akadálymentes
keresés
HUN ENG
Nyitóoldal
Nyitóoldal Bemutatkozás Szakmai tevékenység Kárpát-haza statisztikák Hírek Fotó- és videógaléria A Kárpát-haza Őrei Rajz- és esszépályázat
Nyitóoldal > Kárpát-haza Galéria > Rendezvények 2019 > Boldogasszony kiállítás - Veszprém

Boldogasszony kiállítás - Veszprém

Márfi Gyula veszprémi érsek, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Némedi Lajos, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte kedden a veszprémi Szaléziánumba érkezett Boldogasszony című vándorkiállítást. A Szaléziánum mellett található ferences templomban tartott ünnepélyes megnyitón Hutvágner Erika vezényletével a Padányi Katolikus Iskola növendékei és Zsilinszky Cecília működött közre.

A jubileumi Mária-évet 2014. szeptember 14-e és 2015. szeptember 15-e közötti időszakra hirdette meg Jakubinyi György, Erdély érseke, a csíksomlyói ferences kolostor Szűz Mária-szobor ötszáz éves évfordulója alkalmából. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által Budapestről indított vándorkiállítás a kollektív emlékezetünkben élő összetett és sokrétű Boldogasszony-képről szeretne kortárs művészi értelmezést adni.

– Megtiszteltetés, hogy az egyedülálló vándorkiállítást az ezer esztendős Veszprémben köszönthetjük. A királynék, Gizella királyné és Szent István király városába, ha úgy tetszik, ez a kiállítás hazaérkezett – fogalmazott a megnyitón Némedi Lajos alpolgármester, aki kiemelte, a Kárpát-medence és a diaszpóra ötvenöt, a tárlaton kiállító magyar művésze legalább ötvenöt különböző oldalról világítja meg Szűz Mária és a magyarság ezeresztendős kapcsolatát.

– A Boldogasszony-kiállítás jóval több egy fontos művészeti és kulturális eseménynél, jelentősége spirituális, hiszen a Boldogasszony kapcsolata a magyarsággal szellemi természetű, és semmi máshoz nem hasonlítható. Ez a tárlat már vándorkiállítás jellegéből fakadóan magában hordozza a magyarság évezredes sorsát, amely maga is vándorlás, történelmi és spirituális értelemben. Ahogy a Boldogasszony-kultusznak, úgy a tárlatnak is megtartó ereje van közösségeink, a magyarság számára – emelte ki az alpolgármester.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta, a 2014-ben a budapesti Várkert Bazárból útjára indult tárlat hivatása, hogy művészi, lelki és szellemi kapocsként kösse össze a Kárpát-medencében szétszórt nemzetünket.

– A Máriás lelkület, amit a kiállítás közvetít, bejárta egyházmegyéinket Erdélyben, Délvidéken, Felvidéken, Kárpátalján, de a Kárpát-haza határain túl baráti nemzetünk legszentebb Mária-kegyhelyén, Częstochowában is megfordult már. Mária mindig Jézus és az apostolok mellett volt, ezért reméljük, hogy ősszel ad limina apostolorum Péter sírjához, azaz Rómába is elzarándokol. A Boldogasszony-kiállítással intézetünk Mária köntösébe öltöztette a teljes Kárpát-medencét, ezzel Szent Istváni küldetést teljesít, aki azért ajánlotta Máriának Magyarországot, hogy gondos édesanyaként őrizze és védje gyermekét, akkor még valóban gyerekcipőben járó keresztény magyar nemzetünket.

Az intézet elnöke szerint Szent István, apostoli magyar királyként tudatában volt annak, hogy a keresztény hit minden időben védelmet és erőt jelent maga és nemzete számára egyaránt.

– Európa keleti végein élő nemzetünk történetében számos példa igazolja, hogy királyaink, hadvezéreink ezzel a keresztény elkötelezettséggel védték a keresztény világot, főleg a nyugatot. Nemzetünk jelen története is erről szól, de lehet, hogy történelemmé kell lennünk ahhoz, hogy az európai utókor felismerje jelentőségünket a XXI. században. A Szűzanya életmentő, engesztelő, kegyelemközvetítő erejére ma is szüksége van hazánknak. Sokfajta izmusra épített világbirodalmak omlottak össze körülöttünk, de nemzetünk és Mária kapcsolata örök.

Szász Jenő hozzátette, valamennyi keresztény magyar számára jelentős esemény lesz Ferenc pápa pünkösd előtti csíksomlyói látogatása. Amikor Csíksomlyó előtt tisztelegve útjára indították a kiállítást, még nem sejtették, hogy ilyen horderejű eseményre kerül sor.

– Joggal érezzük és büszkén valljuk, hogy a Boldogasszony-vándorkiállítás lelkileg előkészítette nemzetünket erre a páratlan történelmi találkozásra – fogalmazott a kutatóintézet elnöke.

Márfi Gyula veszprémi érsek atya a Boldogasszony-kiállítás kapcsán arról beszélt, hogy a magyarság megmaradásának záloga a keresztény hit megőrzése, ezen belül pedig a Szűz Máriával azonosított Boldogasszony tisztelete.

– Európában ma támadják a kereszténységet, a hazaszeretetet. A Boldogasszony-kultusz, illetőleg a keresztény élet pedig éppen ezt a két célt szolgálja, egyrészt egyfajta nemzetköziséget jelent, ugyanakkor ezekben kifejeződnek a nemzeti jellegek is: ahogy a magyar tiszteli Szűz Máriát, az magyar művészet, ahogy a többi nép tiszteli, az pedig az ő stílusuk szerint történik. Egység és sokféleség.

Az érsek atya rámutatott, Európában bizonyos szabadkőműves ultraliberális körök most összefognak az ultrakonzervatívokkal, csak azért, hogy megszabaduljanak Krisztustól és a kereszténységtől, akárcsak annak idején az írástudók, a farizeusok az átkozott, utált Poncius Pilátussal, ám nem ez az egyetlen folyamat, mely ma veszélyezteti a kereszténységet.

– A migráció támogatása hozzájárul a nemzetek, hazák, sőt, a fajok felszámolásához, ma a kozmopolita globalizmus jelent különös veszélyt a hazaszeretetre, mely azt sugallja, hogy az ember ott van otthon, ahol a legkevesebb munkával a legtöbb pénzt képes megkeresni. Nagyon érdekes, hogy vannak sajnos olyan fiatalok is, akik elvégeznek egy főiskolát vagy egyetemet az ország, a magyar nép pénzén, és azonnal külföldre akarnak menni, mert ott sokkal jobban keresnek. Nem akarnak magyar hidakat, magyar utakat tervezni, magyar gyerekeket tanítani, magyar betegeket gyógyítani. Nem értik meg, hogy tartoznak ezzel ennek a népnek, ennek a hazának, hogy legalább egy ideig magyar földön dolgozzanak, és ezt ne tekintsék úgynevezett röghöz kötésnek, ez egyfajta tisztesség kérdése – hangsúlyozta a hazaszeretettel kapcsolatban az érsek.

A festőművészek, grafikusok, szobrászok, textilművészek, keramikusok, valamint olyan további, neves alkotók, mint Cseh Tamás vagy Makovecz Imre által örökül hagyott, a Szűzanyát különböző és különleges formában megjelenítő művek március 17-ig tekinthetők meg a Szaléziánumban.

Forrás: VeszprémiÉrsekség.hu

Kárpát-haza Galéria
Rendezvények 2021
Molnos Zoltán erdélyi festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Dr. Ütő Gusztáv erdélyi festőművész, akcióművész, tanár - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Rendezvények 2020
Nagy Zoltán felvidéki festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Kanyó Ervin délvidéki grafikusművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Szkukálek Lajos felvidéki festőművész, grafikusművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Sánta Csaba erdélyi szobrászművész- virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Kedei Zoltán erdélyi festőművész- virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Kusztura Sándor székelyudvarhelyi festőművész- virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Csomortáni Gál László erdélyi képzőművész kiállítása
Molnár Imre délvidéki grafikusművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Ady József erdélyi grafikusművész kiállítása
Sándor Sándor kárpátaljai festőművész - virtuális tárlat a Kárpát-haza Galériában
Megnyílt ifj. Hidi Endre kárpátaljai szobrászművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában
Megnyílt Homoki Gábor kárpátaljai festőművész kiállítása
Kortárs Magyar Művészet 2019
Boldogasszony
Kárpát-haza Galéria Alkotótábor 2019
Rendezvények 2019
Boldogasszony záró-rendezvény a Nemzet Házában
Maszelka János kiállítása
Biró Gábor kiállítása
Brüsszelben a Boldogasszony kiállítás
Nemes Fekete Edit kiállítása
A Vatikánba érkezett a Boldogasszony kiállítás
Sikeresen zárult a II. Kárpát-haza Galéria Alkotótábor Székelyföldön
Zászkaliczky Ágnes kiállítása a Kárpát-haza Galériában
Debrecenben a Boldogasszony kiállítás
Kalló László erdélyi festőművész kiállítása
Sándor Laura délvidéki képzőművész kiállítása
Fodor Péter természetfotós kiállítása a Kárpát-haza Galériában
Vass Mária-Magdolna kiállítása a Kárpát-haza Galériában
Kaposváron a Boldogasszony kiállítás
Kiss Márti felvidéki festőművész alkotásai a Kárpát-haza Galériában
Hrabár Natália kárpátaljai keramikus és grafikusművész kiállítása
Dikun György kárpátaljai festőművész kiállítása
Id. Hidi Endre kárpátaljai kerámiaművész kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Veszprém
Kortárs Magyar Művészet 2018
Kárpát-haza Galéria Alkotótábor 2018
Rendezvények 2018
Pesti Emma kiállítása
Boldogasszony Kiállítás - Esztergom
Szűcs László kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Miskolc
Könczey Elemér karikaturista kiállítása
Kárpát-haza Galéria Alkotótábor – Zeteváralja-Deság, Erdély
Deák Barna és Deák M. Ria kiállítása
Fazakas Tibor kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Szombathely
Albert Levente kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Częstochowa
Berze Imre kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Szeged
Xantus Géza kiállítása
Márton Árpád kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Székesfehérvár
Angyalossy Sándor kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Győr
Villásek Tibor kiállítása
Veres Ágota kiállítása
Kortárs Magyar Művészet 2017
Rendezvények 2017
Ferdics Béla kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Bécs
Boldogasszony kiállítás - Krakkó
Sagmeister Laura kiállítása
Lőrincz Zsuzsa kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Kassa
Klisza János kiállítása
Göntér Endre kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Komárom
Balázs József kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Ipolyság
Bekay Nagy Maya kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Munkács
Nagy Péter kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Pélmonostor
Ádám Gyula kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Pancsova
Glück Gábor kiállítása
Szocska László kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Zenta
Réti János kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Magyarkanizsa
Kortárs Magyar Művészet 2016
Rendezvények 2016
Boldogasszony kiállítás - Nagyvárad
Bocskay Vince kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Szatmárnémeti
Vargha Mihály kiállítása
Szabó Ákos kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Temesvár
Bartusz György kiállítása
Jánváry Zoltán kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Kolozsvár
Soltész István festőművész kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Szováta
Iváncsó András festőművész kiállítása
Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin festőművészek kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Marosvásárhely
Boldogasszony kiállítás - Tusnádfürdő
Micska Zoltán Kiállítása
Matl Péter kiállítása
Boldogasszony-kiállítás Székelykeresztúron
Torok Melinda kiállítása
Boldogasszony-kiállítás Szentegyházán
Sinko Szabina kiállítása
Boldogasszony-kiállítás Kézdivásárhelyen
Kortárs Magyar Művészet 2015
Rendezvények 2015
Zsáki István kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Székelyudvarhely
Lázár Tibor kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Sepsiszentgyörgy
Lipcsey György kiállítása
Tóth Tímea kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Gyergyószentmiklós
Kákonyi Csilla kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Gyimesfelsőlok
Duncsák Attila kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Csíkszereda
Boldogasszony kiállítás - Beregszász
Léphaft Pál kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Ungvár
Szabó Ottó kiállítása
Boldogasszony kiállítássorozat megnyitó rendezvénye, Budapest
Bokotej András kiállítása
Mezei Erzsébet kiállítása
ifj. Habda László kiállítása
Kopriva Attila kiállítása
Boldogasszony kiállítás - Kiállító művészek
Kortárs Magyar Művészet 2014
Rendezvények 2014
Páll Lajos kiállítása
Kusztos Endre kiállítása
Jakobovits Miklós kiállítása
Magyar László kiállítása
Szajkó István kiállítása
Sipos László kiállítása
Király Ferenc kiállítása
Penovác Endre kiállítása
Vinczeffy László kiállítása
Erfán Ferenc kiállítása
Nagy János kiállítása
Kuti Dénes kiállítása
Hírek
2024. május 21.
Interaktív mesejáték a Fehér megyei szórványban

Folytatta identitáserősítő programsorozatát 2024 májusában – a Magyar gyermek magyar iskolába elnevezésű mintaprojektje keretében – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az erdélyi mélyszórvány olyan településein, ahol veszélyben van a magyar nyelvű oktatás jövője és ahol az egyre fogyatkozó közösség ritkán részesülhet magyar kulturális élményben.


2024. április 19.
Kálmáncsehi-imakönyv bemutató

Kálmáncsehi Domonkos egykori székesfehérvári nagyprépost könyvtárából négy, párját ritkítóan szép kódex maradt fenn, közülük hármat külföldön őriznek.


2024. április 4.
A Nagyhéten Kárpátaljára látogatott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Három esemény szerepelt a az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos, Szász Jenő NSKI-elnök vezette delegáció programjában: Ekkel György (1826–1905) nemzetőr magyarországi támogatással felújított sírhelyének ünnepélyes átadása, a IV. Nemzetközi Gazdaságtudományi Konferencia ünnepélyes megnyitója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, illetve a „Zászlók, ha lengenek…” rajz- és esszépályázat kárpátaljai díjazottjainak díjátadó ünnepsége.


összes hír >>
Impresszum Adatvédelmi tájékoztató
Nyitóoldal Kapcsolat
Bemutatkozás Oldaltérkép
Szakmai tevékenység Hírek
Fotógaléria Közérdekű adatok
Közadatkereső.hu