április 13-15. között a Kárpát-medencei Turisztikai Fórumnak. A rendezvény fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a Kárpát-medencei gazdasági-turisztikai együttműködés lehetőségeiről tartott előadást.


tovább Kárpát-medencei Turisztikai Fórum Kehidakustányban

2015. április 14.
Orbán Balázs EmlékünnepségOrbán Balázs Emlékünnepség

Orbán Balázs halálának 125. évfordulója alkalmából a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Orbán Balázs Alapítvány Emlékünnepséget rendez 2015. április 18-19-én. A változatos programok (tudományos konferencia, megemlékezés, hangverseny) három helyszínen –  Székelylengyelfalván, Szejkefürdőn és Székelyudvarhelyen – várják hétvégén az érdeklődőket. Az Emlékünnepség fővédnökei Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


tovább Orbán Balázs Emlékünnepség

2015. április 13.
Egységes oktatási és gazdasági térségnek kell tekinteni a Kárpát-medencét

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szerint egységes oktatási és gazdasági térségnek kell tekinteni a Kárpát-medencét. Erről Szász Jenő az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának hétfői budapesti ülésén beszélt, ahol szórvány-ösztöndíjprogramot is szorgalmazott.


tovább Egységes oktatási és gazdasági térségnek kell tekinteni a Kárpát-medencét

2015. április 13.
Jubileumi Versünnep Fesztivál a Nemzeti SzínházbanJubileumi Versünnep Fesztivál a Nemzeti Színházban

Kakasy Dóra kapta a költészet napjához kapcsolódó Versünnep Fesztivál abszolút fődíját szombaton este a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán rendezett döntőben. A Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon által közösen meghirdetett Versünnep Fesztivál célja segíteni a klasszikus és kortárs magyar költészet alkotásainak népszerűsítését, emellett felhívni a figyelmet a mindennapi versolvasás szükségességére.


tovább Jubileumi Versünnep Fesztivál a Nemzeti Színházban

2015. április 1.
Összetartozunk – sikeresen lezajlott a 15. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó VersenyÖsszetartozunk – sikeresen lezajlott a 15. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

A 15. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny március 27-én került megrendezésre, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium közös szervezésében. A verseny fővédnöke az idei évben is Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.


tovább Összetartozunk – sikeresen lezajlott a 15. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

2015. március 30.
Oktatás a 21. században – Határok nélkülOktatás a 21. században – Határok nélkül

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. nemzetközi szakmai konferenciát szervezett 2015. március 26–27-én Debrecenben és Nagyváradon.


tovább Oktatás a 21. században – Határok nélkül

2015. március 26.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Óbudai EgyetemStratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Óbudai Egyetem

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Óbudai Egyetem 2015 március 25-én. A megállapodást Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora ünnepélyes keretek között írta alá az egyetemen.


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Óbudai Egyetem

2015. március 26.
Hazatérők csendje – Mezei Erzsébet kiállítása a Kárpát-haza GalériábanHazatérők csendje – Mezei Erzsébet kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria idei harmadik, összességében pedig már a tizenötödik kiállítójaként ismerhette meg a nagyérdemű a Forum Képzőművészeti Díjas, délvidéki Mezei Erzsébet grafikusművészt, akinek Hazatérők csendje című tárlata 2015. március 24-én nyitotta meg kapuit Budapesten, a nemzet fővárosában. 


tovább Hazatérők csendje – Mezei Erzsébet kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. március 24.
Megkezdődött a Magyar Napok rendezvénysorozatMegkezdődött a Magyar Napok rendezvénysorozat

Kiállításmegnyitóval és folyóirat-tanácskozással hivatalosan is megkezdődött a Magyar Napok. A rendezvénysorozat idén a nyugati magyar diaszpórát mutatja be. A veszprémi megnyitó vendége volt Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


tovább Megkezdődött a Magyar Napok rendezvénysorozat

2015. március 23.
A sport, mint összekötő erőA sport, mint összekötő erő

A sport, mint összekötő erő címmel tartott tudományos konferenciát a Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sportinnovációs Szakbizottsága 2015. március 19-én, a balmazújvárosi Semsey Kastélyban.


tovább A sport, mint összekötő erő

2015. március 23.
Díjátadó Magyarország Ungvári FőkonzulátusánDíjátadó Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Állam­titkársága ünnepi címer és zászló rajzpályázatot hirdetett a Kárpát-medencében, illetve a világban bárhol élő magyar diákok számára. 2015. március 19-én az Ungvári Magyar Főkonzulátuson adták át a kárpátaljai pályázók különdíjait.


tovább Díjátadó Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

2015. március 20.
Megalakult a Felvidéki Önkéntes Tűzoltók HálózataMegalakult a Felvidéki Önkéntes Tűzoltók Hálózata

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezésére, a Magyarországi Tűzoltó Szövetség szakmai támogatásával, a Nagykapos és Vidéke Társulás, valamint a Szövetség a Közös Célokért társulás közreműködésével – március 16-án, Nagykaposon, március 18-án pedig Bősön – alakították meg a Felvidéki Önkéntes Tűzoltók Hálózatát. 


tovább Megalakult a Felvidéki Önkéntes Tűzoltók Hálózata

2015. március 17.
Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az egész Kárpát-medence magyar fiatalsága képviseltette magát Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az egész Kárpát-medence magyar fiatalsága képviseltette magát

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága március 16-án, a Duna Palotában tartotta az általuk kiírt ünnepi címer és zászló rajzpályázat díjátadó ünnepségét. A kiírásra közel 4000 pályamunka érkezett.


tovább Magyar Címer és Zászló Rajzpályázat: Az egész Kárpát-medence magyar fiatalsága képviseltette magát

2015. március 16.
Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb jelképe a magyar zászló és címer Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb jelképe a magyar zászló és címer

A nemzeti imádság mellett a magyar nemzeti összetartozás legfontosabb jelképének nevezte a nemzeti zászlót és címert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar zászló és címer emléknapján rendezett konferencián, Szombathelyen. 


tovább Szász Jenő: a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb jelképe a magyar zászló és címer

2015. március 16.
Indulj el egy úton... – Kallós Zoltán életmű kiállítás SzentendrénIndulj el egy úton... – Kallós Zoltán életmű kiállítás Szentendrén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum társszervezésében került sor a Kallós Zoltán: Indulj el egy úton… című kiállítás megnyitó ünnepségére március 12-én, Szentendrén. 


tovább Indulj el egy úton... – Kallós Zoltán életmű kiállítás Szentendrén

2015. március 15.
Március 15-ei megemlékezés Szalkszentmártonban Március 15-ei megemlékezés Szalkszentmártonban

A március 15-ei megemlékezések sorából idén sem hiányozhatott a szalkszentmártoni ünnepség, hiszen két éven át a település adott otthont a Petrovics szülőknek. Lánglelkű költőnk Petőfi Sándor is alkotott itt. A megemlékezés egyik szónoka Fráter Olivér, az NSKI elnökhelyettese volt.  


tovább Március 15-ei megemlékezés Szalkszentmártonban

2015. március 9.
Vajdasági szervezet is támogatottja volt a II. Budapesti Székely BálnakVajdasági szervezet is támogatottja volt a II. Budapesti Székely Bálnak

Lőcsei Ilona: "A kapott segítség a szülőföldön maradásra kötelez bennünket"

 

Varga Gabriella interjúja a NapSziget online kulturális és művészeti magazinban Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökével és Lőcsei Ilonával, a hertelendyfalvai Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület titkárával.

 

 

A szándék, ami egy évvel ezelőtt létrehozta a Budapesti Székely Bált, nem volt más, mint hogy erőt, reményt és jókedvet merítsünk a távol élő testvérek találkozásából és együttlétéből - fogalmazta meg kezdeményezésük lényegét Szász Jenő. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hozzátette: ez a szándék idén a második alkalommal is teljesült, hiszen az eseményre nemcsak az anyaországból és Erdélyből, de Felvidékről és Kárpátaljáról is szép számban, sőt még a Vajdaságból is érkeztek vendégek. A II. Budapesti Székely Bál egyik támogatottja a Hertelendyfalvára az 1880-as években kitelepített bukovinai székelyek leszármazottait képviselő Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület volt. 


tovább Vajdasági szervezet is támogatottja volt a II. Budapesti Székely Bálnak

2015. március 9.
„Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban„Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban

Az erdélyi mélyszórványban élő, nemzeti identitásukért nap mint nap megküzdő magyarok számára fontos annak megtapasztalása és érzése, hogy az anyaország – az Alaptörvény szellemében – felelősséget visel irántuk. Jóllehet a végeken laknak, de nem mostohagyermekei, hanem szerves részei a nemzetnek.


tovább „Forradalomtól forradalomig” – Gábor Áronra emlékezve az erdélyi szórványban

2015. február 26.
Játék – Ifj. Habda László kiállítása a Kárpát-haza GalériábanJáték – Ifj. Habda László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A 2015-ös év második kiállításaként nyílt meg az ifj. Habda László képeit felvonultató, Játék című tárlat 2015. február 25-én a Kárpát-haza Galériában. A március 18-ig megtekinthető kiállítás fővédnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.


tovább Játék – Ifj. Habda László kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. február 26.
A Nagy Háború képei CsepelenA Nagy Háború képei Csepelen

A székelyudvarhelyi Kováts család igazi képgyártó dinasztia. A legfiatalabb fotós, ifjabb Kováts Árpád, dédapja első világháborúban készült fényképeiből készült ötven darabos válogatását hozta el Csepelre. A család birtokában lévő fotográfiákból immár második alkalommal láthat kiállítást a kerület közönsége a Csepel Galériában. A február 25-én nyílt kiállítás megnyitóján Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese mondott beszédet.


tovább A Nagy Háború képei Csepelen

2015. február 25.
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az NSKI a Sapientia Erdélyi Magyar TudományegyetemmelStratégiai együttműködési megállapodást írt alá az NSKI a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel

„A szorgos munkás hétköznapokat, a fiatal erdélyi értelmiségiek nemzeti ismereteinek gazdagítását és nemzeti felelősségtudatának erősítését”, közös kutatásokat, összehangolt projekteket szolgál az az együttműködési megállapodás, amelyet kedden írt alá Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora Marosvásárhelyen.


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az NSKI a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel

2015. február 24.
Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

Tudományos konferenciával és kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a legnagyobb székelyre, Orbán Balázsra a székelylengyelfalvi Orbán Balázs Alapítvány a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel (NSKI) partnerségben. A rendezvényen felidézik Székelyföld krónikásának szerteágazó munkásságát, illetve emléktáblát is elhelyeznek Orbán Balázs szülőházán.


tovább Orbán Balázs Emlékkonferencia áprilisban

2015. február 16.
Az Országgyűlés elnöke és a főpolgármester köszöntötte a II. Budapesti Székely Bál résztvevőit Az Országgyűlés elnöke és a főpolgármester köszöntötte a II. Budapesti Székely Bál résztvevőit

Második alkalommal került megrendezésre a Budapesti Székely Bál. A szombati esemény résztvevőit Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Tarlós István főpolgármester köszöntötte a Várkert Bazárban.


tovább Az Országgyűlés elnöke és a főpolgármester köszöntötte a II. Budapesti Székely Bál résztvevőit

2015. február 13.
Folytatódnak a Mécs László Emlékév rendezvényeiFolytatódnak a Mécs László Emlékév rendezvényei

A Mécs László Emlékév keretében tartottak megemlékezést az oroszlányi művelődési központban a költő születésének 120. évfordulója alkalmából. Az emlékév fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. 


tovább Folytatódnak a Mécs László Emlékév rendezvényei

2015. február 12.
Megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Mentorok Kollégiuma

Megalakult a vezető kormányzati, közigazgatási, rendészeti és honvédelmi szakemberekből álló Mentorok Kollégiuma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A testület vezetőjének Gazsó L. Ferencet, az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját választották meg. Mentor-oktatói címben részesült Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.


tovább Megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Mentorok Kollégiuma

2015. február 11.
Ünnepi rajzpályázat a magyar címer és zászló megünneplésére Ünnepi rajzpályázat a magyar címer és zászló megünneplésére

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkárságával közösen, a Kárpát-hazában, illetve a világban bárhol élő valamennyi magát magyarnak valló diák és egyetemista számára rajzpályázatot hirdet.


tovább Ünnepi rajzpályázat a magyar címer és zászló megünneplésére

2015. február 11.
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és a SZIEStratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és a SZIE

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a gödöllői Szent István Egyetem 2015. február 10-én. Az együttműködés célja a Kárpát-medence egységes gazdasági, kulturális és oktatási térként kezelésének elősegítése, valamint e nemzeti integrációt szolgáló folyamatban a magyar nemzeti közösségek aktív részvételének biztosítása.


tovább Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az NSKI és a SZIE

2015. február 9.
Egyházi közösségeket támogat a II. Budapesti Székely Bál

Varga Gabriella interjúja Szász Jenővel a Keresztény Életben

 

 

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 2015. február 14-én a felújított Várkert Bazárban rendezi meg a II. Budapesti Székely Bált, amelyre székelyek, tiszteletbeli székelyek és a székelyeket tisztelők jelentkezését várják. Az intézet a tavalyi évhez hasonlóan a bál teljes bevételét jótékonysági céllal ajánlja fel, ezúttal négy székely közösségnek:


tovább Egyházi közösségeket támogat a II. Budapesti Székely Bál

2015. február 6.
Jubileumi Versünnep Fesztivál indul

Idén 10 éves a VERSÜNNEP FESZTIVÁL, 225 éves a magyar nyelvű színjátszás, 100 éve született színészgenerációk meghatározó beszédtanára, Gáti József. 150 éves az SZFE, 110 éve született József Attila, 115 éve Márai Sándor. Ez alkalomból a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon 2015-ben jubileumi Versünnep Fesztivált rendez.


tovább Jubileumi Versünnep Fesztivál indul

2015. január 30.
A legbátrabb város ünnepe BalassagyarmatonA legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

A megszálló cseh katonaság 96 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek január 29-én Balassagyarmaton. A harcok eredményeként a Nógrád megyei város Magyarország része maradt. A település az Országgyűléstől 2005-ben kapta meg hivatalosan a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet. A városházán Fráter Olivér történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese tartott előadást Civitas Fortissima és előzményei címmel.


tovább A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton

2015. január 22.
„Legendák földjéről” – Kopriva Attila kiállítása a Kárpát-haza Galériában„Legendák földjéről” – Kopriva Attila kiállítása a Kárpát-haza Galériában

A Kárpát-haza Galéria idei első kiállítója Kopriva Attila kárpátaljai festőművész. A „Legendák földjéről” című tárlat megnyitó rendezvényére a Magyar Kultúra Napjának előestéjén, január 21-én került sor a Forrás Galériában.


tovább „Legendák földjéről” – Kopriva Attila kiállítása a Kárpát-haza Galériában

2015. január 20.
Együtt szaval a nemzet

Az elmúlt évben első alkalommal megrendezett Együtt Szaval a Nemzet c. program beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Hozzájárult nemzeti tudatunk erősítéséhez, a szavalás összekapcsolta a világ magyarságát, a fiatalok számára továbbította kultúránk Himnuszban testet öltő szellemi és történelmi értékeit. A világ több ezer magyar nyelvű települését figyelembe véve a programmal egy hosszú távú, nemzeti összetartást erősítő kezdeményezés indult útjára.


tovább Együtt szaval a nemzet

2015. január 19.
Mécs Lászlóra emlékeztek HernádszentistvánonMécs Lászlóra emlékeztek Hernádszentistvánon

Nagykaposi szervezetek megemlékezést rendeztek Mécs László szülőfalujában, a Kassa melletti Hernádszentistvánon január 17-én. A rendezvény apropóját a papköltő születésének 120. évfordulója adta. Mind kiderült, a két világháború közötti magyar vallásos líra népszerű egyéniségének emlékét szülőfaluja szlovák közössége is ápolja. A Mécs László Emlékév fővédnöke, Szász Jenő elnök üzenetét Csapó György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa tolmácsolta.


tovább Mécs Lászlóra emlékeztek Hernádszentistvánon

2015. január 16.
„Úton levő falvak” -  Helyi gazdaságfejlesztési műhelynap Vajszlón„Úton levő falvak” - Helyi gazdaságfejlesztési műhelynap Vajszlón

2015. január 16-án a vajszlói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér felújított épületében került sor az ormánsági kezdeményezések bemutatását és a helyi polgármesterek és civilek együttgondolkodását segítő műhelynapra.


tovább „Úton levő falvak” -  Helyi gazdaságfejlesztési műhelynap Vajszlón

2015. január 13.
Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmánySzékelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

2015. január 13-án sajtótájékoztató keretében mutatta be Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a Cekend-tetőre tervezett székelyföldi nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát. A sajtótájékoztatón részt vett Mudra István repülőtér-fejlesztési szakértő és Benedek László kápolnásfalusi polgármester is.


tovább Székelyföldi nemzetközi repülőtér tanulmány

2015. január 10.
A Csángó Rádió megmentéséértA Csángó Rádió megmentéséért

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberény várost a csángó kultúra megmentésének elkötelezett híveként, az anyaországtól elszakadt magyar ajkú települések közötti összekötő kapocsként is jegyzik. E mozgalom szellemében a nemzeti kultúránk megmentéséért folytatott küzdelem újabb állomása volt szombaton a moldvai Csángó Rádió megmentéséért rendezett jótékonysági nap. A rendezvény fővédnökei Kallós Zoltán, Kossuth-díjas folklorista és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke voltak.


tovább A Csángó Rádió megmentéséért

2015. január 9.
Átvállalt felelősség

Rostás Szabolcs vezércikke az erdélyi Krónikában

 

A Bánság szerbiai részén élő román fiatalok szerbtanulását finanszírozza a román állam. Az állítás bizony meghökkentő – lenne, ha igaz lenne. De nem az.


tovább Átvállalt felelősség

2015. január 5.
Érettségifelkészítőt indított Székelyföldön a Nemzetstratégiai KutatóintézetÉrettségifelkészítőt indított Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, elsősorban román nyelv és irodalomból készíti fel érettségire a székelyföldi magyar fiatalokat az a program, amelyet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerei indítottak útjára hétfőn Székelyudvarhelyen.


tovább Érettségifelkészítőt indított Székelyföldön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Hírek
2024. június 20.
VI. INTERDISZCIPLINÁRIS KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETÉRŐL

Konferencia felhívás


2024. június 20.
Nemzetstratégiai Tudományos Alkotás Pályázat 2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a korábbi évekhez hasonlóan, pályázatot hirdet tudományos kutatók és doktoranduszok részére, magyar nemzetstratégiai témájú tudományos művek alkotására.


2024. június 20.
NSKI Diplomamunka pályázat 2023-2024

Felhívás

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is pályázatot hirdet alap- és mesterszakos felsőoktatási hallgatók részére, nemzetstratégiai jellegű vagy jelentőségű témakörben készült kiemelkedő diplomamunkák jutalmazására.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu